Mentor Momenten november 2021 – De donkere dagen voor de Kerst

Home » Groei Momenten » Mentor Momenten november 2021 – De donkere dagen voor de Kerst
Leestijd: 8 minuten

Mentor Momenten november 2021 – De donkere dagen voor de Kerst

PG advies met het meeste groeipotentieel per vierkante pixel!!!

Redactioneel

Hallo Groeiers!,

De donkere dagen voor de Kerst

De spreekwoordelijke donkere dagen voor de Kerst begonnen dit jaar vroeg met echt Hollands herfstweer. Buien en zonneschijn die elkaar afwisselen, het laatste gekleurde blad nog aan de bomen, de eerste nachtvorst en zelfs al wat winterse buien.

Ook donkere wolken op het pandemiefront met weer een beperkte lockdown en de Omikronvariant. Het lijkt erop dat de vurig gewenste versoepelingen te optimistisch waren terwijl al lang duidelijk was dat de Deltavariant 10 keer besmettelijker is. Omikron (OMG!) gooit daar nog een schep bovenop al is nog veel onduidelijk over de ernst van de klachten die deze recente mutatie veroorzaakt. Ook wijst men op de nalatigheid van landen (en eigen regio’s/groepen) die met vaccinatiebeleid achterbleven en daarmee een kweekvijver zijn die ons allen bedreigt. Meer solidariteit met ver-van-mijn-bed betaalt zich uiteindelijk uit in gezamenlijk voordeel. Maar leert men van de gemaakte fouten of zoekt men elders zondebokken?

Hoe ga je er mee om?

Wat er ook gebeurd is en nog gaat gebeuren, hoe je er mee om gaat is het belangrijkste. Je kan je verschansen achter verwijten of inperking van vrijheid of je trekt jezelf terug uit het sociale leven. Of je zoek juist meer en andere contacten om steun te geven aan degenen die het nodig hebben. Wanneer persoonlijke contacten niet mogelijk zijn, dan moet je terugvallen op andere manier van steun en kwantiteit door kwaliteit vervangen.

Je kan kiezen om alle ellende van de wereld – verkocht als ‘Nieuws’ – op je in te laten werken en je in een depressie en hopeloosheid te laten drukken. Of je kan vanuit je persoonlijke waarden – hetgeen voor jou prioriteit heeft – kiezen voor een constructieve bijdrage en steun aan anderen. Isoleer je jezelf onder de druk van indrukken van buiten of vind je kracht in jezelf om een positieve tegenkracht te zijn? Wil je Outside-In leven of Inside-Out. Wil je geleefd worden of draag je bij?

Reach out & Touch

Wanneer je niet regelmatig bij elkaar kan zitten en kleppen (hoofdzakelijk jezelf horen praten), verhoog dan je contacten op afstand. Neem de tijd voor een extra telefoontje of video contact met anderen waar je normaal niet of nauwelijks aan toe komt. Maar ook een ouderwets briefje of een kaartje is meer waard dan een tekstbericht, alle grappige icoontjes/emoticons ten spijt. Kortom ‘Reach out and touch’ (figuurlijk dan) zoals een telecom reclame uit de vorige eeuw adviseerde.

Maak diepte, betrokkenheid en oprechtheid de kern van het contact. Niet alleen gezellig kleppen over wat JIJ hebt meegemaakt, maar vragen naar het welzijn van de ander. Vraag eens “Hoe voel jij je en hoe ga je ermee om?” i.p.v. het obligate “Alles goed?”. Vraag hoe het met de stemming is, waar de ander mee worstelt, wat moeilijk gaat en wat toch nog lukt ondanks alles. Vraag “Wat kan ik voor je doen?” of “Waar ben jij mee geholpen?”. Wat daarbij voorop staat is dat je Geeft voordat je verwacht iets terug te krijgen.

Voor de ander, niet voor jezelf!

Ook de keuze met wie je contact legt is van belang. Niet alleen je familie, vrienden en kennissen die je zelf mist. Leg eens contact met iemand waarmee het contact verwaterd is. Die zit wellicht niet op je te wachten, maar zal het in veel gevallen wel op prijs stellen dat jij belangstelling toont. Aandacht is het mooiste wat je iemand anders kan geven. Geef aandacht, het kost niets behalve tijd maar heeft veel waarde. Wees zelf het ‘gewillig oor’ in plaats alleen een gelegenheid te zoeken om je eigen verhaal te doen.

In donkere tijden – letterlijk en figuurlijk – is het goed om je niet terug te trekken en je te verschuilen achter je eigen dichte deur. Leg en hernieuw contacten. Moeilijke tijden zijn een uitnodiging om te groeien, om je als mens te ontwikkelen, om een constructieve en integere bijdrage aan het leven van anderen uit te dragen. Wees het licht in donkere tijden en maak de wereld elke dag een klein beetje beter. Samen komen wij er wel.

Blijf gezond, blijf groeien.

Redactie WellNed.nl

Als ‘Mentor Moment’ deze maand aandacht voor ‘Zelfdiscipline’.

In de rubriek ‘PG Hacks’ (Groei Tips) de volgende drie onderwerpen:
1: Correlatie is geen causatie
2: Hanlon’s scheermes
3: Help anderen met nadenken

Nieuwe artikelen deze maand

En nog meer…

Over welk onderwerp zou je graag meer willen weten? Wij staan altijd open voor suggesties voor nieuwe artikelen.

Mentor Moment

Een mentor is geen Yoda maar probeert inzichten over te brengen met nuchtere observaties. Dat zijn niet altijd feiten of antwoorden, maar ook vragen die je inzicht kunnen geven.

Zelfdiscipline

Je instelling maakt het verschil, doelgericht

Zelfdiscipline is een kwestie van noodzakelijke dingen doen juist op het moment dat je er niet veel zin in hebt of de energie wat afneemt. Dat wordt vaak gelijkgesteld met wilskracht maar dat laatste is geen onbeperkte bron. Je kan het opbouwen, maar het vergt nog steeds veel energie die moeilijk duurzaam op te brengen is.
Gewoontes en routines helpen in plaats van via discipline inzet af te dwingen. Des te meer (goede) gewoontes, des te makkelijker werk je de geplande en noodzakelijke taken af. Elke dag of elke week op vaste tijden aan dingen werken die voor jou belangrijk zijn, geeft je vooruitgang en dat geeft meestal voldoening. Maar het is ook belangrijk om routines en gewoontes te hebben voor je ontspanning zodat je fris genoeg blijft om te blijven presteren.

Ideeën genereren en plannen maken is het begin van elk project. Maar de discipline om het plan uit te voeren is vers 2. Het is makkelijk om je af te laten leiden door ‘shiny objects’ en de ‘waan van de dag’, en zeker in de ‘internet age’ met een veelheid van afleiding en een stortvloed aan indrukken.
Een oplossing is om de extreme focus op het doel (voldoening uitstellen tot het doel bereikt is) te vervangen door een proces. Grotere projecten zijn zelden of nooit amorf, iets dat je van A naar B doorloopt zonder enige differentiatie zoals een berg zand wegwerken met 1 kruiwagen tegelijk.

Regelmaat

Je maakt voortgang door regelmaat. En je houdt de gang erin als je bij elke stap weet wat de volgende is. Een sterke schaker kan meerdere zetten vooruit denken, maar in het dagelijkse leven is het vooral je richtingsgevoel en duidelijkheid over de volgende stap die je verder helpen. Bij elke discrete activiteit kan je even tijd besteden aan wat je doel voor het komende (half) uur is en wat de stap daarna is. Dat geeft je een gevoel van continuïteit. Planning is een kwestie van progressief details uitwerken, niet rigide lijstjes opstellen en als een Duracell-konijn uitvoeren. Voorbereiding is prima maar het plan is zelden identiek aan de realiteit.

Jezelf 100% committeren en alles opzij zetten is moeilijk omdat je vrijwel altijd lopende verplichtingen hebt, zowel zakelijk als privé. Dat lukt voor een spoedklus, maar de boog kan niet altijd gespannen zijn. Als de druk te vaak en te lang oploopt dan dreigt burn-out.
Maar je kan wel processen aanleren om jezelf een uur of meer te committeren aan het werken aan een belangrijk doel. Begin klein, maak voortgang en bouw je proces uit tot een gewoonte die op termijn onverwachte resultaten geeft.

—-

PG Hacks – Groei Tips

‘Hacks’ zijn trucjes om snel resultaat te scoren. Die passen in feite niet bij Persoonlijke Groei omdat gestage groei een beter resultaat geeft op de lange termijn. Groei is al moeilijk genoeg en jezelf ontwikkelen in intensieve spurts kan nog pijnlijker zijn, te vergelijken met spierpijn na overmatige en ongewone inspanning.

Toch is de titel van deze rubriek ‘Hacks’ omdat er met aandacht voor uitgangspunten en details snellere resultaten te behalen zijn.

PG Hack #1: Correlatie is geen causatie

Het oorzakelijk verband tussen gebeurtenissen of processen wordt vaak verkeerd uitgelegd. Te vaak denken wij ‘oh, dat komt daardoor’ terwijl met even echt nadenken blijkt dat het een veronderstelling was of enkel een symptoom.

In de herfst komt verkoudheid vaker voor. Dat komt dus door het natte en koude weer? Nee, dus! Het komt omdat we meer binnen zitten en bacillen makkelijker overdragen dan ‘s zomers wanneer we meer tijd buiten doorbrengen. In de winter zijn we grotendeels over de besmettelijkheid heen (weerstand opgebouwd) hoewel nog genoeg mensen slachtoffer worden van deze vervelende aandoening.
Idem met virussen als de griep en Covid.

Betrap jezelf op vooroordelen en te snelle conclusies als je oorzaken wilt vinden voor gebeurtenissen. Begrijp eerst het probleem voordat je met conclusies en oplossingen komt. En denk erom, uitzonderingen bevestigen soms de regel!

De Hack:
Trek niet te snel conclusies over oorzaken en gevolgen. De redenen waarom iets is zoals het is, vereisen soms enig nadenken. Pak grondoorzaken aan i.p.v. symptomen.

PG Hack #2: Hanlon’s scheermes

You got this - Helder zien

Hanlon’s razor is de observatie “Never attribute to malice, that which is adequately explained by stupidity.”

Robert J. Hanlon was een programmeur die veel fouten van collega’s (en ongetwijfeld van zichzelf) tegenkwam. In plaats van aan te nemen dat men bewust de fouten maakte (sabotage) ging hij er vanuit dat domheden en incompetentie in de meeste gevallen een betere verklaring zijn.

De meeste mensen zijn er met ondoordacht en dom gedrag (volgens jouw oordeel!) niet op uit om jou persoonlijk te kwetsen. Je hebt er last van, maar een emotionele reactie waarbij je iemand de schuld geeft jou bewust te willen kwetsen is nooit de beste oplossing. Vraag allereerst waarom iemand iets deed en geef daarbij aan dat je er last van hebt en desgewenst welke emotie je erbij voelt (zonder die onbeheerst te uiten).

De Hack:
Mensen zijn menselijk, ze maken fouten en nemen domme beslissingen. Maar – hopelijk net als jezelf – zijn ze er niet op uit om anderen te kwetsen. Neem dat als uitgangspunt in je respons in plaats van een felle reactie omdat je je aangevallen voelt. Laat je niet gek maken en trek je niet alles aan.

PG Hack #3: Help anderen met nadenken

De beste stuurlui staan meestal aan wal. Pas op met ongevraagd advies. Stel liever een vraag die het probleem voor de ander duidelijk maakt. Help de ander om het probleem te doorgronden en zo een oplossing te vinden. Vaak wordt het advies gegeven om ”Waarom” te blijven vragen tot de basis van het probleem duidelijk is, maar dat kan mechanisch overkomen en een gebrek aan interesse impliceren.

Ook als anderen aan jou advies vragen kan je ze beter helpen om de oplossing zelf te vinden want anders blijven ze op jou steunen (en krijg jij de schuld als het mis gaat).
Collega: “Moet ik A of B doen?”
Jij: “Wat denk je zelf? Wat is de meest voor de hand liggende optie en waarom?”.
Het zelf vinden van een goede oplossing kweekt zelfvertrouwen en zelfredzaamheid. Ook geef je aan dat je de ander vertrouwt om zelf met een oplossing te komen.

Het is een praktische toepassing van het gezegde ‘Geef iemand een vis en hij heeft een dag te eten. Leer iemand te vissen en hij hoeft nooit meer honger te hebben’.

De Hack:
Geef geen (ongevraagde) oplossingen maar stel vragen die de ander(en) aan het denken zet.
Help mensen met nadenken in plaats van voor ze te denken of feitjes op te lepelen.

Wat is jouw favoriete PG Hack? Afgezien van ‘chillen’, zijn alle andere constructieve bijdragen welkom!

Feedback

Wij horen heel graag over jouw ervaringen met het PG traject.
Wat zijn je doelstellingen, hoe onderneem je stappen om die te bereiken en welke problemen kom je tegen? Zijn er punten waarop je hulp wilt hebben en kan je die omschrijven?

Mentor Momenten (zie Archief) is een uitgave van WellNed.nl.
Welzijn zit tussen je oren. Jouw online Mentor voor serieuze Persoonlijke Groei.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om (passief) over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

Honesty is the first chapter in the book of wisdom.Thomas Jefferson

Plaats een reactie