PG advies met het meeste groeipotentieel per vierkante pixel!!!
Redactioneel
Hallo Groeiers!,
De koude oorlog van de vorige eeuw ligt gelukkig achter ons. Maar een effect van de oorlog in Oekraïne is dat wij in de kou zitten. Momenteel nog niet extreem maar voor velen begint de thermometer op een paar graden lager al ongemakkelijk te worden, zowel fysiek als financieel. En dat na een ‘warm’ einde van oktober. Het gaat een koude winter worden met het politieke en geografische klimaat!
Door de focus op het klimaat isoleren wij ons suf maar zelfs bij de ‘nul’ woningen moet er af en toe wat (elektrisch) gestookt worden. Op zich is energiebesparing een goede zaak want daardoor gaan we wat meer verantwoord om met onze planeet. Onlangs las ik een observatie van inheemse Amerikanen dat bleekgezichten ‘zich niet gedragen alsof ze hier wonen’. We vervuilen ons eigen nest nog steeds teveel uit verslaving aan ons comfort in plaats van in harmonie met onze omgeving te leven. De energietransitie en meer verantwoord omgaan met ons milieu wordt ons op het moment afgedwongen maar dat is grotendeels te danken aan de besluiteloosheid van de afgelopen decennia. Zelfs het stikstofbesluit moest buiten het politieke milieu om afgedwongen worden.
Menselijke warmte
Belangrijker dan ons persoonlijk comfort is dat we ons niet teveel van elkaar isoleren. Zet de thermometer wat lager en ga – om beurten – op bezoek om samen warm te blijven. Of beweeg samen gezond in de buitenlucht zodat je fysiek en mentaal weerbaarder bent tegen de lagere temperaturen in huis.
Wat meer menselijke warmte is welkom. Als alles meezit is het makkelijk om ‘gezellig’ te zijn en je goed te voelen. Als het tegenzit is hartelijkheid en gulheid harder nodig. Breng tijd met anderen door zolang Covid dit in de koude maanden mogelijk laat. En hou in ieder geval contact. Aan elkaar denken is mooi, maar belangstelling tonen en kleine gestes zijn hartverwarmend. Aandacht en compassie is het mooiste wat wij elkaar kunnen geven.
Fundamenteel is dat we samen naar oplossingen zoeken in plaats van alleen met onze individuele problemen bezig te zijn. Als je geen deel van de – gezamenlijke – oplossing wilt zijn, dan ben je een onderdeel van het probleem. Claim niet dan ‘iemand anders’ jouw oplossingen moet oplossen maar probeer zelf creatief bij te dragen.
Blijf gezond, blijf groeien.
Redactie WellNed.nl
—
Als ‘Mentor Moment’ deze maand aandacht voor ‘Wie bepaalt jouw toekomst?’.
De PG Hack: de wet van Ostrom, wat in de praktijk werkt moet ook in theorie werken
Nieuwe artikelen deze maand
Over welk onderwerp zou je graag meer willen weten? Wij staan altijd open voor suggesties voor nieuwe artikelen.
—
Mentor Moment
Een mentor is geen Yoda maar probeert inzichten over te brengen met nuchtere observaties. Dat zijn niet altijd feiten of antwoorden, maar ook vragen die je inzicht kunnen geven.
Wie bepaalt jouw toekomst?
De toekomst ontstaat door de reeks aan keuzes die je maakt. Maak je die zelf of wacht je af tot anderen ze voor je maken? Vraag je daarbij af wie het beste met je voorheeft, jij of anderen?
Beslissingen kunnen grote of kleinere invloeden hebben. Een keuze voor een studierichting werkt lang door. Idem voor een (duurzame) relatie. Maar ook kleine ‘toevalligheden’ kunnen gevolgen hebben zoals een niet geplande ontmoeting. Een aanbeveling van een kennis kan een onbekende wereld voor je openenen en kan je keuzes sterk beïnvloeden. Of je laat een kans onbenut om redenen die op het moment rationeel of gevoelsmatig maatgevend lijken.
Ook het effect van je omgeving, remmend of stimulerend, maakt het verschil. Je bent per slot van rekening het gemiddelde van de mensen waar je het meest mee omgaat. Oftewel, wie met pek besmet wordt… of met ‘goud’.
Beperkte controle
Sommige dingen gebeuren nu eenmaal zonder dat wij nietige mensen er invloed op hebben zoals natuurrampen en ongelukken door een samenloop van omstandigheden. Daar heb je geen controle over maar het is van fundamenteel belang hoe je omgaat met wat er gebeurt. Wanneer het tegenzit worden je ware karakter en je mentale flexibiliteit getest.
Wij beheersen maar heel weinig, zelfs onze geest en ons lichaam maar zeer beperkt. Accepteer dat als een gegeven en maak er het beste van met de middelen die je hebt. Recent zag ik een video van een man die van zijn middenrif verlamd is, wel zijn armen kan bewegen maar beperkte controle over zijn handen heeft. Hij laat zich daardoor niet definiëren en beperken, maar maakt met geduld en liefde prachtige gebruiksvoorwerpen van hout. Inspirerend!
De eindverantwoordelijkheid ligt bij jou om keuzes te maken waar je achter kan staan op het pad door het mijnenveld van het leven. Vraag om hulp en advies, maar aanvaard wel de volledige verantwoordelijkheid voor de consequenties van je uiteindelijke keuzes. Ook bij verkeerd advies of ontwikkelingen die onvoorzien zijn, blijf jij degene met de regie over jouw beslissingen en jouw reacties op wat er gebeurt.
Leer van je fouten, probeer ze te corrigeren en herhaling te voorkomen.
Veel mensen vragen “Wat is het juiste pad?”. Dat is de verkeerde vraag! Het is geen kwestie van een ‘veilig’ pad volgen maar om een eigen pad te maken op basis van jouw uitgangspunten, jouw instelling en jouw doelen. Elk beslispunt kent meerdere opties, niet alleen links en rechts. Let op de valkuil dat de makkelijkste weg niet altijd de beste is want duurzaamheid vergt inspanning en tijd.
—
PG Hacks – Groei Tips (mentale ‘pokon’)
‘Hacks’ zijn trucjes om snel resultaat te scoren. Die passen in feite niet bij Persoonlijke Groei omdat gestage groei een beter resultaat geeft op de lange termijn. Groei is al moeilijk genoeg en jezelf ontwikkelen in intensieve spurts kan nog pijnlijker zijn, te vergelijken met spierpijn na overmatige en ongewone inspanning.
Toch is de titel van deze rubriek ‘Hacks’ omdat er met aandacht voor uitgangspunten en details snellere resultaten te behalen zijn.
De ‘wet van Ostrom’
Deze ietwat obscure wet geeft aan dat ‘wat in de praktijk werkt moet ook in theorie werken.’ D.w.z. er is een onderliggende theorie of een principe te vinden als je de moeite neemt om zaken te doorgronden.
Soms doe je iets en het werkt zonder dat je weet waarom het werkt. Zolang je tevreden bent met het resultaat is er niets aan de hand. Maar soms werkt iets plotseling niet meer zoals verwacht en het intrigeert je waarom iets onvoorspelbaar lijkt.
Oma zei soms “Waarom zijn de bananen krom?”, vooral als je teveel vragen stelde waar zij geen antwoord op wist. Ze bedoelde ongetwijfeld ook dat nieuwsgierigheid een prijs heeft… zoals bij de doos van Pandora. Maar zaken blindelings accepteren of als normaal of gebruikelijk heeft ook risico’s. Zoek naar de balans tussen ratio en intuïtie (denken met je hoofd, je hart en je onderbuik). Vertrouw niet teveel op slechts één van deze benaderingen.
If it ain’t broken…
Een verwant gezegde is ‘als iets werkt, ga er dan niet aan sleutelen’. Hoewel alles uiteindelijk te verbeteren is, moet je oppassen voor de valkuil van perfectie (onzekerheid en nooit iets af krijgen). Gedaan is vaak beter dan Perfect, zeker als anderen op een werkbaar resultaat wachten..
Als mens ben je nooit ‘af’ maar een werk-in-uitvoering. Ondoordacht veranderen kan resulteren in verslechteren, en dat gevaar ligt op de loer bij onvoldoende begrip van de onderliggende principes. Let ook op je motivatie om iets te doen. Komt die uit jezelf of probeer je anderen tevreden te stellen?
De Hack:
Als iets werkt, dan is er meestal een reden te vinden waarom het werkt of waarom het niet werkt. Alles proberen te doorgronden is ondoenlijk, maar gepaste nieuwsgierigheid kan soms het verschil maken. Inzichten geven opties om te verbeteren en resultaten betrouwbaarder te maken. Zoek naar redenen voor zaken die – voor jou – vanzelfsprekend of juist raadselachtig zijn en laat je verrassen door je inzichten.
—
Wat is jouw favoriete PG Hack? Afgezien van ‘chillen’, zijn alle andere constructieve bijdragen welkom!
Feedback
Wij horen heel graag over jouw ervaringen met het PG traject.
Wat zijn je doelstellingen, hoe onderneem je stappen om die te bereiken en welke problemen kom je tegen? Zijn er punten waarop je hulp wilt hebben en kan je die omschrijven?
Mentor Momenten (zie Archief) is een uitgave van WellNed.nl.
Welzijn zit tussen je oren. Jouw online Mentor voor serieuze Persoonlijke Groei.