Mentoring / Coaching / Buddies

Een mentor kan tijdens je groei van onschatbare waarde zijn. Maar een coach of een buddy kunnen ook veel ondersteuning geven.

Mensen leren vaardigheden en inzichten van anderen. Ooit is de overdracht van informatie begonnen als verhalen rond het kampvuur en directe instructie. Grotschilderingen voegden weer een grafische dimensie toe. Sinds een paar duizend jaar dragen we informatie over in de vorm van het geschreven woord op gedroogde dierenhuiden, papyrus, papier, boeken. Recenter gebruiken we foto en film en is gigantisch veel informatie digitaal toegankelijk.

Kennis is beschikbaar fysiek en digitaal. Tekst en afbeeldingen brengen informatie over. Tegenwoordig kan je ook naar boeken luisteren of podcasts (monologen of gesprekken en interviews). Ook effectief zijn video’s van presentaties. Vrijwel iedereen kan een publiek van duizenden tot miljoenen mensen bereiken.

We kunnen op deze manier voortbouwen op de hoogwaardige informatie van originele denkers en van mensen die informatie voor ons organiseren of in verhalen onderbrengen. Daarmee kan je “staan op de schouders van giganten”.

In plaats van het werk van een schrijver te lezen zou het mooi zijn om ook van zo iemand te leren in een persoonlijke dialoog. Maar dat is slechts bij uitzondering mogelijk.

Mentor

Een alternatief is een mentor die je in een dialoog helpt met haar of zijn ervaring om goede keuzes te maken. Iemand die betrokken is bij jouw ontwikkeling en direct inzichten overdraagt en soms een inspirerend rolmodel kan zijn. En daarnaast vaak ingangen en contacten geeft.
Er wordt wel gezegd dat een goede mentor evenveel waard is als 100-200 boeken. Zo iemand brengt jou veel sneller en verder dan je op je eigen kracht zou bereiken.

In het bedrijfsleven zien we soms mentoren die de potentie van iemand herkennen en een handje helpen. Soms vragen mensen met ambitie om begeleiding van een ervaren en vaak oudere collega hoger in de hiërarchie. Nee heb je, ja kan je krijgen. Soms is het een kwestie van een kruiwagen zoeken, soms is het een goed contact van beide zijden of zelfs een vriendschap over de generaties heen.

Maar ook anderen dan de carrière makers kunnen veel baat hebben bij een mentor. Met name als je bezig bet met een persoonlijk proces van groei. Je zoekt naar andere manier van denken en doen. Er is een behoefte in je om meer bewust in het leven te staan. En dan helpt het enorm als je een gids hebt die weet waar Abraham de mosterd haalt en waar de valkuilen liggen. Zo iemand kan voor jou een mentor zijn.

WellNed biedt de volgende mentoring diensten aan:

  • Geprogrammeerde mentoring in 10-20 berichten over een aantal dagen/weken over verschillende benaderingen van persoonlijke ontwikkeling
  • Persoonlijke begeleiding op basis van een eigen profiel en vragen over de keuzes die je zelf ziet of het advies dat wij kunnen leveren
  • Zoeken naar een mentor uit een groep van gescreende mensen met brede ervaring (zowel op vrijwillige basis als meer professioneel door gecertificeerde krachten).

Zie onze eerste oriëntatie voor mentoring (vrijblijvend).

Coach

Bij het aanleren van nieuwe vaardigheden kan naast een mentor ook een coach goede diensten bewijzen. Die helpt vooral bij training in vaardigheden om jou binnen een specifiek gebied de kneepjes bij te brengen en je te stimuleren in het maken van voortgang. De coach zorgt voor begeleiding in een leertraject en meestal voor een beperkte tijd tot je het gewenste niveau hebt bereikt.

Ook voor persoonlijke ontwikkeling kan je een coach gebruiken om je te leren welke gewoontes jouw nieuwe stijl van leven het best ondersteunen.

Buddies

In plaats van een mentor (wijsheid) of een coach (training) kan je ook met iemand samenwerken die een soortgelijk traject doorloopt. Door uit te wisselen welke boeken je beiden leest, welke cursussen je volgt, welke richtingen interessant zijn. Je kunt elkaar ook verantwoordelijk houden voor de doelen die je elk hebt gesteld en samen proberen om barrières te doorbreken.

Tijdens studie, training of het complete groei traject kan een buddy je helpen, eerlijk houden en uitdagen.

Nog even het volgende…

  • Met een gratis abonnement op onze Mentor Momenten ontvang maandelijks nuttige tips voor Persoonlijk Groei! Zie Archief.
  • Zoek jij een Mentor? Vraag NU een gratis een vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding door een Mentor voor Persoonlijke Groei.
  • Inspiratie:

    The internet was not designed to give people the information they need. It gives us the information we want to strengthen our preconceptions and thereby increases our polarization. In the end it disconnects us from the rest of the world and often from reality.

    — Mark Manson

Plaats een reactie