Ikigai (vraag 1) – Leuk/Fijn/Prettig

Wat vindt je Leuk?

Dit is de eerste vraag waarover je na moet denken om je Ikigai te vinden, de reden waarom je ’s ochtends je bed uit komt. Deze stap is bedoelt om je aan te zetten om na te denken over jouw beweegredenen. Er zijn geen goede of slechte antwoorden maar alleen antwoorden die meer of minder zinvol voor jou zijn.

De mini-cursus is niet bedoelt jou iets te leren maar om jou te helpen meer inzicht te krijgen in je verlangens en mogelijkheden. Vul in wat je leuk, fijn of prettig vindt. Het gaat hier om actieve zaken waarin je op kan gaan met de bijdrage die je levert.

Het kan helpen om eerst met potlood en papier wat te noteren voordat je het formulier invult. Sommigen kunnen direct concrete activiteiten noemen, anderen vinden bepaalde zaken leuk maar hebben nog geen goed omschreven bezigheid gevonden die er bij past. In het laatste geval is het beter om eerst op een rij te zetten welke ervaringen je leuk vindt.

Een goed voorbeeld is “Ik vindt het heerlijk om met kinderen te werken”. Dat is een prachtig streven maar het kan tientallen of meer verschillende vormen aannemen. Wil je alleen maar kinderen om je heen hebben voor de sfeer? Of heb je specifieke ervaring waardoor je kinderen goed kan begeleiden zoals bv. hulp bij studie of buitenschoolse opvang. Maak desgewenst eerst een analyse voor jezelf waarom je het werk met kinderen zo leuk vindt, welke aspecten er van (wel en niet) en hoe dat past bij jouw levenservaring en vaardigheden.

Let op: Als je ‘alles’ leuk vindt binnen een bepaald interesse gebied dan heb je niet goed genoeg nagedacht over je keuzes. Aan de andere kant is het niet nodig om je antwoorden direct in steen te beitelen.

Waar hou je van, wat is leuk om te doen en doe je graag?

Het gaat hierbij om meer dan een oppervlakkige interesse. Bv. wandelen leuk vinden lijkt niet noodzakelijk een levensvervulling. Maar als natuurgids of wandelcoach kan je toch een missie hebben waarvan je liefde voor de buitenlucht volop aan bod komt. ‘Interesse’ kan (te) oppervlakkig zijn en het is dan verstandig om je er meer in te verdiepen. Het begrip ‘dilettant’ wordt soms gebruikt in deze context. Dat is iemand die wat weet over een onderwerp, maar geen zin heeft in het opdoen van diepere kennis.

Er kunnen veel zaken in het leven zijn, waarvoor je interesse kan hebben en de basisbegrippen van beheerst. Om er je werk of een levensvervulling van te maken, moet je de diepere belangstelling of passie hebben om op te gaan in het onderwerp. Je wil er in dat laatste geval zoveel mogelijk over leren, om het te begrijpen en die interesse op anderen over te kunnen dragen. Het is niet noodzakelijk een obsessie of een ambitie, maar wel een diepere verbondenheid met het onderwerp te hebben. Je moet de liefde voor het onderwerp niet alleen verstandelijk (willen) begrijpen en beheersen maar in je botten en je ingewanden voelen. Neem ook de invloed mee die je keuze kan hebben op je partner, gezin, familie en vrienden. Hou er rekening mee dat sommigen je zullen steunen en anderen – soms fel – negatief kunnen reageren. Past je keuze bij je woon/werk situatie, etc.?

Ambitie en/of motivatie

Als het een ‘ambitie’ is, pas dan op voor een extrinsiek doel, een doel dat buiten jezelf ligt. Wanneer je indruk op anderen wil maken of bv. je ouders gelukkig maken met een keuze voor studie of werk, dan loop je het risico dat je later jezelf tegenkomt, omdat je hart er niet in zit. Bij een intrinsieke motivatie heb je doorgaans al langer interesse voor het onderwerp en zijn je beweegredenen intern, je wilt je er verder in verdiepen of anderen daar waardering voor hebben of niet.

Meestal is je keuze in deze stap beperkt tot één specifiek onderwerp. Maar het kan ook zijn dat je er nog niet helemaal uit bent en op meerdere paarden wil wedden. Geef het even tijd om alles goed af te wegen, voordat je een keuze maakt. Probeer gewoon een paar opties uit, je kan bv. proberen om eens op proef met iemand mee te lopen die de activiteit al langer doet.

Als je te snel een beslissing neemt, dan kan je in de situatie terechtkomen van een student in het eerste jaar. De studie valt tegen, je moet er harder voor werken dan je dacht en je moet stoffige gegevens leren die ver af staan van de ‘interessante’ aspecten van het onderwerp. En niet zelden wordt bij zulke tegenvallers dan van richting veranderd en soms herhaaldelijk.

Idem bij de keuze van werk of beroep. De term ‘twaalf ambachten, dertien ongelukken’ is helaas voor sommige mensen van toepassing, voordat ze iets gevonden hebben dat echt bij ze past of waar ze in kunnen groeien. Elk soort werk vraagt wat aanleg, maar vooral de volharding om het te leren beheersen.

Authentiek

Als je leven geleid wordt door een gevoel van zingeving dan zoek je wat je met liefde doet. Je legt je karakter en persoonlijkheid er in, je ‘ziel en zaligheid’. Je drukt jezelf uit op jouw unieke manier, de één direct en met passie, de ander met weloverwogen structuur. Als het uit je hart komt dan kan je jezelf authentiek presenteren, zonder reserve en vanuit je eigen overtuigingen.

De uitspraak ‘elk vogeltje zingt zoals het gebekt is’ geeft aan dat authenticiteit een uitdrukking is van je hele wezen. Het vermogen om dat te doen en te ervaring maakt je mogelijk gelukkig maar geluk is een vluchtig gevoel. Het feit dat je de vrijheid neemt om je authentiek uit te drukken legt de basis voor vervulling, een tevreden en voldaan gevoel. Je weet gewoon dat je de juiste dingen doet om de juiste redenen.

Authentiek gedrag is gezond voor je hersenen (geen keurslijf) en je emotionele welbevinden. Het kan evengoed hard werken betekenen maar als je er vervulling mee nastreeft dan voelt het niet als ‘werk’. Het is het verschil tussen iets willen doen en nodig hebben dan je het doet.

Als je anderen kopieert of volgens de regeltjes van anderen handelt dan ben je niet authentiek. Dat betekend niet dat je tegendraads behoeft te zijn, volg gewoon wat je innerlijke stem je ingeeft en volg de positieve en creatieve impulsen die je hebt. Met overtuiging en moed, uitdagingen worden van spannend eerder opwindend. Maar waar waarin je gelooft en ga ervoor!

Waarom ‘leuk’ en persoonlijke match

De onderstaande vragen geven inzicht over de activiteiten die jou het meest voldoening geven. Hiermee kan je bepalen waarom activiteiten die je graag doet bij je passen.

Jouw persoonlijke gegevens
Ikigai - wat vindt je leuk/fijn/prettig om te doen
Maak een samenvatting van de activiteiten of vul het formulier meerdere malen in voor elk van de activiteiten.
Denk goed na over onderliggende redenen zoals bv. ervaringen uit het verleden of rolmodellen.
Zijn er dingen die je zou laten om deze activiteiten te mogen doen. Of zou je er zelfs geld voor over hebben?
Wat zijn positieve effecten los van \'prettig/leuk\'?
Wat zijn negatieve effecten of minder gewenste neveneffecten?
Welke aspecten van jouw karakter maken jou zo geschikt om dit te doen?
Persoonlijkheid en sociale vaardigheden kunnen goed of minder optimaal bij een activiteit passen.
Bepaal de waarden en deugden (oefening) die jouw leven grotendeels bepalen en hoe passen die bij je activiteiten.
Sommige activiteiten of de contacten die er uit voortkomen (te veel of te weinig) kunnen een emotionele lading hebben.
Welk doel of aspect van de activiteit geeft je inspiratie? Ook rolmodellen kunnen belangrijk voor je zijn.
Intrinsiek betekent wat het voor jezelf inhoudt, niet de mening of het plezieren van andere mensen (extrinsiek).

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

You can finish school, and even make it easy - but you never finish your education, and it is seldom easy.

Plaats een reactie