Ikigai – Conclusies en Acties

Aan de hand van de voorgaande lessen heb je hopelijk meer richting kunnen geven aan jouw keuzes in je leven.

In deze laatste les de oproep tot actie? Wat ga je met het geleerde doen? We horen heel graag wat je afwegingen en beslissingen zijn.

Daarnaast onderstrepen we de noodzaak van duidelijke doelen. Met een vage omschrijving van wat je wilt bereiken kom je er niet.
Geloven in jezelf is fundamenteel. Als je

Als laatste geven een een fictief voorbeeld van het maken van keuzes aan de hand van Ikigai. Daarin zie je hoe zelfs de onwaarschijnlijke passie voor papieren vliegtuigjes tot een vervulling kan leiden.

Actie?

Hopelijk heb je veel informatie ontvangen die voor jou zinvol is. De vraag is uiteraard wat je met die nieuwe kennis en inzichten gaat doen. Neem je alles ter kennisgeving aan en ga je over tot de orde van de dag? Of ga je actie ondernemen om dat uit te voeren dat goed bij je past? Het beste advies dat we aan je kunnen geven is om in ieder geval een aantal van de nieuwe inzichten toe te passen. Niet geschoten, altijd mis.

De keuze om je Ikigai te bepalen en te volgen dient een weloverwogen beslissing te zijn. Je doet er goed aan om advies in te winnen bij meerdere personen en/of instanties die inzicht hebben in de betreffende markt. Win gedegen advies en informatie in en volg zowel je hart als je hoofd.

De juiste balans van de 4 Ikigai aspecten is strikt persoonlijk.

 • Wat de één leuk vindt kan een gruwel voor iemand anders zijn.
 • Wat ‘goed genoeg’ qua vaardigheden voor iemand is, kan een afwijzing als middelmatigheid voor een ander inhouden.
 • De behoefte aan jouw product kan je projecteren op een enkel persoon of op de hele wereld.
 • Ergens voor betaald krijgen kan voor sommigen absoluut secundair zijn en voor anderen een maatstaf voor succes.

Stel duidelijke doelen

Je voornemen om ‘iets’ met papieren vliegtuigjes te gaan doen is gedoemd tot mislukken. Maak een keuze wat je wilt bereiken en specificeer die qua hoeveelheid tijd, benodigde vaardigheden (aanvullende training), het aantal mensen dat je er mee wil bereiken en desgewenst ook de inkomsten die je er mee wil genereren.
Onderzoek de mogelijkheden en probeer een paar opties binnen je interessegebied uit.

Gebruik, indien nodig, verschillende technieken om een keuze te maken:

 • een lijst van voor- en nadelen naast elkaar, ken cijfers toe die de belangrijkheid aangeven en tel de punten aan beide zijden; liggen de totalen te dicht bij elkaar, slaap er dan nog een paar nachtjes op

 • een afweging van de mate waarin de diverse activiteiten voldoen aan de 4 uitgangspunten van de Ikigai
 • de GROW/DROP methode, halverwege de boekbespreking

 • en volg gewoon je onderbuikgevoel

Geloof in jezelf

Het zelfvertrouwen dat je (nog) nieuwe dingen kan leren, oude vaardigheden kan aanscherpen en dat je kan steunen op je levenservaring, helpt om met vertrouwen een nieuwe koers in te slaan. Wat heb je te verliezen? Probeer het gewoon! Lukt het niet direct, dan zijn dat leermomenten. Spanning en opwinding zijn voor je hersenen dezelfde gevoelens. Door je opgewonden te voelen door een uitdaging in plaats van gestrest, ga je met een veel positievere instelling de uitdaging aan.

Vraag om ondersteuning van anderen, als je die nodig hebt, en stel je flexibel op. Je hebt in je leven veel verschillende ervaringen doorgemaakt en dit is er één die ongetwijfeld herkenbaar is. Ga ervoor!

En lukt het niet of kom je tot de conclusie dat je een verkeerde richting bent ingeslagen, doe dan een stapje terug. Herbezinning is geen schande, maar is wijsheid als de keuze echt niet bij je lijkt te passen. Vraag bij twijfel eerst om hulp en geef niet te snel op.

Vlieg op

Als gedachten experiment gaan we nog even terug naar de papieren vliegtuigjes.

Arie was als kind al helemaal bezeten van knutselen en vliegende voorwerpen. Zijn ouders hadden gelukkig goede inboedel- en aansprakelijkheidsverzekeringen. Als puber vouwde hij af en toe een uurtje vliegtuigjes en bestudeerde zorgvuldig hoe ze zich gedroegen, als hij ze op de trap af of uit het raam losliet. Verder had Arie weinig interesses die richting aan zijn leven konden geven.
Na twaalf ambachten en dertien ongelukken kwam hij toevallig in aanraking met Ikigai. Hij zette zijn vier Ikigai aspecten op een rij.

Arie’s Ikigai:

a. Ik ben gek van papieren zweefvliegtuigjes en zijdelings van Origami (de Japanse papiervouw kunst).
b. Ik ben heel goed in het vouwen van papier en kan mensen versteld te laten staan van de kunstzinnige voorwerpen die ik van een simpel blad papier kan maken.
c. Mensen hebben behoefte aan afleiding en ik kan ze bezig houden met mijn vouwkunsten en ze leren hoe ze er zelf ook plezier aan kunnen hebben.
d. Ik heb geïnformeerd bij het wijkcentrum of er behoefte is aan een cursus “Creatief met papier”. Daar zagen ze wel wat in en op de eerste middag kwamen er 12 mensen die veel plezier beleefden aan mijn kunst.

Arie zag kansen en heeft inmiddels al meer dan een jaar een leuke bron van inkomsten in het verzorgen van creatieve activiteiten in wijkcentra en bejaardenhuizen in de omgeving. Ook verkoopt hij zijn aparte creaties van papier via de Etsy website. Hij doet wat hij leuk vindt, goed kan, waar mensen behoefte aan hebben en hij krijgt er ook voor betaald. Arie heeft zijn Ikigai gevonden, iets waar hij voldoening in heeft en ‘s ochtends zijn bed voor uit komt. Na 13 ongelukken gaat het nu goed, op af en toe een papiersneetje in zijn vingers na. Au!

Dit fictieve voorbeeld geeft aan dat veel mogelijk is als je de stappen volgt, gelooft in jezelf en op een creatieve manier actie onderneemt. Laat je eigen vliegtuigje of vlieger op.

Vervolg

Zie ook onze vervolgcursus “Een Pensioen ActiePlan maken”.

Als deze cursus Ikigai zinvol voor je was, kijk dan ook eens naar de cursus ‘Pensoen Actieplan’. Deze geeft een leidraad om de basis die je met Ikigai hebt gelegd, verder uit te bouwen.

Downloads

 • Ikigai journaal

 • Gewoonte spreadsheet

 • Tijd registratie

 • Werk registratie (journaal)

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

Let's get this Vision thing under control!George Bush

Plaats een reactie