Mentor Momenten juli 2021 – Je stemming is als het weer

PG advies met het meeste groeipotentieel per vierkante pixel!!!

Redactioneel

Hallo Groeiers!,

Gevoelens en Emoties: kort lontje, stemming als het weer

Je stemming is als het weer, soms rustig, soms onstuimig, vaak onvoorspelbaar. Je kan soms door een kleine verstoring uit je evenwicht raken. Ineens even blij (zon), dan weer droevig (wolken en regen) van negatief nieuws. Soms rommelt en bliksemt het in je bovenkamer en doe je er goed aan om de oorzaken van die spanning te achterhalen en aan te pakken.

Overigens wordt je stemming vaak bepaalt door het weer. Je wordt het niet vrolijk van als het de hele dag miezert, tenzij je geniet van ‘zingen in de regen’. Een beetje zon is meestal beter voor je stemming.

We kunnen de analogie tussen het weer en je gemoedsrust nog wat verder doortrekken.

Een negatieve gedachte is als een wolk die voor de zon schuift. Het ontneemt je de energie van het licht en triggert je amygdala – het zoogdieren deel van je hersenen – met een fight/flight/freeze reactie. Oftewel stress met een kleine of een grotere ‘S’. Het schakelt tijdelijk je rationele brein – de prefrontale cortex – uit waardoor je intelligentie een dip krijgt. Het uitschakelen van moderne hersenstructuren (cortex) door evolutionair oudere zoogdier structuren (instincten) wordt dan ook wel een ‘tijdelijke lobotomie’ genoemd. Je kan er alleen uitkomen door je stress in te dammen met positieve gedachten en jezelf te herprogrammeren. Elke succesvolle correctie van stress naar rust maakt het makkelijker door het herschrijven van de herinneringen.

Terug naar het weer. Dreigt er regen, neem een plu mee en zet hem op om droog te blijven. Dreigt je stemming in te kakken, verberg je dan niet onder een mentale plu, maar breng de zon in je hoofd terug.

  • Beweeg (loop even rond om de planten water te geven), maak een wandeling (liefst in de natuur en luister naar de vogels), luister naar muziek, dans (met je kinderen of een huisdier), neem een stukje chocola (geen twee en zeker geen drie of de rest van de reep), etc.
  • Doe iets dat je leuk vindt, desnoods met een timer om te voorkomen dat je er te lang in blijft hangen. Even je zinnen verzetten om niet op moeilijke of taaie taken af te stompen.
  • Of zoek inspiratie of motivatie. Lees of bekijk iets dat een goed voorbeeld voor jou is, of herlees je principes en waarden (weten Waarom je doet wat je doet).

Zie ook de klassieke observatie ‘Slecht weer bestaat niet, alleen slechte regenkleding’. Een ‘slechte’ stemming bestaat in principe niet, alleen een tekortkoming van je mentale paraplu. Werk aan je mentale weerbaarheid en gebruik effectieve technieken om emotioneel gezond te blijven.

Laat je niet te veel en te vaak regeren door je stemming. ‘Geen zin’ is een dikke vinger naar de gemotiveerde versie van jezelf die je op je huidige pad heeft gezet. Vraag aan jezelf wat je jongere ik tegen je zou zeggen als je ‘geen zin’ hebt om eerdere besluiten niet uit te voeren! Doe dat wel met een beetje geduld voor jezelf want jezelf een pak slaag geven is ook weer teveel van het goede (onweer = ruzie met jezelf… bliksems!).

Hou er de moed in tijdens een nat stukje zomer. Achter de wolken schijnt de zon al!

Blijf gezond, blijf groeien.

Redactie WellNed.nl

Als ‘Mentor Moment’ deze maand aandacht voor ‘Kwetsbaarheid als kracht’.

In de rubriek ‘PG Hacks’ (Groei Tips) de volgende drie onderwerpen:
1: Ochtend routine
2: Je bent niet beter of slechter dan anderen
3: De wet van Murphy

Nieuwe artikelen deze maand

Over welk onderwerp zou je graag meer willen weten? Wij staan altijd open voor suggesties voor nieuwe artikelen.

Mentor Moment

Een mentor is geen Yoda maar probeert inzichten over te brengen met nuchtere observaties. Dat zijn niet altijd feiten of antwoorden, maar ook vragen die je inzicht kunnen geven.

Kwetsbaarheid als kracht

Kwetsbaar.. alleen van binnen

Veel mensen denken dat ze ‘sterk’ moeten overkomen op anderen. Dat ze de indruk moeten geven dat ze alles aankunnen. Ze willen geen zwakheden tonen omdat anderen daar misbruik van kunnen maken. Het resultaat kan helaas zijn dat ze daardoor op hun tenen blijven lopen… tot de tank leeg is. Burn-outs komen te vaak voor omdat mensen zich groot willen houden.

Het is beter als je weet wat je grenzen zijn en dat aan anderen laat blijken. Durf eens te zeggen “Ik zit er (even) doorheen” of “Ik weet niet hoe ik die situatie moet aanpakken”. Het is makkelijker om open te zijn tegenover een goeie vriend of een vertrouwenspersoon. Laat weten waar je mee zit, wat teveel energie van je vergt, waar je aan twijfelt en wat je afwegingen zijn.

Maar ook tegenover de leiding op je werk is het beter om eerlijk te zijn. Het is beter om aan te geven dat je een nieuwe taak graag oppakt… zolang er een andere (tijdelijk) afgestoten kan worden. Werkgevers hebben baat bij het welzijn van werknemers zodat die goed blijven functioneren. Als ze zich meer bewust zijn van de kosten van het vervangen van een uitgebluste kracht, dan is de keuze niet zo moeilijk. Misbruikt jouw organisatie mensen als brandhout, trek daar dan zo snel mogelijk je conclusies uit, of kaart het aan als een structureel probleem.

Kryptoniet

Superwoman en Superman bestaan alleen in de illusie van de entertainment industrie. Echte mensen trekken hun broek met één pijp tegelijk aan en hebben grenzen aan hun energie en weerbaarheid.

Het enige waar gewone mensen net zoveel last van hebben als supermensen is Kryptoniet, situaties die energie bij je wegzuigen. Wat is jouw Kryptoniet? Een emotioneel afwezige partner? Een chef die alleen met het zweepje loopt te knallen zonder aandacht voor de medewerkers als mens? Collega’s die de kantjes eraf lopen maar wel successen naar zich toe willen trekken? Zinloos werk doen wat ook nog eens onvoldoende betaald? Zeurende klanten die jou niet als mens zien maar als uitlaatklep voor hun ongenoegen? Etc.
Weet wat jou kwetsbaar maakt en neem tegenmaatregelen. Laat anderen weten dat je geen tube bent waar het laatste restje uitgeknepen kan worden en dat je graag als een volwassen mens behandelt wil worden. En vooral, geef zelf het goede voorbeeld in je houding tegenover (de potentiële kwetsbaarheid van) anderen!

Energie en grenzen

De mate waarin wij weerbaar of kwetsbaar zijn, is afhankelijk van de energie die wij ergens in kunnen steken. Doe je werk dat je voldoening geeft met leuke contacten, dan kan je veel langer een lach op je gezicht houden. Probeer werk te vinden dat past bij je waarden, je interesses en capaciteiten. Ontwikkel vaardigheden (tijdens en buiten je werk) waarmee je kan groeien naar je droombaan (of iets wat daar sterk op lijkt). Of maak het beste van je huidige werk met een positieve instelling om met plezier het beste van jezelf te geven, inhoudelijk en in de omgang met anderen.

Geef aan anderen op een constructieve manier aan waar jouw grenzen liggen. Wat kan je aan en wat lukt niet. Soms zal blijken dat je hulp nodig hebt om op gang te komen (inwerken, begeleiding) maar vaak durft je daar niet om te vragen om niet ‘dom’ over te komen. “Ik snap het niet!” durf je meestal niet te zeggen hoewel goed begrip primair een verantwoordelijke is van degene die jou inwerkt en niet van jou!. Vraag dan bv. “Kan je nog eens uitleggen Waarom we dat zo doen?”. De kans is groot dat degene die je kan helpen jou een inzicht geeft dat veel verder gaat dan een uitleg Hoe je iets moet doen. Het verhaal (van het waarom) heeft meer waarde dan de blote feiten.

Je bent niet zwak als je aan ‘een half woord’ niet genoeg hebt. Een mondelinge uitleg kan voor jou veel te snel gaan en bovendien vergeet degene die jou moet inwerken dat het haar/hem indertijd ook behoorlijk veel moeite koste. Een tekst of een tekening kan dan heel verhelderend werken. Heeft men daar geen tijd voor, maak dan zelf iets dat jouw begrip van de taak of situatie vastlegt. Leg dat voor aan degene die de taak aan jou heeft overgedragen en vraag om feedback. Dan kan snel blijken dat de zaak net andersom in elkaar steekt of dat sommige stappen onvoldoende duidelijk zijn gemaakt. Of je brengt juist inzichten en verbeteringen aan het licht wat van jouw ‘zwakte’ een kracht maakt.

Verstoppen werkt niet

Wanneer je kwetsbaarheden niet toont, dan nemen anderen aan dat je goed in je vel zit en dat je alles aankan… tot het misloopt. Het is geen zwakte om hulp te vragen als je je overweldigd voelt. Het kan een tijdelijk probleem zijn (slecht geslapen of andere zorgen) maar het kan ook structureel zijn (gezondheid, te weinig energie, etc.). Zolang je het blijft ontkennen om ‘sterk’ te zijn, doe je jezelf en anderen tekort.

Toon grenzen, onzekerheden of lacunes in je kennis zo snel mogelijk zodat er hulp geboden kan worden. Niet geschoten, altijd mis.

Je bent een mens, geen machine. Behandel anderen als zodanig en vraag er zelf om voordat (niet ‘als’) er teveel van je wordt gevraagd.

PG Hacks – Groei Tips

‘Hacks’ zijn trucjes om snel resultaat te scoren. Die passen in feite niet bij Persoonlijke Groei omdat gestage groei beter resultaat geeft op de lange termijn. Groei is al moeilijk genoeg en jezelf ontwikkelen in intensieve spurts kan nog pijnlijker zijn, te vergelijken met spierpijn na overmatige en ongewone inspanning.

Toch is de titel van deze rubriek ‘Hacks’ omdat er met de juiste focus snellere resultaten te behalen zijn.

PG Hack #1: Ochtend routine

Is jouw ochtendroutine:

  • uit bed rollen (met moeite)
  • veel koffie, geen trek
  • met kleine oogjes naar/aan je werk
    Resultaat: Meestal onder de middelmaat! Ongemotiveerd en onbevredigend.

Even terzijde: De ‘ijzervreters’ die om 5 uur opstaan, gaan om 8 of 9 uur ‘s avonds onder de wol en niet na 10 of 11 uur zoals veel mensen! Geen kinderbedtijd, maar tijd om de volgende dag met voldoende energie te kunnen functioneren. Slaapgebrek werkt als stevig alcohol drinken! En doe je beide, dan sloop je jezelf op den duur, en sneller dan je denkt.

De reden van de futloze ochtendroutine is meestal te weinig en slechte slaap, te veel cafeïne en andere stimulerende middelen, ongezond eten en te weinig bewegen. Dat vormt de basis voor een ongezonde levensstijl.

OK, ‘natuurlijke’ ochtendmensen (een chronotype) hebben een streepje voor. Die staan redelijk uitgerust en helder op. Ze beginnen gewoon met energie en meestal een goed humeur aan hun dag.
Voor de meeste anderen is dat niet weggelegd. Het kost moeite om wakker te worden, te functioneren zonder ‘brain fog’. Met de nodige koppen koffie moet je proberen wakker te worden. Koffie is lekker, maar gebruik het met mate.

Die hele lijst aan tekortkomingen corrigeren lijkt een rijstebrijberg. Maar je kan beginnen met een eenvoudige hack, werken aan je Slaap.

  1. Regelmaat: Om ongeveer dezelfde tijd naar bed en op een vast tijdstip opstaan, een kwestie van gewoontevorming.
  2. Iets eerder naar bed (steeds 10 minuten) en er ook iets eerder uit (je wekker steeds 5 minuten eerder). Langzaam opbouwen tot een uur of meer meer vroeger naar bed.
  3. Bij voorkeur geen stimulerende middelen (cafeïne, alcohol, nicotine) meerdere uren voor bedtijd. Vaak is het advies om ze niet te gebruiken na 3 uur ‘s middags, afhankelijk van je gevoeligheid voor de diverse middelen. Experimenteer en hou bij hoe je energieniveau ‘s ochtends verbeterd.
  4. Minimaal 1 uur voor bedtijd ontspannend lezen, de laatste 10-15 minuten op bed (meestal tot je voelt dat je ogen zwaarder worden). Geen tv of video’s maar een boek uit een genre dat je leuk vindt (zelfs horror ontspant sommigen… vreemd genoeg). En een goede verduistering van je slaapkamer zodat je – vooral ‘s zomers – niet te vroeg door de zon wordt gewekt.
  5. Neem de extra tijd in de ochtend om rustig op te starten. Vul geleidelijk die tijd met zinvolle voorbereidingen op je dag. Plan je taken (liever nog de dag ervoor aan het begin van de avond), visualiseer wat het belangrijkste is dat je die dag wil bereiken en probeer dat voor ogen te houden als primair doel van je dag. De rest volgt ‘vanzelf’, zoals een gezond ontbijt.

De Hack:
Goede slaap is de basis voor goed functioneren. Daarnaast is een ‘zombie start’ in de ochtend inhaalrace die je maar zelden wint. Ga eerder naar bed en sta iets eerder op zodat je ‘s ochtends rustig kan opstarten om je dag voor te bereiden.

PG Hack #2: Je bent niet beter of slechter dan een ander

Alex Bracken - Unsplash
Alex Bracken – Unsplash

Je bent gewoon anders. Iedereen heeft een unieke set aan eigenschappen en vaardigheden. Jezelf inferieur of superieur voelen dan anderen is een fnuikende manier om in het leven te staan.

Minderwaardig

Net als Calimero zeggen “Ik ben klein en zij zijn groot” kan kloppen maar zo’n instelling lost niets op. Als totaal mens kan je beter uitgaan van ‘ik ben genoeg’. Je doet je best binnen je mogelijkheden, je vraagt om hulp om beter te functioneren en je hebt er vrede mee als je een volwassen prestatie hebt geleverd. Telkens een klein beetje beter, maar niet jezelf constant verwijten maken of op je tenen lopen.

Arrogant

De mensen die denken dat ze alles beter weten, geven daarmee blijk van hun onwetendheid. Wat ze het minst goed weten, is hoe onuitstaanbaar ze zijn, of ze verdrukken dat inzicht is worden steeds meer verknipt.
Een mooie observatie is “Wanneer iedereen een eikel is, ben je zelf de eikel!”.

De Hack:
Vergelijk jezelf niet met anderen. Neem iedereen zoals hij/zij is. Zet je eigen combinatie van eigenschappen en vaardigheden zo goed mogelijk in. Lever een volwassen inzet en doe wat men van je kan verwachten op basis van toezeggingen. En meer nog, doe wat je van jezelf verwacht. Laat je in beide gevallen niet gek maken.

PG Hack #3: De wet van Murphy

Volgens de wet van Murphy zal alles wat mis kan gaan, een keer mis gaan.

  • en meestal gaat het mis op het meest ongunstigste moment
  • breekbare dingen breken altijd een keer, maar ook onbreekbare zaken gaan er een keer aan
  • alles wat makkelijk lijkt, is moeilijker dan je dacht
  • de meeste zaken vergen meer tijd dan je dacht
  • je staat of rijdt meestal in de langzaamste rij (supermarkt of verkeer), ook als je wisselt
  • en nog 99 of 999 varianten…

Maar… sommigen zijn van mening dat Murphy een optimist was! Je bent gewaarschuwd! 🙂

Het universum is niet ‘pervers’ bezig om jou te dwarsbomen, maar je kan maar heel weinig zaken absoluut beheersen. Je zal moeten leven met die onzekerheid. Aan de andere kant is het ook de onvoorspelbaarheid die het leven interessant kan maken.

Een leerling in een Boeddhistisch klooster brak het favoriete kopje van zijn leermeester. Hij had er heel veel spijt van en vroeg welke straf hij moest ondergaan. De leermeester antwoordde “Het kopje was al gebroken. Ik heb er lang van kunnen genieten. Waarom zou je straf moeten hebben?”

De Hack:
Je kan veel risico’s vermijden, maar nooit helemaal voorkomen. Soms zijn het bekende oorzaken, soms onbekende of onvoorziene of zelfs onwaarschijnlijke.
Veel zaken gaan een keer mis. Vertrouw op jezelf om een volwassen en gepaste oplossing te vinden. Shit happens, deal with it.

Wat is jouw favoriete PG Hack? Afgezien van ‘chillen’, zijn alle andere constructieve bijdragen welkom!

Feedback

Wij horen heel graag over jouw ervaringen met het PG traject.
Wat zijn je doelstellingen, hoe onderneem je stappen om die te bereiken en welke problemen kom je tegen? Zijn er punten waarop je hulp wilt hebben en kan je die omschrijven?

Mentor Momenten (zie Archief) is een uitgave van WellNed.nl.
Welzijn zit tussen je oren. Jouw online Mentor voor serieuze Persoonlijke Groei.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

Life is a series of failures punctuated by brief successes.James Altucher

Plaats een reactie