Persoonlijke Groei

Persoonlijke groei kost moeite... tot het niet meer te stuiten is

Als we net zo veel tijd en energie stopten in onze eigen persoonlijke groei (PG) of ontwikkeling als in de keuze van een auto of een vakantie bestemming… dan waren we ongetwijfeld ‘betere’ mensen. Beter in de zin van meer bewust en actief betrokken bij de mensen om ons heen, bij de maatschappij en nieuwsgieriger naar al het moois wat de wereld ons te bieden heeft.

Dat is de ‘belofte’ van persoonlijke groei, genieten door je bewust te zijn van wat er allemaal te ervaren is als je iets verder kijkt dan de waan van de dag en positief en creatief in het leven willen staan. Stilstand is achteruitgang.

Wat wil je verbeteren met persoonlijke groei?

De motivatie om te verbeteren en te willen groeien is divers.

  • Soms is het onvrede met de sleur van alle dag
  • Of een verlangen naar de tijd dat je nieuwsgieriger was over zaken die je interesseren
  • Het kan ook een omslag in je leven zijn zoals kinderen de deur uit, het einde van een relatie, etc.
  • Midlife crisis, ontslag, verlies van een vriendenkring door verhuizing, etc.
  • Ambitie, jong of oud, een hobby uitbouwen tot een nieuw beroep
  • Het besef dat ‘vrienden’ je negatieve kwaliteiten aanmoedigen of dat hun negativiteit op jou overslaat
  • Een traumatische ervaring met de eigen gezondheid of die van je naasten of zelfs het verlies van een belangrijk persoon uit je leven.

Vanuit die verschillende ingangen wil je op een gegeven moment “iets anders” en “meer” aan ervaringen en inzichten dan het leven je op dat moment kan geven. Je voelt de behoefte om te groeien en met gelijkgestemde personen in aanraking te komen. De informatie zie je zoekt is van een wat hoger gehalte dan je normaal tot je neemt. De behoefte is er om met mensen communiceren die je interesses begrijpen en aanvoelen. En dus zoek je naar informatie, aanspraak, gesprekspartners, een mentor of meerdere.
Je bent begonnen met een zoektocht naar zaken die je boeien en intrigeren. Je zoekt naar de zin van het leven en vooral de betekenis van jouw leven en je bijdragen aan de maatschappij.

Door je zoektocht ga je

Je gaat op reis. Een reis die hopelijk de rest van je leven zal duren. Niet het einddoel is belangrijk maar je ervaringen tijdens de reis. De reis begint met een eerste stap, een intrigerend en stimulerend artikel of boek dat je leest, een opvallend gesprek, een toevallige ontmoeting. En wie A zegt, wil meestal ook B zeggen en het hele alfabet afstropen.

Tegenwerking

Als je begint met persoonlijke groei dan zijn er ongetwijfeld mensen om je heen die zeggen “doe maar gewoon”. Waarom zeggen ze dat? Is het afgunst of willen ze jou op je plaats houden. Dus vraag rustig “waarom” en blijf dat vragen tot je een antwoord krijgt dat voor jou duidelijk maakt wat hun beweegredenen zijn.

“Ja, maar gewoon is toch goed genoeg? Wees tevreden met wat je het en wat je bent”. Een dergelijk antwoord is goed genoeg voor de meeste mensen, maar niet voor iemand die met PG bezig is. Jij hebt ambitie of onvrede met een deel van je functioneren en je weet dat je het beter kan en je wilt dat je trots op jezelf kan zijn. Nou, dan Doe je het toch gewoon.

Soms zijn degenen die het dichtst bij je staan het felst met hun kritiek. Ze willen je graag houden zoals je bent want dat voelt voor hen prettig en vertrouwd aan. Stel ze dan gerust dat jij er voor hen blijft en dat jouw proces van verandering geen afwijzing van hun kwaliteiten is. Degenen die echt om je geven durven je vrij te laten om te groeien en moedigen je hopelijk aan. Een enkeling wil misschien met je mee groeien en zo iemand kan je alleen maar aanmoedigen.

En zijn het vrienden die je alleen maar mee willen slepen naar de kroeg? Vrienden die jouw wil om wat aan jezelf te veranderen afwijzen? Dan kan je met een gerust hart wat afstand nemen en kijken of ze nog steeds vrienden blijven. Geniet van gezelligheid met echte vrienden waar je constructieve dingen mee beleeft. Mensen waar je af en toe echt mee kan ontspannen. Beperk leeg tijdverdrijf. Geniet, maar drink met mate… of zoiets.

Jouw rol modellen

Overtuiging of Twijfel? Volwassen!

Wat is er mis met de wil om te veranderen? Om je rol modellen na te willen streven? “Ach, jij wordt toch nooit zo goed als die ander!”. Oh nee…? Let maar eens op. Als ik half zo goed wordt dan heb ik al veel bereikt en misschien wordt ik op één gebied wel beter dan mijn rol model. Waarom niet? Durf te dromen!
Maar wees realistisch en meet je voortgang op de korte termijn. Het is een geleidelijk proces, geen raket naar een hoger doel. Elk succesje is er één en een tegenvaller overkomen is wat jou onderscheid van de mensen die het al hebben opgegeven.

Er is wel één valkuil waar je op moet letten bij rol modellen. Probeer niet hun ‘succes’ na te bootsen maar hun goede kwaliteiten. Of dat rol model dat zo goed is in dit of dat nu gelukkig is met zijn of haar status, is maar de vraag. Het is een feit dat veel mensen die maatschappelijk succesvol zijn veel problemen hebben om te blijven presteren en aan de verwachtingen van hun publiek te voldoen. Nog even los van de status als ‘beroemdheid’ die door de inbreuk op de privacy als een molensteen om hun nek hangt. Het zijn sterke benen die roem kunnen dragen en dat hebben we al vaak genoeg gezien!

Streef de positieve kwaliteiten van je rol modellen na en vindt geluk ik het geleidelijke proces van het bereiken van die kwaliteiten. Zoek geluk niet aan het einde van de regenboog in uiterlijke vertoon en status maar in je eigen tevredenheid dat je een mooie prestatie hebt neergezet. Als je trots op jezelf kan zijn en waardering krijgt van mensen die jij zelf waardeert dan is dat veel meer waard dan uiterlijk vertoon. Dat laatste uit zich meestal uit het vergaren van ‘dingen’ waar je even gelukkig mee bent en dan weer meer van wilt hebben. Heel vergankelijk! Waardeer wat je hebt een schat het op waarde maar laat het niet jou waarde als persoon bepalen…

Het proces van groei en ontwikkeling

PG is een proces van iets proberen, feedback krijgen, kijken of die relevant is, aanpassen, stap vooruit of achteruit, weer iets nieuws proberen. Je experimenteert, meestal op kleine schaal om dingen te veranderen en aan te passen tot je dingen vindt die goed voelen en bij je lijken te passen. En dat bouw je uit.

Raak je overweldigd door tegenslagen of juist te veel veranderingen? Waarom? Waar ben je bang voor? Bang om te mislukken of bang om succes te hebben. Opstaan na een tegenslag is de enige manier om de voortgang er in te houden. Een mislukt experiment is informatie wat niet werkt en geeft hopelijk inzichten geeft in wat mogelijk wel werkt. Lees over anderen die soortgelijke problemen hebben gehad of vraag raad aan een vriend of mentor .

Wat je niet moet doen is steeds weer hetzelfde proberen en blijven hopen op betere resultaten. Verander je benadering, zoek hulp. Als iets echt buiten je capaciteiten ligt, fysiek of mentaal, dan zal je dat moeten accepteren. Probeer om op een andere manier verbetering en verdieping te bereiken. Wordt je niet de beste voetballer van wereld, dan kan je altijd nog streven naar de beste ballenjongen of terreinbeheerder. Bijdragen aan je passie kan meer voldoening geven dan individueel succes.

De uitdaging

Leg de lat niet te laag. Net boven je huidige niveau geeft je een impuls om je uit te laten rekken en daardoor te groeien. Als je alleen maar realistische doelen hebt of lage verwachtingen dan komen die hooguit uit. Maar als je net iets meer wilt… dan kan je jezelf verrassen.
Twijfelen aan jezelf is menselijk. Maar laat het niet je handelen beïnvloeden en je leven en je groei bepalen… want dan groei je niet meer… en moet je “genoegen nemen” met wat je bent en waar je zit.
En doorgaan tot je jouw doel hebt bereikt? Nee, persoonlijke groei is een levenslang proces van ontdekken, experimenteren en plezier hebben in wat je bereikt hebt en de uitdaging van morgen. Het is de reis die je voldoening geeft en niet de bestemming. Er is altijd weer iets aan de horizon dat je uitdaagt.

Het belangrijkste is dat je jezelf de kans geeft om je doelen te bereiken. Dat je gelooft dat je recht hebt op je groei geluk en succes. Recht hebben in de zin dat er geen kracht in het universum is die jou kan tegenhouden. Tegenwerking en tegenslagen zijn normaal. Wat dat kan overwinnen is geloof in jezelf en het besef dat er niets is dat het recht heeft om jou tegen te houden.
Het enige wat jou kan beperken zijn je verplichtingen tegenover andere mensen. En als je die goed invult dan geven die anderen jou de ruimte om je ook op persoonlijk vlak te ontwikkelen. Willen ze je dat niet gunnen… zie hierboven.

Motivatie

Wijsheid in 2021 - verbrand je problemen na overprikkeling

Als je iets wil bereiken, dan doe je er goed aan om je bewust te zijn of te worden van de stappen die nodig zijn om je doel te bereiken. Iets willen en vervolgens op “motivatie” gaan zitten wachten is net zo productief als bij een gesloten bushalte zitten wachten op een bus die nooit komt. Of – ach wie weet – ooit!

Iets op pure wilskracht bereiken is slechts enkelen gegeven die het doel waarnaar ze streven steeds voor ogen weten te houden. Ook puur talent is geen garantie. De omgeving waarin je je doelen wilt bereiken is vaak nog belangrijker. Wordt je aangemoedigd of gestimuleerd of vinden de mensen waarmee je omgaat jouw doel maar een vreemd hersenspinsel. In het laatste geval is voortgang moeilijk. In het eerste geval heb je in ieder geval een steuntje in de rug. Maar je zal in alle gevallen toch zelf je mouwen op moeten stropen om iets te bereiken.

Wat moeilijk is, is het eerste begin. Maar heb je die stap eenmaal genomen dan kan je met het aanleren van nieuwe en gezonde gewoontes voortgang maken. Uiteindelijk kom je in een ritme van consistente aandacht voor het proces van ontwikkeling en groei.

Bevestigingen (Affirmations)

“Ik ben vol energie en ga er vandaag vol tegenaan” is een vorm van zelfhypnose. Het werkt voor sommige mensen maar meestal is het wishful thinking en zet geen zoden aan de dijk. Je hart moet er in zitten. Je kan je bevestigingen net zo lang herhalen als je wilt, maar je houdt ze toch niet paraat als je gedurende de dag beslissingen moet nemen. Het vereist wilskracht en die is beperkt qua hoeveelheid en neemt af gedurende de dag.

Als je onzeker bent kan je beter als mantra gebruiken “Ik ben genoeg”, oftewel “ik zal het moeten rooien met de kennis en vaardigheden die ik heb en daar doe ik mijn best voor”. En vraag om hulp als je ergens vast dreigt te lopen. Dat laatste is essentieel, stel je eens kwetsbaar op en vraag om hulp. Nee, heb je. Ja kan je krijgen.

Daarnaast kan je dagelijks – of als je werk aan een specifiek project weer oppakt – even kijken naar de redenen waarom je iets wil of moet doen. Het hogere doel kan je helpen om door de zure appel heen te bijten. Weerstand overwinnen is iets dat je moet leren om doelen te bereiken. Als je te snel opgeeft met “moeilijk” of “geen zin” dat durf je het eind doel onbewust niet te bereiken. Vaak zijn beperkende overtuigingen dan het probleem, en daar kan je aan werken.

Conclusie

PG is een ‘full contact sport’.  Ga ervoor! Een beetje PG is net zoiets als ‘een beetje zwanger’. No pain, no gain.
Als je echt wil veranderen dan moet je er wat voor over hebben. Heb begrip voor je eigen ongemak met de processen van verandering. Groeipijnen zijn normaal.  Geef het niet op.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

Human beings, in their thinking, feeling, and acting, are not free agents but are as causally bound as the stars in their motion.Albert Einstein

Plaats een reactie