Mentor Momenten juni 2021 – Eindelijk zomer (vakantie)

PG advies met het meeste groeipotentieel per vierkante pixel!!!

Redactioneel

Hallo Groeiers!,

eindelijk zomer

Eindelijk zomer! Zon en een prettige temperatuur zijn goed voor onze stemming. Af en toe regen is goed voor de natuur en meestal iets minder voor onze stemming.

De zomervakantie staat weer voor de deur, we mogen weer wat verder weg al is het nog veel gerommel met gele en oranje codes. Maar vakantie in eigen land is nog steeds populair en de campings en vakantiehuisjes zijn vol.

Vakantie is even weg uit de sleur van elke dag. Je wilt zoveel mogelijk zorgen achterlaten en genieten van een andere omgeving waarin je je prettig voelt. Dat is een heel persoonlijke keuze van onbezorgd zonnebaden tot steden en cultuur, van wat gezelligheid en ontspanning tot uitdagende fysieke inspanningen. Doe wat goed voelt maar hou in de gaten dat je uiteindelijk weer aan het werk moet (of kan/mag).

Een paar aanbevelingen voor een prettige vakantie:

  • Wees helder over wat je tijdens je vakantie wil bereiken, samen of alleen. Je belangrijkste doelstelling is meestal om bij te komen en de accu weer op te laden, en om na de vakantie weer ontspannen aan de slag te kunnen gaan. Maak een flexibel plan voor je vakantie zodat je tegen het einde niet hoeft te zeggen “we hadden dit en dat nog willen doen”. Sommige activiteiten hangen van het weer af, andere van het aanbod, afwegingen en je energieniveau.
    Zonder plan vliegt de tijd om en mis je kansen. Spreek samen af wat je wilt doen en wat niet, probeer conflicterende wensen vooraf op te lossen. Probeer je opzet redelijk ongedwongen uit te voeren. Het is voor je vakantieplezier.
  • Wat rust geeft is je zaken zo goed mogelijk op orde te hebben voor je vertrek (geen losse eindjes). Wacht niet tot de laatste dag om van alles over te dragen. Leg belangrijke taken en deadlines vast. Vertrouw niet op een mondelinge uitleg over ‘vanzelfsprekende’ zaken.
  • Wees duidelijk naar je collega’s, familie en vrienden toe onder welke voorwaarden je bereikbaar bent. Vooral niet doorwerken tijdens je vakantie door constant berichten te lezen (zoals je daarvoor ook deed en toen ook al vermoeiend). Zet alle notificaties uit en neem indien nodig eens per dag of om de paar dagen urgente berichten door.
  • Maak een planning voor je taken bij terugkeer (niet alleen ‘puin ruimen’ en de achterstand weer inlopen). Als je vooraf al weet wat na de vakantie je prioriteiten zijn, dan kan je zorgen daarover een poosje uitstellen. Zonder aandacht blijven ‘lusjes’ in je hoofd je steeds weer bezighouden en is ontspannen moeilijk.
  • De eerste (volle) dag terug doe je er verstandig aan om eerst rustig een overzicht te maken welke oude en nieuwe zaken er liggen. Wat vereist nu aandacht (of is in 5 minuten afgehandeld) en wat kan morgen en overmorgen aandacht krijgen. Werk net als een arts op de spoedeisende hulp met prioriteiten om de gevallen in de gevarenzone veilig te stellen (triage). Geef zaken de aandacht die ze verdienen en maak ook een goed onderscheid wat (en waarom) de urgentie is die anderen toekennen en je eigen prioriteiten (en de consequenties van conflicten hierin).

Maak het beste van je vakantie, geniet ervan en pak je werk weer rustig op na afloop met hopelijk mooie herinneringen.

Aanpassingen op WellNed

Vorige week is de knoop doorgehakt over een paar aanpassingen op de WellNed site. Dit om de overzichtelijkheid te verbeteren en te voldoen aan de eisen voor met name de toegang via mobiele apparaten (tablets en telefoons). Mobiele toegang is al zo goed als de norm.

Het Menu (zichtbaar op mobiel via het ‘hamburger’ icoon met de 3 horizontale streepjes) is wat in elkaar geschoven en een optie Zoeken is als laatste toegevoegd. Dit was nodig omdat de Sidebar aan de rechterzijde van de pagina vervallen is.

Waarom geen Sidebar (*) meer? Deze kolom (rechts en/of links naast de tekst) is bedoeld voor desktop/laptop browsers (direct in beeld op een breed scherm) om aandacht te vragen voor specifieke zaken. De rechter sidebar komt bij mobiel gebruik onder de tekst terecht en is veelal mosterd na de maaltijd. Een aantal andere sidebar functies was eerder al ondergebracht in een lijst met items onderaan elke pagina met als kop ‘Nog even het volgende…’.
Een paar rubrieken uit de oude sidebar zijn ondergebracht op de nieuwe Zoeken pagina.

Een website is nooit ‘af’. Het blijft nodig om je aan te passen aan de eisen van het moment. Indeling en vormgeving zijn altijd een compromis, maar laat ons weten wat je anders zou willen zien (en bij voorkeur waarom).

Blijf gezond, blijf groeien.

Redactie WellNed.nl

(*) Opm: geen SiTebar zoals je soms ziet, het is een Zij-balk, geen Plaats-balk.

Als ‘Mentor Moment’ deze maand aandacht voor ‘Een leven lang leren’.

In de rubriek ‘PG Hacks’ (Groei Tips) de volgende drie onderwerpen:
1: Overdenken
2: Mensen, Producten en Processen
3: De wet van Parkinson

Nieuwe artikelen deze maand

Over welk onderwerp zou je graag meer willen weten? Wij staan altijd open voor suggesties voor nieuwe artikelen.

Mentor Moment

Een mentor is geen Yoda maar probeert inzichten over te brengen met nuchtere observaties. Dat zijn niet altijd feiten of antwoorden, maar ook vragen die je inzicht kunnen geven.

Een leven lang leren

Alexander de Grote hechte zoveel waarde aan het opdoen van kennis dat hij placht te zeggen dat hij meer te danken had aan Aristoteles dan aan zijn eigen vader. De bereidheid om kennis tot zich te nemen is opvallend voor een despoot die alleen met zijn vingers hoefde te knippen om iemand aan het werk te zetten. Alex wilde zelf inzicht en overzicht hebben. Niet dat hij zo’n fijn mens was met zijn gewelddadige veroveringen, maar zijn instelling v.w.b. kennis was wel lovenswaardig. Ondanks alles eindigde hij ver van huis in de strijd die hijzelf was aangegaan. Filosofen wijzen er fijntjes op dat hij in een graf eindigde samen met zijn wagenmenner. Stof tot stof.

Je leven lang nieuwe dingen leren en verdieping van kennis en inzichten geeft je de basis om jezelf doorlopend te verbeteren. Daardoor ben je voorbereid op wisselende omstandigheden. Het is onmogelijk om alles te weten en overal op voorbereid te zijn, maar open staan voor leren – ongeacht je leeftijd – geeft je de basis om flexibel te blijven.

De zin van leren

Mentale gezondheid - goed informatie

De maatschappij, werk en sociaal, verandert in het begin van de 21e eeuw sneller dan ooit. Leren is hard nodig om alleen al bij te blijven.

Het is niet nodig om als een kamergeleerde (bestaan die nog?) avonden lang te blokken. Het is wel zinvol om regelmatig tijd te besteden aan je algemene ontwikkeling en aan specifieke kennis. Het feit dat je op het moment (nog) genoeg kennis hebt om op je werk en daarbuiten goed te functioneren, geeft geen garantie voor de toekomst. Stilstand is achteruitgang.

Leer niet alleen om te leren, leer op het juiste moment om je te helpen je doelen te bereiken. Als je carrière wil maken of bij wil blijven in het werk dat je met voldoening doet, dan is het verstandig om bijscholing aan te vragen. Daarnaast zijn er talloze mogelijkheden om zelf het initiatief te nemen voor cursussen die vaak deels gratis zijn of een bescheiden investering vergen. In dat laatste geval is het goed om af te wegen wat de kansen zijn om ermee vooruit te komen. Maar doe het ook voor jezelf voor meer inzicht en wijsheid in allerlei facetten van je leven.

Studiekeuze

Diversiteit in kennis en vaardigheden geeft je de meeste opties. Je kan er voor kiezen om een absolute specialist te worden op een enkel gebied, maar een (pure) specialist is iemand die ‘alles van niets weet’. Specialisten gaan heel diep in een heel beperkt domein (kennis bereik). De mogelijkheden om een specialist elders in te zetten als de organisatie (of je klanten) daarom vragen, zijn vaak beperkt.

Een generalist die zich daarnaast snel kan inleren op specifieke onderdelen heeft heel vaak een streepje voor. Maak jezelf aantrekkelijk als er ‘vrijwilligers’ aangewezen worden. Je kan altijd nog ‘bedankt, liever niet’ of ‘nu niet’ zeggen.

Wat altijd van pas komt is:

  • Plannen kunnen maken met fases en bewaking van activiteiten.
  • Budgettering en kostenbewaking en handigheid met spreadsheets.
  • Snel en to-the-point notuleren of rapporten schrijven.

Een paar van deze vaardigheden in je gereedschapskist zijn altijd zinvol. Algemeen ‘gereedschap’ is breder inzetbaar dan een hamertje voor één specifiek doel. Let ook op het gezegde “als je alleen een hamer hebt, behandel je alles als een spijker”.

Leren leren

Leer als eerste hoe het je het beste leert. Er zijn verschillen in de manier waarop mensen het makkelijkst leren. Grondig lezen en begrijpen kan lastig zijn om nieuwe informatie te verwerken zonder een referentiekader (overzicht van het studiegebied en de toepassingen).
Ben je visueel ingesteld, dan is video een goede keuze. Anderen zijn meer auditief ingesteld en luisteren graag naar het gesproken woord. Luister je graag naar luisterboeken of podcasts, dan is dat een zinvolle optie. Weer anderen leren door doen, tastbaar zaken aan te kunnen pakken.
Pin je niet vast op een enkel medium dat je voorkeur heeft. Leer bij voorkeur gevarieerd (bv. eerst een video, dan een tekst, daarna een oefening in het toepassen), leg het geleerde op je eigen manier vast (notities, eigen formulering en niet alleen ‘markeren’) en herhaal de informatie na uren of dagen (zoek op ‘spaced repetition’).

Goed lezen is een kunst. Snellezen is een zinvolle vaardigheid en niet te moeilijk te leren als een basisvaardigheid. Leg wel de nadruk op het begrijpen van de stof, niet op het snel er doorheen fladderen. Het doel is belangrijker dan de pure snelheid.
Een productieve aanpak is ‘selectief lezen’. Eerst de inhoudsopgave doornemen en de samenvattingen van een paar opvallende hoofdstukken, dan dieper lezen, niet direct alles van voor tot achter maar gericht op begrip. Ook lezen naar behoefte en niet in details verzanden.

De beste manier van leren is toepassen. Door de geleerde informatie op een concrete manier te gebruiken, beklijft het optimaal.

Leren mag en houdt je hersenen gezond

Gezellig sociaal contact met je collega’s is goed voor de samenwerking. Maar neem ook eens de tijd om een wandeling te maken tijdens de lunch met een luisterboek of podcast. Of zoek 1 of 2 keer per week een rustige plek om te lezen of een video te bekijken.
Een studiegroep of een boekenclub op je werk met een specifieke of algemene interesse kan ook een goed idee zijn. Is zoiets er nog niet in jouw organisatie, kijk dan of er mensen zijn die er wat voor voelen.

Leren moet niet, het mag, het kan en het is nog nooit zo toegankelijk geweest. Je geest flexibel houden en interesses hebben buiten werk en hobby is goed voor je. Het kan van invloed zijn op je stemming en actieve hersenen zijn doorgaans gezondere hersenen.

PG Hacks – Groei Tips

‘Hacks’ zijn trucjes om snel resultaat te scoren. Die passen in feite niet bij Persoonlijke Groei omdat gestage groei beter resultaat geeft op de lange termijn. Groei is al moeilijk genoeg en jezelf ontwikkelen in intensieve spurts kan nog pijnlijker zijn, te vergelijken met spierpijn na overmatige en ongewone inspanning.

Toch is de titel van deze rubriek ‘Hacks’ omdat er met de juiste focus snellere resultaten te behalen zijn.

PG Hack #1: Overdenken (maar niet te ver)

Pensive monkey - Get a life - GROW (up) - besluiteloos of uitstelgedrag
Get a life – GROW (up)

Het boek ‘Think again’ van Adam Grant heeft als les dat het beter is om flexibel te zijn in je denken en niet alleen van eerste indrukken uit te gaan. De wereld om ons heen is dermate dynamisch dat een rigide manier van denken problemen geeft in je functioneren en met name in de omgang met anderen. Probeer altijd eerst het standpunt en de overwegingen van anderen te begrijpen voordat je tegengas geeft.

Mensen overtuigen doe je niet door hard en rechtlijnig jouw ‘waarheid’ te verkondigen, maar door eerst te kijken welke gemeenschappelijke doelen je hebt. Maak een compliment over de inzet van de ander en bekijk samen het probleem vanuit meerdere gezichtspunten om tot een afgewogen oplossing te komen.
Denk ook aan Stephen Covey’s Win-Win. Als er een verliezer is bij een transactie of samenwerking, dan kan het beter voor de langetermijnrelatie zijn om te kiezen voor ‘No Deal’ en daarmee de kansen voor toekomstige samenwerking open te houden.

De Hack:
Ga niet direct van je eerste indruk uit. Neem de tijd om de argumenten voor en tegen op een rij te zetten (simpel 2 kolommen op papier) en bekijk de vraagstelling van meerdere kanten. Werk stapsgewijs van concept naar beslissing.

PG Hack #2: Mensen, Producten en Processen

In het programma ‘The Profit’ op RTL-Z gaat zakenman Marcus Lemonis (sympathiek of keihard maar altijd betrokken) uit van drie kernpunten die de levensvatbaarheid van een business bepalen en wel ‘People, Product, Process’ (3P).

People: De mensen die samenwerken (of elkaar tegenwerken) in een organisatie bepalen een groot deel van het succes. Niemand zet zich bewust in om te falen, maar de doelen en de benaderingen kunnen uiteen lopen waardoor ze elkaar tegenwerken. Uiteindelijk behoort iedereen in het belang van de klant te werken.

Product: De kwaliteit van het product en de prijsvorming bepalen of het product een kans heeft. Denk aan ‘als de bodem goed is, is de pizza beter’. Ga voor goed of uitstekend maar let op dat de winstmarge voldoende is en duurzame groei mogelijk maakt.

Process: Elk nieuw product doorloopt een proces van idee naar realisatie. Maar ook bij de productie en marketing zijn processen belangrijk. Voor bestaande, aangepaste en nieuwe processen is het goed om de effectiviteit zowel als de efficiëntie periodiek onder de loep te nemen en waar mogelijk te optimaliseren. Alle betrokkenen (stakeholders) moeten er mee kunnen leven.

De Hack:
Het 3P model is een basis voor samenwerking (in functies en rollen), de economische haalbaarheid van een product en een optimaal proces om resultaten te boeken. Samen naar een goed omschreven doel toe werken en open staan voor aanpassingen waar nodig, is de basis voor succes, maar geen garantie. Inflexibiliteit en gebrek aan aandacht voor de kwaliteit van de uitvoering verhogen de kans op falen aanzienlijk.

PG Hack #3: De wet van Parkinson

Persoonlijk systeem - papier, digitaal of in de cloud

De wet van Parkinson geeft aan, dat het onderhanden werk de beschikbare tijd vult. Als je ergens een week de tijd voor hebt, dan doe je het rustig aan. Maar meestal werk je harder tijdens de laatste dag of dagen wanneer de urgentie toeneemt. Als je voor dezelfde taak maar drie dagen hebt, dan begin je gelijk met een gevoel van urgentie en deel je je tijd beter in.

Sommigen gebruiken dat argument (“ik werk beter onder druk”) om taken op het laatste moment af te raffelen. De kwaliteit van het product lijdt daar meestal onder en uiteindelijk doet die (beperkende) overtuiging afbreuk aan het werk en de kwaliteiten die anderen in hen zien.

Deel taken op in discrete stappen (met bv. een checklist) zodat je beter kan inschatten hoeveel tijd deeltaken vergen. Voor elke deeltaak kan je ook een outline van stappen maken waardoor je beter kan inschatten waar de knelpunten zitten en wat extra tijd vergt. Ook de urgentie is daarmee in stappen op te delen.

Voor deze nieuwsbrief is de productie onderverdeeld in diverse stappen over de maand. Eerst de Hacks, dan het Moment en als laatste het Redactioneel. En het werkte beter dan de voorgaande maanden, in ieder geval met minder tijdnood. De lezers mogen oordelen over de kwaliteit van het resultaat (vergeleken met eerdere afleveringen). Wees eerlijk maar niet te bruut a.j.b..

De Hack:
Gebruik je eigen deadlines om taken af te ronden voordat ze extern nodig zijn. Knip elk probleem op in zoveel hapklare brokken als effectief is. Dat geeft je de tijd voor de uiteindelijke deadline om het eindproduct nog een keer kritisch na te kijken. Perfectie kan verlammend zijn maar de tijd inbouwen voor een evaluatie voor oplevering kan de kwaliteit van je product aanzienlijk verhogen.

Wat is jouw favoriete PG Hack? Afgezien van ‘chillen’, zijn alle andere constructieve bijdragen welkom!

Feedback

Wij horen heel graag over jouw ervaringen met het PG traject.
Wat zijn je doelstellingen, hoe onderneem je stappen om die te bereiken en welke problemen kom je tegen? Zijn er punten waarop je hulp wilt hebben en kan je die omschrijven?

Mentor Momenten (zie Archief) is een uitgave van WellNed.nl.
Welzijn zit tussen je oren. Jouw online Mentor voor serieuze Persoonlijke Groei.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

Learning to let go should be learned before learning to get.Ray Bradbury

Plaats een reactie