Ikigai cursus – introductie

Welkom bij deze cursus! Leuk dat je deelneemt. Wij wensen je veel succes en horen graag van je of het je heeft geholpen om helderheid te vinden in je doelen.

Deze eerste les is een introductie van het begrip Ikigai. Daarna begint het echte werk om na te denken over jouw specifieke situatie. Benader het serieus maar nieuwsgierig want het gaat om de richting je jij aan je leven wilt geven. Dat is één van de belangrijkste zaken voor elk van ons!

Introductie

Ikigai is het Japanse begrip om een invulling van je leven te vinden waarvoor je ‘s ochtends je bed uit wilt komen. Het is een manier om helderheid te krijgen over wat je doelen in het leven kunnen zijn als je doet waar je in gelooft. Zelfkennis, wat je wilt en waarom speelt een belangrijke rol. Het is een set afwegingen om keuzes te maken over de activiteit(en) die je voldoening/vervulling geven.

Pas de methode wel serieus toe, en niet voor je passie voor het vouwen en laten vliegen van papieren vliegtuigjes. Hoewel,… zelfs in dat geval zou het een activiteit kunnen zijn of worden, waarmee je anderen verbaast en blij maakt. Maar succes met zo’n oppervlakkig lijkend doel vereist hard werken. Je moet opvallen door de waarde die je anderen kan bieden.

Ikigai diagram

Vraag je niet allereerst af wat de wereld nodig heeft. Vraag je af wat jou inspireert en doe dat. Wat de wereld echt nodig heeft, zijn mensen die geïnspireerd zijn en die met hoofd en hart willen gaan voor de doelen waarin ze geloven.

Waarom en wanneer

Voor iedereen die zoekt naar een nieuwe inspiratie in het leven is Ikigai een optie. De oefeningen om je Ikigai te vinden zijn een reflectie en bezinning die je bewust maakt wat je keuzes en je voorkeuren zijn. Het geeft je helderheid als je de tijd neemt om je open te stellen voor je mogelijkheden. Je komt er achter wat de wereld je te bieden hebt en – nog belangrijker – de unieke combinatie van karakteristieken die je de wereld te bieden hebt.

Ikigai kan je op elk moment gebruiken. Van het kiezen van een studierichting, baan, het afwegen van mogelijkheden binnen een carrière, onvrede met je situatie, omwentelingen in je leven, etc.

‘Geluk vinden’ is vaak het jagen op een fata morgana, een verleidelijk droombeeld dat steeds even ver weg blijft hoe hard je ook werkt om het te bereiken. Ikigai geeft je een alternatieve benadering waarmee je voldoening en vervulling in je leven kan vinden. Een plek waar je thuishoort in de maatschappij en waar je jezelf kan uitleven op een manier waarop je andere mensen kan helpen om hun dromen werkelijkheid te maken.

Pre-pensioen of al met pensioen?

Ikigai is mede onder de aandacht gekomen als levenswijze van 100-jarigen in Japan. Later bleek het fenomeen ook in andere ‘blauwe zones’ op aarde aanwezig te zijn waar veel mensen een hoge leeftijd bereiken. De levensstijl van die ouderen kenmerkt zich o.a. door het feit dat ze leven volgens hun Ikigai maar bevat ook andere elementen die verder gaan dan het bereik van deze cursus. De manier van leven in de blauwe zones is een alternatief voor het jachtige bestaan in het westen en biedt soelaas bij de ‘hollen of stilstaan’ overgang van werkzaam naar pensioen.

In de aanloop naar je pensioen kan je niet vroeg genoeg beginnen om je te oriënteren op wat je na je pensionering wilt gaan doen. Niets doen lijkt een aantrekkelijke optie, maar de meeste mensen ervaren dat het moeite kost om een nieuw ritme te vinden.

Ikigai tegen eenzaamheid?

Wij leven in eenzame tijden. Ouderen zijn eenzaam, teenagers zijn eenzaam. Mensen zijn eenzaam in steden en op het platteland. De eenzaamheid is dusdanig dat sommigen het als een bedreiging van de volksgezondheid zien. In de Harvard Business Review stond een artikel met de titel “De wereld lijdt onder een epidemie van eenzaamheid”.

Als super-sociale wezens is eenzaamheid zelfs voor de meest verstokte introvert een schrikbeeld. Met enkel online vrienden mis je veel dimensies van menselijk contact. Alleen maar niet eenzaam is dan veel beter.
De Japanse ouderen die model staan voor het begrip Ikigai, zijn niet eenzaam en ook daarom blijven ze langer vitaal.

Wat wil je later worden?

Geluksformule = delen

Veel mensen vragen zich op meerdere momenten in hun leven af wat ze ‘zouden willen doen… later in hun leven’ of wat ze ‘eigenlijk hadden willen doen’. Ik feite vraag je jezelf daarmee af wat je niet bevalt aan het werk of de bezigheid waar je op dit moment mee bezig bent.

“Later, als ik groot ben…” geeft aan dat je het gevoel hebt dat je er nog niet klaar voor bent. Maar in feite is het koudwatervrees omdat je bang bent om je huidige situatie te verlaten. Je wilt wat anders maar je moet een weerstand overwegen om de ‘comfort zone’ te verlaten, ook als die lang niet comfortabel is. Je weet wat je hebt maar je maakt je zorgen over wat je achterlaat en wat je er voor terug kan krijgen.

Maar zoals vaak in het leven is het geen keuze van alles of niets. Geef jezelf de kans om andere dingen te ervaren en uit te proberen. Het is niet nodig om je schepen achter je te verbranden en jezelf te forceren om van de nieuwe koers een succes te maken. Heb het lef om uit je schulp te komen en dingen voorzichtig uit te proberen. Wat heb je te verliezen aan het testen van je interesses aan actuele situaties? Accepteer dat niet alles 100% soepel zal verlopen en zie leermomenten in plaats van mislukkingen. Wanneer je struikelt, krabbel dan op en probeer het opnieuw. Leer ervan in plaats steeds weer hetzelfde proberen en andere resultaten te verwachten. Vraag om steun van anderen om moeilijkheden te overwinnen.

Om iets te bereiken moet je eerst ergens aan beginnen. Allereerst met deze cursus.
Kleine stappen en doorzetten en we kunnen samen ver komen. Alleen reis je sneller, samen met anderen kom je verder.

De Ikigai vragen

Om te komen tot het vinden van één of meerdere activiteiten die betekenis en vervulling aan je leven geven overweeg je de volgende basis vragen:

 1. Waar hou je van of is fijn om te doen
 2. Waar ben je goed in (en kan je nog beter in worden)
 3. Waar hebben anderen behoefte aan
 4. Welke waarde kan je leveren zodat anderen ervoor willen betalen

Voor elke van deze vragen zijn een aantal overwegingen en detail vragen uitgewerkt. Deze worden je in de lessen van de cursus gesteld. Afhankelijk van jouw specifieke situatie zijn ook aanvullende vragen te formuleren die je zelf kunt stellen en invullen. Naast nadenken over wat je wil en kan zal het ook nodig zijn om zelf research te plegen om meer te weten te komen over de mogelijkheden, voorwaarden en beperkingen. Als je door de bomen het bos niet meer ziet dan kan je ons altijd om advies vragen. Maar het belangrijkste is dat je zelf aan de slag gaat aan de hand van de ingangen die wij in deze cursus aanreiken.

Je kan de afwegingen en vragen zien als een ontdekkingsreis. Het is best spannend om te zien waar je uit komt. Benader de Ikigai methoden en de opties die je hebt voor jouw keuzes met een open geest. Als je er van uit gaat dat alles ‘moeilijk’ en ‘onwaarschijnlijk’ is, dan saboteer je jezelf bij voorbaat. Durf te dromen, maak weloverwogen keuzes en probeer wat zaken uit om uiteindelijk naar je doel toe te werken.

Referenties

Neem de onderstaande referenties door en denk alvast na over wat de informatie op deze pagina voor jou in kan houden. De cursus snel af willen werken is niet in jouw belang, het gaat om de rest van je leven, dus neem er de tijd voor.
Binnenkort ontvang je de volgende email van deze cursus. 

[1.] Lees onze bespreking van het boek over Ikigai van Garcia en Miralles

[2.] Bekijk de onderstaande video

[3] Ikigai wijsheid (ook deels de principes van de blauwe zones):

 • Blijf actief en zorg voor een goede fysieke en mentale conditie, leef rustig en bewust
 • Leef in het moment (mindfulness), zonder verwijten over het verleden of (te veel) zorgen over de toekomst
 • Omring jezelf met familie, vrienden, en contacten waarmee je waarden en interesses deelt
 • Eet met mate, 80% vol is genoeg, nooit overeten
 • Wees opgewekt, een lach of glimlach zorgt voor endorfines waardoor je jezelf prettiger voelt
 • Breng regelmatig tijd door in de natuur voor ontspanning (zie ook ‘natuurbaden’)
 • Toon waardering en dankbaarheid voor de generaties die je voorgingen en alle goede dingen in je leven

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

Het grootste geheim van geluk is onafhankelijkheid van uiterlijke zaken.Epicurus

Plaats een reactie