PG advies met het meeste groeipotentieel per vierkante pixel!!!
Redactioneel
Hallo Groeiers!,
De afgelopen maand stond voor mij en mijn partner in het teken van Natuurwerk. Elk op onze eigen manier, ik redelijk macho met kracht en energie (overigens zonder mij macho te gedragen… hopelijk) en zij met meer overleg en techniek. Lekker in de buitenlucht bezig zijn, zeikmoe thuiskomen en met een hete douche de spieren weer laten ontspannen. Het is goed uitrusten na gedane arbeid.
In de natuur ben je even weg uit je kunstmatige omgeving binnenshuis. In plaats van rechte hoeken en regelmaat zie je de chaos van de natuur met spontane ontwikkeling van alles wat groeit en bloeit (ook in de herfst). Je gedachten zijn even afgeleid van de overvloed aan indrukken (lezen, luisteren en interacteren). Even leven in het moment bij de struik of boom waar je op dat moment mee bezig bent. De focus op een enkel ding is bijna meditatief.
Bewegen in de frisse lucht is goed voor je lijf en heeft evenveel mentale voordelen. Doen!
Samenwerken
Bovendien werk je samen met anderen en dat sociale aspect is ook belangrijk. Soms tref je mensen met dezelfde instelling maar ook mensen die duidelijk anders denken over allerlei zaken, van de natuur tot de maatschappij.. Dat zet je aan om te doorgronden wat de uitgangspunten van anderen zijn. Zodra je hun Waarom begrijpt is het makkelijker om hun keuzes te accepteren als een gegeven en elkaar de ruimte te geven voor principiële verschillen van inzicht.
Dat laatste is een goede les voor polariserende politici (en hun aanhang). Het zou goed zijn om de beleidsvormers eens van het pluche te plukken en in de praktijk te laten werken, bij voorkeur de natuur. Dan kunnen ze concreet ervaren wat hun beleid aanricht en hoe moeilijk het is om samen een resultaat neer te zetten. Idem voor hun aanhang, niet kletsen maar aanpakken en constructief proberen samen te werken. Een resultaat waar je samen aan hebt gewerkt heeft meerwaarde voor de toekomst, ook al is het een compromis. Win-Win is altijd beter dan ‘zero sum’ (een verliezer en een winnaar).
De mening van anderen respecteren zonder je eigen principes te compromitteren is echte groei. Dat roept respect op zonder te proberen het af te dwingen.
Blijf gezond, blijf groeien.
Redactie WellNed.nl
—
Als ‘Mentor Moment’ deze maand aandacht voor ‘Geluk afwachten?’.
In de rubriek ‘PG Hacks’ (Groei Tips) de volgende drie onderwerpen:
1: Eerst voorbereiden, dan handelen
2: Beperkte beheersing
3: Carlson‘s wet (voor productiviteit)
Wegens vakantie en Natuurwerk deze maand geen nieuwe artikelen. Volgende maand beter.
Over welk onderwerp zou je graag meer willen weten? Wij staan altijd open voor suggesties voor nieuwe artikelen.
Mentor Moment
Een mentor is geen Yoda maar probeert inzichten over te brengen met nuchtere observaties. Dat zijn niet altijd feiten of antwoorden, maar ook vragen die je inzicht kunnen geven.
Geluk afwachten?
Geluk is een gevoel, een vluchtige ervaring en onderhevig aan schommelingen met zowel mentale als fysieke oorzaken. Jantje lacht of Jantje huilt. Duurzaam ‘geluk’ is de vervulling die je bereikt met bezigheden die voor jou betekenis hebben en je goede hoop geven voor de toekomst.
Mensen die vervulling van hun levensdoelen nastreven worden niet snel moe van wat ze doen, het geeft ze meer energie dan dat het kost. ‘Lekker moe’ zijn na goed werk geeft meer tevredenheid dan passief je krachten sparen in een luie stoel. Werken aan betekenisvolle doelen is belangrijker dan werken een eindresultaat waarbij je steeds een volgend doel nastreeft… meer, meer, meer (van hetzelfde). Gelukkige mensen bereiken levensvreugde en tevredenheid door actie te ondernemen en niet passief af te wachten. Door keuzes te maken en constructief bezig te zijn scheppen ze voorwaarden voor geluk en succes volgens hun eigen definitie.
In het Engels heet dat “Design Luck”. Wacht niet passief tot je ‘toevallig’ mazzel hebt! Schep (ontwerp) zelf voorwaarden om effectief gebruik te kunnen maken van de gelegenheden die zich ‘toevallig’ voordoen. Je kan dat faciliteren door op het juiste moment op de juiste plaats te zijn, en door de kwaliteit van de bijdrage die je doorlopend levert. Succes of slagen is meestal geen einddoel maar het resultaat van een proces, je instelling en je benadering. Daarbij kan je al gelukkig of succesvol zijn vanaf het begin van je traject.
Voorwaarden om geluk te hebben schep je actief en doorlopend. Werk aan je karakter en persoonlijkheid om effectief en prettig met anderen samen te kunnen werken. Verbeter je kennis op gebieden die jou en anderen interesseren of passen bij een aanleg of vaardigheid. Vertrouw op je instelling en creativiteit om weerbaar met tegenslagen (= feedback) om te kunnen gaan.
Niet wachten en waarde leveren
Afwachten tot iemand anders voorwaarden schept voor jouw geluk is een formule voor falen. ‘Geen geluk hebben’ kan een slachtofferrol zijn waartoe je jezelf veroordeelt. Ook al kan je door omstandigheden of beperkingen niet actief bijdragen, dan heb je nog altijd de keuze om een goed mens te zijn in de interesse die je hebt voor het wel en wee van anderen. Bijdragen aan de maatschappij leveren in kleine of grote kring begint met de oprechte interesse voor anderen.
Uiteindelijk komt het neer op de waarde die je levert. Soms actief met hand- en spandiensten, soms met (morele) ondersteuning, contacten, kennis of het tonen van oprechte waardering voor de inzet van anderen, ook als het niet direct in jouw belang is maar wel voor anderen.
PG Hacks – Groei Tips
‘Hacks’ zijn trucjes om snel resultaat te scoren. Die passen in feite niet bij Persoonlijke Groei omdat gestage groei een beter resultaat geeft op de lange termijn. Groei is al moeilijk genoeg en jezelf ontwikkelen in intensieve spurts kan nog pijnlijker zijn, te vergelijken met spierpijn na overmatige en ongewone inspanning.
Toch is de titel van deze rubriek ‘Hacks’ omdat er met aandacht voor uitgangspunten en details snellere resultaten te behalen zijn.
PG Hack #1: Eerst voorbereiden, dan handelen
Einstein: “Als ik een uur heb om een probleem op te lossen dan besteed ik 55 minuten aan de nauwkeurige beschrijving van het probleem en de laatste 5 minuten om een oplossing te vinden.” In een goed begrip van het onderwerp zijn meestal oplossingen te vinden.
Goede kennis van een probleemgebied (domein) is de sleutel naar effectieve oplossingen. Handelen of adviseren zonder grondige kennis van het probleem is evenveel waard als gokken. Idem met snelle symptoombestrijding i.p.v. basisproblemen oplossen.
Einstein’s wijsheid is vergelijkbaar met een observatie van Abraham Lincoln: “Als ik drie uur heb op een boom om te hakken dan besteed ik de eerste twee uur aan het slijpen van mijn bijl”.
Even bekend is “Sharpening the saw” van Stephen Covey, zijn 7e eigenschap voor effectiviteit die de andere 6 eigenschappen ondersteunt. Blijf je ontwikkelen om je geest aan te scherpen en daardoor effectiever te kunnen functioneren.
Van eigen bodem, timmermans wijsheid: Twee keer meten en één keer zagen.
Denk, zaag en hak voorzichtig
De Hack:
Een goede voorbereiding is beter dan direct aanpakken met het risico van overenthousiasme en korte termijn oplossingen. Wees je bewust van waarvoor, waarmee en hoe je werkt, en wat de consequenties kunnen zijn.
PG Hack #2: Beperkte beheersing
Het Stoïcisme leert dat wij maar heel beperkt onze omgeving kunnen beheersen. Zelfs over ons eigen lichaam hebben we maar beperkte controle omdat veel processen onbewust en autonoom zijn. Het enige waar we ‘volledige’ beheersing over kunnen hebben zijn onze gedachten die we niet negatief door anderen mogen laten beheersen.
Bepaal zelf waar je je hersenenergie aan wil besteden. Aan status t.o.v. anderen, aan schaarste tegenover overvloed, aan bezit (bezitterigheid)? Of wil je zinvolle dingen doen die jou voldoening geven? Maak een wijze keuze en laat je niet gek maken.
Bepaal wat echt waarde heeft voor jou en gebruik dat als een richtlijn voor je leven.
De Hack:
Doe wat intrinsiek (vanuit jezelf) belangrijk voor je is en zoek daar vervulling in. Wees je bewust van je beperkingen maar werk vanuit je sterke punten aan wat voor jou betekenis heeft.
PG Hack #3: Carlson‘s wet (productiviteit)
De Zweedse econoom en business researcher Sune Carlson stelde dat je een (discrete) taak in één keer sneller kan afronden dan in meerdere stappen. Voor het hervatten van een taak is opstarttijd nodig en met name voor taken die concentratie vergen. Werk je in kortere blokken steeds weer aan dezelfde taak, dan is het daardoor uiteindelijk inefficiënt omdat je steeds opnieuw begint en je weer in moet werken.
Dit staat uiteraard los van het in hapklare (discrete) brokken opdelen van meer complexe taken.
In feite is Carlson’s wet een speciale vorm van singletasking, de tegenhanger van het inefficiënte multitasking. Het verschil tussen goed en geweldig ligt soms in de concentratie die je kan geven kan aan een taak.
De Hack:
Splits taken op in stukken die je zoveel mogelijk in één keer kan afhandelen. Plan blokken ongestoorde tijd voor taken die concentratie vergen. Daarmee bereik je een beter resultaat in een kortere tijd. Een aanrader voor lastige klussen… en thuiswerken!
—
Wat is jouw favoriete PG Hack? Afgezien van ‘chillen’, zijn alle andere constructieve bijdragen welkom!
Feedback
Wij horen heel graag over jouw ervaringen met het PG traject.
Wat zijn je doelstellingen, hoe onderneem je stappen om die te bereiken en welke problemen kom je tegen? Zijn er punten waarop je hulp wilt hebben en kan je die omschrijven?
Mentor Momenten (zie Archief) is een uitgave van WellNed.nl.
Welzijn zit tussen je oren. Jouw online Mentor voor serieuze Persoonlijke Groei.