Mentor Momenten november 2020 – Persoonlijke Groei met begeleiding

Home » Groei Momenten » Mentor Momenten november 2020 – Persoonlijke Groei met begeleiding

De WellNed nieuwsbrief met actualiteit en mentor momenten

Redactioneel

Begeleiding voor Persoonlijke Groei (PG) via Mentoring is een belangrijk onderdeel van de Wellned service. Daarom komt die aanbieding sinds kort nog uitdrukkelijker onder de aandacht (homepage, menu, etc.).

Uit het doolhof met een mentor, Begeleiding voor Persoonlijke Groei

Groeiers kunnen met begeleiding sneller voortgang maken, makkelijker betrouwbare bronnen vinden, hun voortgang meten en een klankbord hebben voor vragen en pijnpunten.
Een mentor is iemand met een passie voor PG die dat graag wil uitdragen. Mentoren beleven doorgaans veel plezier aan de begeleiding van groeiers en vinden voldoening in het meehelpen aan de ontwikkeling van anderen.

PG mentoring is anders dan mentoring in het bedrijfsleven die doorgaans meer op de carrière is gericht. Bij PG gaat het primair om de groei van de persoon; (zelf)kennis, inzicht, instelling, karakter, persoonlijkheid. Of zoals Stephen Covey het aangaf, wat mensen Zijn (‘Primary Greatness’) i.p.v. wat ze Kunnen en maatschappelijk bereiken (‘Secondary Greatness’). Op een andere manier geformuleerd, duurzaam succes (volgens je eigen definitie) is vaker gebaseerd op je karakter en je interactie met anderen, dan op de zaken waarin je goed bent. Op de lange termijn heeft de doelstelling om een goed mens te zijn, meer waarde dan snel scoren op de korte termijn.

Begeleiding voor Persoonlijke Groei

Een PG mentor kijkt samen met je naar jouw beweegredenen om voor groei te kiezen, je wensen en je doelen. Samen bespreek je jouw uitgangssituatie en de opties die er zijn om verbetering te bereiken. In het evalueren van je wensen probeer je samen helderheid te krijgen van hetgeen je nodig hebt, wat niet noodzakelijk hetzelfde is als wat je oorspronkelijke wensen waren.

Je mentor is een gesprekspartner en vertrouwenspersoon die zich in wil zetten voor jouw belangen. De mentor is daarbij een gids of sparring partner afhankelijk van je behoefte aan begeleiding.

Zoek jij een Mentor? Lees meer over de waarde van begeleiding voor Persoonlijke Groei of vraag een vrijblijvend en gratis voorstel voor begeleiding aan!

Nieuwe artikelen deze maand

Over welk onderwerp zou je graag meer willen weten? Wij staan altijd open voor suggesties voor nieuwe artikelen.

Mentor Moment

Een mentor is geen Yoda maar probeert inzichten over te brengen met nuchtere observaties. Dat zijn niet altijd feiten of antwoorden, maar ook vragen die je inzicht kunnen geven.

Emotie en Intelligentie

Begeleiding voor Persoonlijke Groei - IQ en EQ

Emotioneel Quotient (EQ) is tegenwoordig net zo belangrijk als Intelligentie Quotient (IQ), zo niet belangrijker. Een hoger EQ is belangrijk voor een soepele samenwerking met andere mensen. Het is meer dan wat sociale vaardigheden, omdat het inlevingsvermogen vereist om de gevoelens van andere mensen te kunnen begrijpen. Als je die vaardigheid mist, dan is de samenwerking met anderen een stuk stroever.

Doordat veel mensen contacten met anderen snel afdoen met social media berichten, is er wel ‘contact’, maar dat is nauwelijks ‘sociaal contact’ te noemen. Een appje helpt om snel wat informatie asynchroon uit te wisselen, maar het kan niet het menselijk contact tijdens een ontmoeting vervangen.
Tijdens de pandemie kan (video)bellen het gebrek aan direct contact gedeeltelijk opvangen. Juist in deze tijden is betrokkenheid en tijd voor elkaar maken belangrijk. Niet alleen via tekst ‘in contact’ blijven, maar in direct stem- en/of beeldcontact, 1-op-1 of een groep. Tijdens zo’n contact pik je veel meer dingen op van mensen die je met tekst of voice mail mist. Hoe iemand uit zijn of haar ogen kijkt, hoe die reageert op je vragen, hoe een stem klinkt en of een ontspannen, of gespannen indruk maakt. Je oefent je EQ door direct met mensen te interacteren. Als dat niet fysiek op dezelfde locatie kan, dan maar online met geluid en/of beeld.

EQ is ook op het werk belangrijk. Als een groep intelligente mensen samen moet werken aan een project, dan gaat het niet altijd goed. Sommigen willen bewijzen dat ze ‘de slimste’ zijn, of weten al zeker dat ze dat zijn. Het resultaat is botsende ego’s en mislukte projecten. Het probleem is vaak dat er te weinig mensen met een redelijk EQ in de groep zitten. Te veel haantjesgedrag en meer aandacht voor de pikorde dan het belang van het project.

Samenwerken en diversiteit

Het is niet toevallig dat vrouwen doorgaans over een hoger EQ beschikken dan mannen. Niet omdat ze emotioneler zijn, maar omdat ze de emotionele behoefte van anderen beter kunnen inschatten. Daardoor kan er in een groep een betere sfeer komen met een vrouwelijke manager of een paar dames die tussen de botsende ego’s van de testosteronkanonnen zitten. Intellectueel zijn er ook geen significante verschillen tussen de seksen. Als dat laatste pijn doet aan je eigen ego, dan staat je ongetwijfeld nog meer te wachten.

Diversiteit in een groep, verschillende karakters en culturen, zorgt ook voor een hoger EQ. Omdat je nauw samenwerkt, wordt je wel gedwongen om elkaar te respecteren en elkaars gevoelens serieus te nemen.

Bij grote bedrijven waar teams software ontwikkelaars werken aan projecten, wordt al lang opgelet dat er niet alleen ‘slimme techneuten’ in de groep zitten. Verschillende karakters en disciplines zorgen voor een betere samenwerking en een beter product. Uiteindelijk is ook een programmeur maar een mens en die moet je bij voorkeur niet in een kwetsbare monocultuur zetten. Wat andere soorten ertussen werkt kruisbestuiving en flexibiliteit in de hand.

Sommigen zouden zichzelf graag klonen om de overvolle agenda over een aantal kopieën van zichzelf te verdelen. Wat men meestal niet beseft, is dat je met iemand die ‘net als jij is’, je makkelijk slaande ruzie kan krijgen. Dit thema is in een aantal films dankbaar uitgediept. Gelukkig maar dat er wel een stomerij bestaat maar nog geen klonerij (afhalen voor 5 uur!).

Food hacks

Zie ook Mentor Momenten van mei 2020.

Verantwoordelijkheid nemen voor wat je eet, kan je het beste uitvoeren door zelf te (leren) koken. Het hoeft niet direct een hobby te worden, maar met een paar elementaire vaardigheden kan koken makkelijker een gezonde routine worden.

Eenvoudig koken

Zelf koken

Kan je zelf nog niet zo goed koken? Laat je zelfs het water aanbranden, omdat je steeds afgeleid bent door je smartphone? Dan lijkt het bijna magie, als je de moeiteloze vaardigheid van anderen ziet om van basisingrediënten een smakelijke maaltijd te fabrieken.

Omgaan met messen in de keuken is al aan de orde geweest. Herhaling, zie Youtube, bv. met de chaotische Pierre Wind, Chef Jessica Roy van Food Network, Knife skills met Jamie Oliver of Gordon Ramsey, of zoek zelf een video van je favoriete kok. Tip: hou je andere hand dicht tegen de zijkant van het mes aan met gekromde vingers, maar niet er onder!

Tips:

  1. Begin met gerechten waar geen of nauwelijks warmte aan te pas komt, zoals een salade met een omelet (zie de MM van oktober) of wokgarnalen die je in een paar minuten op een laag vuurtje laat garen.
  2. Probeer eerst eenvoudige met 1-pans gerechten zoals stamppotten of risotto’s. Daar kan je eindeloos mee variëren. Met de ene pan verlies je minder makkelijk het overzicht en win je zelfvertrouwen met smakelijke en gezonde successen.
  3. Doe eerst de voorbereiding, voordat je met ‘koken’ begint. Als alles klaar staat, ben je minder snel afgeleid zodra de pan eenmaal op het vuur staat.
  4. Begin met een lage temperatuur. Met de warmtebron op de laagste stand kan het niet zo snel fout gaan. Bovendien kan je gerechten langzamer laten garen door een vlamverdeler (‘plaatje’ ) op de warmtebron te leggen.
  5. Als het eten even tijd nodig heeft en je wil tussendoor nog wat anders doen, gebruik dan altijd een kookwekker (of de timer op je telefoon).
  6. Leg je smartphone buiten de keuken neer (maar nog hoorbaar voor oproepen). Afgeleid worden door ‘even’ social media na te lopen zijn een garantie voor het aanbranden van je warme hap.

Groeien is net als koken leren van feedback

Begin eenvoudig en bouw zo je repertoire van gerechten op. Daarmee krijg je ook het zelfvertrouwen om verder te gaan. Verkloot je het eten een keer, dan een patatje halen (of beter een maaltijdsalade uit de supermarkt) en de volgende dag opnieuw proberen (en er dit keer bijblijven). Je merkt op den duur dat het echt niet zo moeilijk of eng is, als je dacht. Koken is vooral een kwestie van Doen en ervaring opbouwen.

Maar let op, dit is geen ‘kookrubriek’, maar een les in zelfstandigheid en verantwoordelijkheid nemen. Met wat elementaire vaardigheden in de keuken kan je gezond eten. Bovendien is het voordeliger dan de afhaal of bezorging, en met wat oefening net zo snel.
Met gezond eten leg je de eerste steen van het [fundament van Persoonlijke Groei](… link…). Je moet ergens beginnen en per slot van rekening ben je wat je eet!

Je moet de groenten hebben!

Wat is jouw favoriete Food Hack? Afgezien van ‘de pizzaboer bellen’, zijn alle andere constructieve bijdragen welkom!

Feedback

Heel graag horen we over jouw ervaringen met je PG traject.
Wat zijn je doelstellingen, hoe onderneem je stappen om die te bereiken en welke problemen kom je tegen? Zijn er punten waarop je hulp wilt hebben en kan je die omschrijven?

Mentor Momenten (zie Archief) is een uitgave van WellNed.nl.
Welzijn zit tussen je oren. Jouw online Mentor voor serieuze Persoonlijke Groei.

Je ontvangt deze nieuwsbrief door een inschrijving als abonnee. Indien je deze niet langer wilt ontvangen, dan kan je uitschrijven als abonnee.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

Self-discipline boils down to having the time and mental space to do what is most important.
And in order to do so, we need to eliminate worries related to the lesser important tasks.
Ian Tuhovsky

Plaats een reactie