Zelfonderzoek

Zelfonderzoek - accepteer bevindingen en neem actieOm te kunnen groeien moet je eerst weten hoe je er voor staat. Zelfonderzoek. Dat kan je doen door eens goed naar jezelf te kijken en na te denken wat je kan veranderen aan die persoon. Dat is geen kwestie van pure zelfkritiek maar zelfkennis, je bewust worden van wie je bent als mens en waarom.

Hoe doe je zelfonderzoek?

  • Schrijf op wat je wensen zijn voor een gelukkig leven en wat je tot nu toe gedaan hebt om die wensen te bereiken. Wat zijn je verwachtingen en zijn die realistisch? Wat kan je doen om of je verwachtingen bij te stellen of welke actie je kan ondernemen om ze waar te maken.
  • Kijk kritisch naar een aantal aspecten van je leven en geef jezelf een cijfer. Je kan hiervoor het WellNed formulier voor Zelfanalyse gebruiken. Herhaal deze test desgewenst tijdens je persoonlijke ontwikkeling. Ontwikkel een actieplan om je score op deze aspecten te verbeteren.
  • Doe een persoonlijkheidstest en lees de achtergrond artikelen (zelf research doen) over jouw type. Je kan een professionele psycholoog vragen om dit samen met je te doen. Maar met een goede vriend(in) kan het heel leuk (soms hilarisch) en ook leerzaam zijn (je leert elkaar nog beter kennen). Iemand anders – die jou goed kent – schat sommige aspecten van jouw persoonlijkheid heel anders in dan dat je dat zelf doet.
  • Een retraite – bv. een meditatie weekend – met begeleiding is ook een mooie gelegenheid om over jezelf na te denken. Hou een journaal bij van wat er bij je bovenkomt aan gedachten en indrukken.

Valkuilen

Zelfonderzoek - valkuilenEr zijn wel wat valkuilen bij zelfonderzoek.

  • Wees niet te kritisch. De persoon die je ziet moet je niet te negatief zien. Iedereen heeft tekortkomingen en die maken ons menselijk. Geloof er in dat je in de basis een goed mens bent dat mooie dingen kan bereiken.
  • Blijf niet te lang piekeren over sommige aspecten. Probeer objectief te zijn en weeg opties af. Piekeren over de huidige situatie kan die situatie nooit verbeteren. Onderneem actie of vraag om hulp als je er niet uit komt.
  • Er zijn veel mensen die mooier, slimmer, langer, eleganter, etc. zijn dan jij. Maar dat betekent niet dat jij minder bent dan die mensen. Je bent wie je bent en er zijn anderen die jou als persoon prachtig vinden of aspecten van jou bewonderen. Accepteer jezelf en anderen zullen je goede voorbeeld volgen.
  • Er zijn redenen waarom je op het moment bent wie je bent. Sommige redenen liggen buiten je controle. Die aspecten moet je aanvaarden als een gegeven. Kan je er wel controle over krijgen, doe dat dan. Gebruik de externe redenen die je gevormd hebben niet als een excuus. Uiteindelijk heb jij de keuze om wat te doen en te groeien van je huidige niveau naar een hoger niveau.
  • Na onderzoek volgen conclusies en acties. Schrijf korte stappenplannen over hoe je de zaken die je niet bevallen wilt aanpassen. Welke goede gewoontes kan je jezelf aanleren om de situatie te verbeteren? Als je niets doet met het onderzoek dan was het verspilde tijd.

 

Je kan ook onze Zelfanalyse gebruiken. Deze krijg je via de email toegezonden met optioneel (binnen een paar dagen) een vrijblijvende bespreking door een mentor. Je kan deze Zelfanalyse ook af en toe herhalen en je beoordeling van aspecten van je groei vergelijken om je voortgang te meten.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

Concentrate all your thoughts on the task at hand. The sun's rays do not burn until brought to a focus.Alexander Graham Bell

Plaats een reactie