Mentor Momenten september 2020 – Geluk ligt voor het opscheppen

Home » Groei Momenten » Mentor Momenten september 2020 – Geluk ligt voor het opscheppen

De WellNed nieuwsbrief met actualiteit en mentor momenten

Redactioneel

Gelezen op LinkedIn: Ballonnen zoeken als metafoor voor geluk vinden

Ballon - een teken van gelukkig zijn?

Een leraar gaf zijn pupillen een levensles. Hij liet ze ballonnen – van verschillende kleuren – opblazen met hun naam erop. Alle ballonnen werden in de gang door elkaar gehusseld. Vervolgens kregen de kinderen een paar minuten om hun eigen ballon weer terug te zoeken.
Maar niemand kon op tijd de eigen ballon vinden terwijl ze door elkaar liepen te zoeken (en gillen natuurlijk… “Ik had een rode!”).

Vervolgens gaf hij ze de opdracht om elk een ballon te pakken en die terug te geven aan de klasgenoot wiens naam er op stond. Binnen een paar minuten had iedereen zijn ballon terug.
De les die de leraar gaf was heel zen-achtig. “Als je zoekt naar geluk, is het alsof je alleen zoekt naar je eigen ballon, dan heb je weinig kans op succes. Maar als je anderen helpt om hun geluk te vinden, dan maak je de kansen voor iedereen veel groter.”
Een 10 met een griffel voor de leraar. En geef die man onmiddellijk een lintje

Dat komt sterk overeen met een bekende uitspraak van motivator Zig Ziglar: “Je kan bereiken wat je maar wilt, als je anderen helpt om te bereiken wat zij willen”.

Vergelijkbaar is de anekdote over Beatles pop-idool John Lennon. Ooit kreeg hij op school de opdracht “Schrijf op wat je (later) wilt worden”. John dacht even na en schreef op “Ik wil gelukkig worden!”, waarop hij de reactie kreeg “Je hebt de opdracht niet begrepen”. John antwoordde gevat “No sir, you don’t understand life!” Gezien zijn muziek en mooie teksten had Lennon het leven als jongen beter door dan zijn leraar.

Gelukkig zijn is geen doel maar een resultante

Wij willen ‘gelukkig’ worden, terwijl geluk geen doel op zich is, maar een resultante van de dingen die je doet. Het is het gevolg van de dingen die jou en anderen voldoening en blijdschap geven. Gelukkig worden is een doel dat je steeds weer bijstelt. Gelukkig zijn is een proces dat je nu kan beginnen.
De (super)kracht om gelukkig te zijn in wat je doet, hebben wij allemaal. Je moet alleen een expressie vinden voor de combinatie van wat je graag doet, waar je goed in bent en hoe je anderen daarmee kan helpen (de hoofdmoot van Ikigai). Erg goed zijn en daar anderen mee kunnen helpen is soms al voldoende. Door wat je daarmee voor anderen kan betekenen, zorgt er vaak voor dat je het steeds leuker vindt en je er steeds beter in wordt.

Nieuwe artikelen deze maand

Over welk onderwerp zou je graag meer willen weten? Wij staan altijd open voor suggesties voor nieuwe artikelen.

Mentor Moment

Een mentor is geen Yoda maar probeert inzichten over te brengen met nuchtere observaties. Dat zijn niet altijd feiten of antwoorden, maar ook vragen die je inzicht kunnen geven, als je ze zelf kan beantwoorden.

Productiviteit

tijd & energie - volledige inzet - productief/efficiënt

Productiviteit is geen kwestie van hard, lang en efficiënt werken maar van op de toekomst gericht werken aan hoofdzaken. Effectief zijn levert veel meer op dan ‘druk bezig zijn’. Op het moment dat er behoefte is aan kwaliteit maakt het minder uit hoeveel je doet, maar om hoe je het doet en de waarde en duurzaamheid van het resultaat. Rotzooi maken is zo gedaan. Orde scheppen kost daarmee vergeleken aanzienlijk meer tijd.

Effectiviteit

Stephen Covey schreef over de ‘7 habits of highly effective people’, niet over efficiënte mensen. Effectieve mensen maken zich druk over hun persoonlijke overwinningen:

 • Pro-actief zijn
 • Beginnen met een visie op het eindresultaat
 • Prioriteit (enkelvoud!) stellen binnen de taken, waarvoor ze verantwoordelijkheid op zich nemen.

Het zijn mensen die bewust “Nee” zeggen tegen allerlei zaken en Ja zeggen tegen de dingen die ze echt belangrijk achten. Ze zeggen weloverwogen “Ja” tegen externe principes:

 • Win-Win (of No Deal)
 • Eerst anderen begrijpen voor zelf om begrip vragen
 • Het zoeken naar synergie (elkaar versterkende energie in samenwerking).

Een focus op effectiviteit is een kenmerk van mensen met een visie en hogere doelen.

Leiderschap

Effectieve mensen zijn vaak leiders, in theorie (denkers) of in daadkracht (doeners). Een bedrijf starten is vaak een kwestie van een creatief vermogen en leiderschap. Maar leiders moeten inzien dat er andere kwaliteiten nodig zijn voor het goed laten functioneren van organisaties en het bereiken van strategische doelen, dan voor initiatie en voor initiële groei.

Management

Die kwaliteit leveren efficiënte managers die de beoogde resultaten kunnen leveren met de (beperkte) middelen die ter beschikking staan. Ze zorgen dat hun bedrijven, instellingen en de maatschappij ordelijk blijven functioneren. Ze brengen overzicht in de chaos die de visionairs niet zelden scheppen. Zonder beheerders die als rentmeesters organisaties besturen, kan een organisatie lijden onder een leider met te veel visie en eigenwaan.

Vaak moeten bij het doorgroeien van bedrijven de leiders (o.a. de oprichters) plaats maken voor managers, omdat zowel leiderschap als management beheersen een zeldzaamheid is. De beste managers laten hun mensen tot hun recht komen in het bereiken van gestelde doelen.

Leiders en Managers samen

Leiders en managers hebben elkaar nodig. Ze hebben wel iets van de wetgevende en de uitvoerende macht. Politici moet je niet teveel uitvoerende taken geven, dan gaan ze rare dingen doen (kijk maar naar het kabinet en sommige burgemeesters). Maar uitvoerders moet je ook geen wetten laten schrijven, want dan maken ze het zich te gemakkelijk ten koste van de mensen waarvoor ze werken. Um… hebben ze dat in Den Haag eigenlijk wel goed begrepen. Hee Mark… de geschiedenis herhaalt zich voor mensen die er niet van willen leren! Dat zou hij als historicus toch moeten weten!?

Ter afsluiting even terug naar de productiviteit.

Doe wat nodig is op tijd en om stress te vermijden. Veel brandjes moeten blussen is een indicatie van een structureel probleem qua prioriteit. Of je hebt teveel taken op je bord om er met voldoende kwaliteit aan te kunnen werken. Delegeer, plan tijd voor belangrijke taken in je agenda en realiseer je dat Urgentie uit jezelf moet komen, uit de taken die je jezelf stelt, en niet uit de agenda van andere mensen (tenzij het je baas is, en die moet je ook leren om jou optimaal te laten functioneren).

Ivy Lee

Een bekende manier om een betere focus te bereiken is de ‘Ivy Lee’ methode. De naamgever van deze techniek, adviseerde veel managers om hun activiteiten op een eenvoudige manier te stroomlijnen. En wel als volgt:

 1. Zet elke avond de 6 belangrijkste taken op een rij.
 2. Handel ze de volgende dag 1-voor-1 af op volgorde van prioriteit.
  Te simpel? De topmensen die dit advies volgden waren spectaculair succesvol. In plaats van ‘bezig zijn’ werkten ze aan de zaken die daadwerkelijk effect sorteerden. Het bracht rust in het hoofd en structuur in hun dag. Kortom, ze waren effectief in hun leiderschap en efficiënt met hun tijd.

Niet onbelangrijk is, dat je door je focus voor de volgende dag op te schrijven, deze zaken grotendeels uit je bewustzijn verbant. Het ligt al vast op papier in plaats van bewust door je hoofd te spoken. Maar ‘s nachts gaat je onderbewustzijn er niet zelden toch mee aan de haal – doorgaans niet met al te wilde dromen – en duiken er de volgende dag oplossingen op, waar je niet eerder aan hebt gedacht.

Food hacks

Zie ook Mentor Momenten van mei 2020 en daarna in het MM archief.

Verantwoordelijkheid nemen voor wat je eet, kan je het beste uitvoeren door zelf te (leren) koken. Het hoeft niet direct een hobby te worden, maar met een paar elementaire vaardigheden kan je de routine van het koken makkelijker maken.

Eenvoudig koken

Kan je zelf nog niet zo goed koken? Laat je zelfs het water aanbranden, omdat je steeds afgeleid bent door je smartphone. Dan lijkt het bijna magie, als je de moeiteloze vaardigheid van anderen ziet om van basisingrediënten een smakelijke maaltijd te fabrieken.

In de vorige nieuwsbrief gaven wij het basisrecept voor een gezonde en lekkere salade. Dit keer een eenvoudige basisvaardigheid, eieren goed en makkelijk bereiden. Daar scoor je altijd goed mee bij veel mensen waar je voor kookt.

Eieren zijn gezond! Vergeet de onheilsprofeten die eieren regelmatig verdoemen. De Cholesterol hetze is grotendeels misleiding door de farmaceutische industrie. Gebruik bij voorkeur biologische eieren, vrije uitloop en niet alleen met granen grootgebracht.

Een enkele eet eieren rauw, maar dat lijkt geschikter als paardenmiddel tegen een zware kater (en in dat geval is voorkomen beter dan genezen). Gelukkig zijn er een paar eenvoudige bereidingen die je met een paar aandachtspunten zo onder de knie hebt

Eieren Koken

De eerste horde is of je ze hard of zacht gekookt wilt hebben. Geen van beide is moeilijk, het is gewoon een kwestie van een klokje zetten. Zacht gekookt is wel een persoonlijke voorkeur, het eiwit moet gestold zijn en het eigeel vloeibaar of net iets gestold aan de randen. Dat kan nauw luisteren.

Gezond ontbijt - een ei hoort er bij

Voorbereiding:

 • een steelpan met ruim water (duh!)
 • een schaal of pan met koud water, bij voorkeur met een handvol ijsblokjes er in

Perfectionisten prikken graag een gaatje in het stompe uiteinde van het ei, waar de luchtkamer zit. Dit vermindert de kans op breken tijdens het koken doordat de lucht in de luchtkamer uitzet.

We gaan uit van middelgrote eieren (zie de classificatie op de doos) voor kleine of grote eieren trek je er respectievelijk een halve minuut af of tel je er een halve minuut bij.

De onderstaande beschrijving lijkt lang, maar beat meerdere technieken. Kies een benadering en oefen daarmee om in jouw keuken een goed en voorspelbaar resultaat te boeken.

Beginnen met koud of heet water?

Er zijn verschillende benaderingen, zoals opzetten met koud of met heet water of langzaam koken van de warmtebron af. Koken in een magnetron, drukpan, slow-cooker, barbecue en in de as van een houtvuurtje laten wij hier even buiten beschouwing.

Aandachtspunten:

 • Het maakt uit of de eieren net uit de koelkast komen (3-5 graden) of op kamertemperatuur zijn (+/- 20 graden).
 • Gebruik altijd ruim water, niet bv. een kleine pan vol met eieren. Twee tot drie keer zoveel volume water als eieren is een redelijke maatstaf zodat ze bijna onder staan.
 • Een pan met een dikke bodem warmt wat langzamer op, maar houdt de temperatuur weer langer vast.
 • Bij alle methodes houd je het water met de eieren net tegen de kook aan. Niet laten borrelen, omdat de eieren dan kapot kunnen tikken tegen de pan!

Met koud water beginnen: Leg de eieren in de pan en voeg koud water toe tot de eieren net onder staan. Breng het water aan de kook. Je moet er bij blijven (!) om de warmtebron te temperen op het moment dat het water kookt.

De eieren in heet water leggen: Breng water aan de kook op het fornuis. Het is wel even oppassen om de eieren voorzichtig in het hete water te leggen zonder je vingers te branden of de eieren te breken. Je kunt daarvoor het beste een flinke lepel gebruiken en de eieren voorzichtig in het water leggen. Breng het water weer aan de kook.

Heet water uit de waterkoker: Het water is snel klaar (en kan niet aanbranden) en je kan het makkelijk over de eieren in de pan te gieten. Breng het water weer aan de kook, de temperatuur is iets verlaagd door de eieren.

Van de warmtebron af laten garen: Dit is een makkelijke en heel betrouwbare manier. Het vergt iets meer tijd op de klok maar minder aandacht. Handel zoals bij heet water koken of uit de waterkoker. Zet de pan vervolgens met een goed sluitend deksel van de warmtebron af (eventueel met een schone doek om het deksel voor een optimale afsluiting).

Kooktijden

Gebruik ALTIJD een kookwekker!!! Op je gevoel vertrouwen geeft geen betrouwbare resultaten.
Deze tijden gelden voor zeeniveau in Nederland. In je chalet tijdens de skivakantie zit je hoger en kookt water bij een lagere temperatuur (maar dat wist je toch al?).

EierenUit de koelkastOp kamertemperatuur
Opzetten met koud waterzacht: 4
middel: 5
hard: 7
zacht: 3
middel: 4
hard: 6
Opzetten met heet waterzacht: 5
middel: 6-7
hard: 12
zacht: 4
middel: 5-6
hard: 10
Van de warmtebronzacht: 6
middel: 9
hard: 12-15
zacht: 5-6
middel: 8
hard: 10

Als je de eieren direct op wilt eten (tafel gedekt), zet de eieren dan in een eierdopje op tafel en aanvallen maar. Kook je de eieren iets van te voren, laat dan koud water in de pan stromen om het kookproces te stoppen en houdt ze een minuut onder de kraan. Het kost minder water als je de eieren in een flinke bak koud water legt, eventueel met een paar ijsklontjes er in.

Met oefenen naar Eggcellent

Er zijn behoorlijk wat variabelen, maar als je een vaste manier gebruikt, dan krijg je het snel genoeg onder de knie. Proberen, aanpassen en leren van foutjes. Binnenkort zijn jouw eieren ‘eggcellent‘!

Pellen

Pellen gaat makkelijker met eieren die in heet water zijn gelegd dan wanneer ze in koud water langzaam opgewarmd zijn.

 • Na het koken kan je ze in koud water (een pan of onder de stromende kraan) laten ‘schrikken’.
 • Vervolgens de schaal met een tikje breken om wat water onder de schaal te laten vloeien. Daarna kan je de schaal verder voorzichtig en rondom breken door het ei een paar keer zachtjes aan alle kanten op een vlakke ondergrond te tikken. Zolang de stukjes schaal nog aan het vlies aan de binnenzijde van de schaal vastzitten, komt alles meestal makkelijk los. Je kan eventueel de holle kant van een platte metalen lepel onder de losse schaal steken.
 • Het gepelde ei kort afspoelen onder de koude kraan (of handwarm) om eventuele kleine stukjes schaal kwijt te raken.

Kortom, eieren koken is niet moeilijk. Oefen het zelf een paar keer en geniet ervan, voordat je anderen een plezier doet met je vers opgedane kookkunsten. Dat is altijd een goed advies.

Voor een uitgebreide beschrijving, zie ook Ei-Koken.nl.

Voor andere bereidingen, zie een ei bakken, het perfecte roerei, de perfecte omelet van Culy en 24 kitchen, en gepocheerde eieren van Dagelijkse kost en OhMyFoodnessNL.

Heb je het bereiden van eieren onder controle, dan heb je een goed begin gemaakt met leren koken. De proteïne (eiwitten) bij allerlei gerechten heb je dan in je repertoire zitten. Dat is goed voor je zelfvertrouwen en de volgende stap.

Je moet de groenten hebben!

Wat is jouw favoriete Food Hack? Afgezien van ‘de pizzaboer bellen’, zijn alle andere constructieve bijdragen welkom!

Feedback

Heel graag horen we over jouw ervaringen met je PG traject.
Wat zijn je doelstellingen, hoe onderneem je stappen om die te bereiken en welke problemen kom je tegen? Zijn er punten waarop je hulp wilt hebben en kan je die omschrijven?

Mentor Momenten (zie Archief is een uitgave van WellNed.nl.
Welzijn zit tussen je oren. Jouw online Mentor voor serieuze Persoonlijke Groei.

Je ontvangt deze nieuwsbrief door een inschrijving als abonnee. Indien je deze niet langer wilt ontvangen, dan kan je uitschrijven als abonnee.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

Emotions are everything. Success without fulfillment is the ultimate failure.Tony Robbins

Plaats een reactie