Mentor Momenten oktober 2020 – Een verontrustende maand

Home » Groei Momenten » Mentor Momenten oktober 2020 – Een verontrustende maand
Leestijd: 10 minuten

De WellNed nieuwsbrief met actualiteit en mentor momenten

Redactioneel – Covid-19

Luidspreker - Luidluisteren voor mentaal evenwicht - begrip voor elkaar, ook over Covid-19

De tweede Covid-19 golf is een feit. Door de grotendeels onopgemerkte besmettingen en het gebrek aan discipline is de snelheid, waarmee het virus zich verspreid, zorgwekkend. De medische sector is er wel beter op voorbereid en er is kennis over wat in veel gevallen werkt. De capaciteit om voldoende mensen met ernstige problemen op te vangen moet nog getest worden. Het beroep op medisch personeel in de ‘frontlinie’ neem weer sterk toe, wij wensen deze ‘helden’ veel sterkte toe.
Het wordt een uitdaging om deze pandemie te overleven en daarna weer de draad op te pikken.

Ook verontrustend is het feit dat er nog steeds mensen zijn die de Covid-19 pandemie ontkennen. Je hoofd in het zand steken werkt niet, zelfs niet voor struisvogels. Recent was één van de slachtoffers iemand die op social media stevig tekeer ging tegen alle maatregelen, die hij niet nodig vond. Het virus trekt zich echter niets aan van meningen en legde ook hem het zwijgen op, voor altijd. Toch rationaliseren anderen zelfs dit geval met wat al te creatieve hersenspinsels.

Het lijkt wel of voor een aanzienlijke groep – gelukkig nog steeds een minderheid – feiten niet meer meetellen, opinie lijkt belangrijker. Mogelijk een teken van een tijd waarin volume en vorm belangrijker zijn dan de kwalitatieve inbreng van deskundigen. Met de informatie op internet aan onze vingertoppen acht iedereen zich een deskundige?

Helaas is al jarenlang duidelijk dat het World Wide Web wel veel informatie beschikbaar maakt, maar ook evenveel – zo niet meer – misinformatie. Met een paar feiten en wat moedwillig verdraaide informatie ben je zomaar een profeet die een schare volgelingen heeft. Het web verbindt niet, maar het verblindt en verdeelt. Veel mensen staan niet meer open voor getoetste informatie en zoeken alleen naar bevestiging van hun standpunten. Of ze gebruiken de gegevens die ze vinden om gezaghebbende bronnen in diskrediet te brengen.

Toegegeven, er zijn de nodige deskundigen en gezaghebbenden van hun voetstuk gevallen. Bovendien accepteren wij anno 2020 – de derde decade van deze eeuw al weer! – gezag niet meer klakkeloos. Maar ook ontbreekt het aan gewoon naar elkaar luisteren, aan respect, aan begrip hebben voor de standpunten van anderen. Uiteindelijk blijkt er over heel veel zaken een consensus, maar omwille van een paar details waar men het niet over eens is, wordt het kind met het badwater weggegooid. Die details worden vervolgens eruit gelicht als ‘fundamentele verschillen’. Wij hebben nog steeds meer gemeen, dan dat wij verschillen. Let daar meer op!

Het is een vicieuze cirkel die niet makkelijk te doorbreken is. De enige optie lijkt om toch te appelleren aan de menselijkheid en het fatsoen van iedereen. Zoek de gemeenschappelijke interesses en het gedeelde belang. Zet je in voor de maatschappij in plaats van voor je fel gekoesterde opinie. Wees een teamplayer in plaats van een solist die alleen voor zijn eigen glorie wil scoren.

In moeilijke tijden wordt het kaf van het koren gescheiden. Degenen die constructief bij willen dragen, onderscheiden zich op karakter van de schreeuwers. Maar ook die laatsten hebben zelden slechte intenties en ook daarvoor moet begrip zijn. Mensen zijn terecht bezorgd en bang, en slaan verbaal van zich af. Probeer tegemoet te komen aan de onzekerheid en samen problemen op te lossen. Win-Win is altijd beter, ook als je moet ‘polderen’ en wat water bij de wijn moet doen.

Mensen met een open geest en een groeimentaliteit lossen samen met anderen problemen op. Ze zoeken naar de synergie tussen de inventiviteit van het individu en de kracht die het aan samenwerkingsverbanden kan geven. Ze gaan niet morren en protesteren. Groeiers kunnen de wereld verbeteren, met het stellen van goede voorbeelden.

Redacteur Hans, StoicRhino

Nieuwe artikelen deze maand

Over welk onderwerp zou je graag meer willen weten? Wij staan altijd open voor suggesties voor nieuwe artikelen.

Mentor Moment

Een mentor is geen Yoda maar probeert inzichten over te brengen met nuchtere observaties. Dat zijn niet altijd feiten of antwoorden, maar ook vragen die je inzicht kunnen geven.

Geef wat je leert door aan anderen.

Betekenis geeft je energie

Door uit te leggen wat je hebt geleerd, verdiep je de inzichten die je hebt opgedaan. Gebruik daarbij eenvoudige taal en analogieën. Sommigen adviseren om complexe zaken uit te leggen in de taal en de belevingswereld van een 12-jarige. Nog een stapje terug gaat het advies om de zaken die je bezighouden eens uit te leggen aan kinderen vanaf 7 tot 8 jaar. Die maken jou helemaal gek met steeds weer vragen “Ja, maar waarom?”. Door daarover na te denken, daal je af naar de essentie van het probleem of concept. Soms kom je daardoor tot de realisatie “Waarom maken wij het eigenlijk zo ingewikkeld?!”.

Leg vooral uit waarom de kennis en de inzichten zinvol voor jou zijn. Alleen maar feiten uitbraken is geen overdracht. Kennis is (gegevens zijn) nog geen inzicht. Een klassiek voorbeeld was de betweter Cliff Clavin uit de serie Cheers. Hij las veel en had overal een mening over, maar miste toch de wijsheid en het inzicht om dat alles op een coherente manier uit te leggen. Hij liet zijn mening heel graag blijken en dat streelde zichtbaar zijn ego. Maar in plaats van adviseur van overheden was hij een eenvoudige postbezorger. Met dat laatste is niets mis en sommige bodes zijn cultureel goed ontwikkeld. Maar ze lopen meestal niet naast hun schoenen als allesweters.

De context waarin je informatie overdraagt is ook van belang. Wacht op een vraag van iemand en stel dan een tegenvraag om na te gaan of er interesse is voor nieuwe informatie. Als mensen niet openstaan voor vernieuwing, dan verspil je je tijd en energie.

Niet iedereen is even nieuwsgierig en leergierig. Vooral na een stressvolle en/of vermoeiende werkdag, klappen de meeste mensen dicht. Ze willen vooral rust en afleiding. Het is jammer dat ze dan niet kiezen voor het consumeren van informatie van goede kwaliteit. Het is makkelijker om eindeloos te scrollen door negatieve ‘nieuws’berichten of triviale social media uitingen, de goeden daargelaten. Een kwartier of een half uur per dag investeren in meer hoogwaardige informatie zoals achtergronden of theorie, kan mensen mentaal scherper en emotioneel gezonder maken.

Negatief nieuws kleurt je stemming. Je windt je op over kwalijke zaken, maar je doet er niets mee. Je kan hooguit de volgende dag meepraten bij de koffiemachine. Stel bij dat soort gesprekken eens de vraag “Wat doen wij er aan?”. Vaak zijn er dan ideeën genoeg. Vraag vervolgens “Wat doe jij er persoonlijk aan?”. Meestal niets. De beste stuurlui staan meestal aan wal.

Deel zinvolle informatie, maar dring het niet op als een mening. Respecteer ook de afwijkende mening van anderen.

Food hacks

Zie ook Mentor Momenten van mei 2020 voor het begin van deze reeks.

Verantwoordelijkheid nemen voor wat je eet, kan je het beste uitvoeren door zelf te (leren) koken. Het hoeft niet direct een hobby te worden, maar met een paar elementaire vaardigheden kan je de routine van het koken makkelijker maken.

Eenvoudig koken

Kan je zelf nog niet zo goed koken? Laat je zelfs het water aanbranden, omdat je steeds afgeleid bent door je smartphone. Dan lijkt het bijna magie als je de moeiteloze vaardigheid van anderen ziet om van basisingrediënten een smakelijke maaltijd te fabrieken.

In de MM van september kwam het ‘simpele’ koken van eieren aan de orde. Dat bleek zoveel details te beslaan dat andere bereiding van eieren onbesproken bleven, afgezien van een paar links over dat onderwerp. Deze keer een uitgebreide behandeling.

Andere bereidingen eieren

Bakken, spiegeltje…

Gezond ontbijt - een ei hoort er bij

Volgens de klassieke Franse keuken is de methode “Een perfect gebakken ei is gepocheerd in boter”. Oftewel, geen bruine of zwarte randen aan het gebakken ei. Langzaam laten garen in de boter. Persoonlijk vind ik een bruin knapperig randje aan een gebakken ei wel lekker, maar smaken verschillen.

Zie ook Een ei bakken op WikiHow.

Gebakken eieren ‘Easy over’ betekent dat je de eieren naar het bakken aan 1 kant, voorzichtig met een spatel omdraait zonder de dooier te breken. Geef de andere zijde van het ei hooguit 10 seconden warmte (direct van het vuur na het omkeren).
Een collega van mij vroeg in een ontbijtrestaurant eens om roereieren ‘easy over’. Helaas, dat kon serveerster niet voor hem regelen :-).

Roereieren

In films zie je soms macho kerels een perfect roerei klaarmaken voor hun laatste overwinning. Dan worden ze van heetgebakerde testosteron kanonnen ineens ‘zachte eitjes’. Ik wordt daar altijd wat wee van, ook zonder macho gedrag kan je een perfect roerei maken.

Perfecte roereieren zijn zachte smeuïge wolkjes, niet de droge en harde eigeel bolletjes die je soms geserveerd krijgt.

Benodigdheden

  • eieren, duh!
  • zout (al dan niet met een smaakje), peper en/of andere kruiden die je lekker vindt
  • een kom om de eieren in te breken en te mengen (niet direct in de pan!)
  • een vork om de eieren te klutsen, of een garde
  • een koekenpan, roestvrij staal, keramisch of anti-aanbak
  • een platte spatel (hout, kunststof) om de eieren tijdens het koken in beweging te houden; een metalen spatel alleen gebruiken in een stalen pan
  • borden en gesmeerde boterhammen of een opengesneden broodje of een bagel, etc.
  • bestek, of eten met je handen

Bereiding

  • breek de eieren in een kom, 4 middelgrote eieren voor een 2 persoons roerei is voldoende voor 1 of 2 boterhammen
  • voeg zout en peper toe (of een seasoning van peper, zout, gedroogde ui en knoflook voor een wat meer avontuurlijke kruiding), niet te veel, je kan het later op je bord nog verder op smaak brengen
  • sommigen adviseren om een scheutje water toe te voegen omdat de stoom van het water bij het koken de eieren luchtiger maakt; dat effect lijkt mee/tegen te vallen
  • melk of room toevoegen is niet nodig, het verdunt alleen de roereieren
  • kluts de eieren met een vork (een garde kan, maar is niet nodig); roer ze niet te hard of te lang door; de dooiers moeten goed gemengd zijn, maar de eieren moeten niet opgeschuimd zijn
  • doe wat olie in de pan (bij voorkeur milde olijfolie), dit bereidt de bodem van de pan voor op het bakker, waardoor er minder snel wat blijft plakken
  • zet de pan op een middelhoge warmtebron en laat de olie in ongeveer 30 seconden warm worden (niet heet), zet dan de warmtebron op de laagste stand (zo hou je het proces beter onder controle en blijven de roereieren zacht
  • voeg dan een klontje boter toe en laat dit smelten tot het licht bruist
  • doe de geklutste eieren in de pan en roer ze met een vork eerst een paar keer om in cirkelvormige bewegingen; dit om wat warmte in de massa te krijgen
  • pak nu de spatel en schraap de stollende massa van de buitenkant naar het midden van de pan, zo krijg je in het midden een hoopje zacht en vochtig roerei
  • blijf doorgaan met schrapen naar het middel tot al het eigeel gestold is; iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur voor zacht of zelfs nog een beetje snotterig of wat steviger; de eieren mogen niet droog zijn, vandaar de lage warmtebron

Zie o.a. het perfecte roerei

Ei, ui, tomaat

Een speciale variant van het klassieke roerei is deze rustieke versie. Met name lekker met mooi gekaramelliseerde (maar niet aangebrande) uien.

  • eieren klutsen en kruiden als hierboven
  • de olie/boter in de pan als hierboven, maar tot je de eieren toevoegt op een middelhoog vuur
  • fruit een fijngesneden ui (of 2) in olie en boter tot ze doorzichtig zijn of licht beginnen te kleuren (wat je het lekkerst vindt)
  • voeg fijngesneden tomaten (1 middelgrote tomaat op 2 eieren) toe zonder de natte binnenkant (pitten en vocht), optioneel kan je de tomaten ontvellen
  • laat de uien en tomaten op het middelhoge vuur doorgaren onder regelmatig roeren met een spatel
  • als de massa gaar en niet meer zo vochtig is (oefening baart kunst) kan je de warmtebron op de laagste stand zetten en de geklutste eieren toevoegen
  • blijf de massa rustig in beweging houden tot alles gestold is maar nog vochtig (naar smaak)
  • extra lekker; in de pan of op brood nog wat geraspte kaas erover en/of peterselie

Omelet

  • als roerei, maar heel kort draaiend roeren om het stollen te bevorderen
  • dan op een lage warmte zetten met een plaatje (vlamverdeler) onder de koekenpan
  • als de omelet gestold lijkt te zijn (af en toe controleren), deze dubbel vouwen (eventueel een vulling aanbrengen) en serveren; omdraaien op een bord of deksel (of ‘macho’ in de pan omgooien) mag natuurlijk ook, hierdoor wordt ook de bovenzijde mooi gaar.

Onze tip: zet bij de tweede stap een sluitend deksel op de pan, de omelet zwelt nu op en blijft luchtig. Zodra de omelet geserveerd wordt, zakt hij in, maar is wel luchtiger dan een omelet zonder deksel.
Let op dat je de warmte tempert tot de laagste stand en de garing in de gaten blijven houden (klokje zetten of er af en toe even naar kijken).

Zie o.a. de perfecte omelet van Culy en 24 kitchen.

Lekker bij een frisse salade (toch wat warms).

Pocheren

Dat klinkt ingewikkeld en ‘duur’ maar pocheren is gewoon langzaam koken in een vloeistof, meestal in water, een bouillon (veel smaak) of in een kuiltje in een schotel nadat de andere ingrediënten vrijwel gaar zijn.

Bereiding

  • Breng water aan de kook en draai de warmtebron dan zover terug dat het water niet meer borrelt.
  • Voeg een scheutje azijn toe aan het water om het stollen van het eiwit te bevorderen.
  • Breek een ei voorzichtig in een kopje.
  • Roer met een garde of een vork/lepel in het water tot er een draaikolkje ontstaat.
  • Laat het vanuit het kopje in het midden van de draaikolk glijden.
  • Het eiwit is na 1-2 minuten gestold (afhankelijk van de grootte van het ei) maar de dooier is nog zacht. Schep het ei met een schuimspaan uit het water.
  • Gebruik je het gepocheerde ei direct, leg het dan op het brood(je) of de salade. Beter is het om het ei even uit te laten druipen op een stuk keukenpapier of een schone theedoek.
  • Maak je meerdere eieren, leg de eieren dan van het hete water in ijswater om het koken te stoppen. Als je alle benodigde eieren klaar hebt, schep je ze nog een halve minuut terug in het hete water. Zie uitdruipen hierboven.

Zie o.a. Dagelijkse kost en OhMyFoodnessNL.

Pocheren in saus

Bij het Mexicaanse Huevos rancheros gerecht (voor een stevig ontbijt) worden de eieren gepocheerd in een pittige tomatensaus. Je kan op dezelfde wijze ook allerlei andere (dikkere) sauzen en groenten/vlees schotels gebruiken om eieren in een kuiltje in de saus mee te laten garen, desgewenst met een deksel op de pan of ovenschaal.

Heb je het bereiden van eieren onder controle, dan heb je een goed begin gemaakt van leren koken. Een belangrijke bron van proteïne (eiwitten) bij allerlei gerechten heb je dan in je repertoire zitten. Dat is goed voor je zelfvertrouwen en de volgende stap.

Je moet de groenten hebben!

Wat is jouw favoriete Food Hack? Afgezien van ‘de pizzaboer bellen’, zijn alle andere constructieve bijdragen welkom!

Feedback

Heel graag horen we over jouw ervaringen met je PG traject.
Wat zijn je doelstellingen, hoe onderneem je stappen om die te bereiken en welke problemen kom je tegen? Zijn er punten waarop je hulp wilt hebben en kan je die omschrijven?

Mentor Momenten (zie Archief is een uitgave van WellNed.nl.
Welzijn zit tussen je oren. Jouw online Mentor voor serieuze Persoonlijke Groei.

Je ontvangt deze nieuwsbrief door een inschrijving als abonnee. Indien je deze niet langer wilt ontvangen, dan kan je uitschrijven als abonnee.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om (passief) over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

The reason that most of us are unhappy most of the time is that we set our goals not for the person we're going to be when we reach them, but we set our goals for the person we are when we set them.Jason Fried, Basecamp/Rework

Plaats een reactie