Uitgave MM/4
Redactioneel
In de eerste week van deze maand zijn er twee nieuwe artikelen geplaatst, die verder ingaan op het fundament Tijd & Energie. De vaste pagina over dit onderwerp bespreekt veel facetten, maar een andere invalshoek kan altijd zinvolle aanvullingen geen.
In De tijd wacht op niemand wordt tijd gezien als een kostbaar iets, dat we gratis krijgen, maar niet mogen verkwanselen. We weten dat we 24 uur in een dag hebben en 5 werkdagen per week maar we gaan er niet altijd even zorgvuldig mee om. Tijd kan je niet beheren, maar de aandacht die je schenkt aan zaken is het investeren van je tijd. Ga je nog een stap terug dan kom je uit bij je missie in het leven en de prioriteiten die daaruit voortvloeien. Kortom, een hele kluwen zaken die aan dat ene draadje Tijd hangen.
In het tweede artikel, Goed functioneren met genoeg energie, bekijken we het aspect tijd vanuit het oogpunt van energie. Het zou mooi zijn, als je ‘s ochtends een vers opgeladen batterij in kon pluggen en de hele dag als een Duracell konijn door kon trommelen aan de zaken die voor jou belangrijk zijn. Maar we zijn mensen met tekortkomingen. Energie is een golfbeweging door de dag en door je werkweek. Mel Robbins maakt in haar Spring Cleaning video’s (gratis) duidelijk dat de Passie, waarmee je werkt, bepalend is voor de energie die je in jezelf kan vinden om goed te functioneren. Wachten op energie en motivatie is een garantie op falen. Wees proactief in het nastreven van je doelen.
Het onderwerp van Echte vriendschap bleek heel veel aspecten te hebben. Het is een verdieping van het fundament Sociale contacten.
We maken ons al op voor de Pasen.
En misschien een PG practical joke als 1-aprilgrap ?.
.
Groot Moment
Prioriteiten is meervoud. Toen het woord voor het eerst werd gebruikt in de zin van ‘wat komt eerst’, werd enkel over Prioriteit enkelvoud gesproken (zie Covey). Je hebt maar één ding, dat eerst komt, want als alles een prioriteit is, dan verlies je het overzicht.
- Het werken met hoge en lagere prioriteiten is een glibberig pad. Wel wordt vaak voor je dagplanning gewerkt met 1 topprioriteit die absoluut voorrang heeft, 2 of 3 belangrijke zaken die daarna aan de orde komen en een aantal losse punten (noodzakelijke verplichtingen).
- Je kan je taken ook weergeven in een Eisenhower matrix voor beslissingen (vier vlakken met Belangrijkheid en Urgentie op de assen, zie de Downloads pagina.
- Werk in blokken voor concentratie (deep work) zonder afleiding, of om meerdere klusjes in één keer af te werken.
Om verantwoord bezig te zijn, moet je meestal keuzes maken. Uiteindelijk is helderheid over je missie en je doelen de leidraad in wat je volledige aandacht verdient. Laat liever iets liggen om de hoofdzaken goed te doen. Je waarden en principes zijn naast je doelen de beste richtlijn.
Voor de diverse aspecten van je leven kan je aparte prioriteiten hebben, voor je werk (per project of verantwoordelijkheid), voor je gezinsleven, voor je gezondheid, voor je hobby’s, voor je ontspanning, voor je persoonlijke groei, etc. Maar ook daarbinnen zal je op verschillende momenten keuzes moeten maken. Je relaties en je werk zijn daarin de belangrijkste afweging die je in evenwicht moet proberen te houden.
Kleine Momenten
- Een moeilijke taak kan je beter aan het begin van de dag uitvoeren. Je hebt dan nog energie en wilskracht die je gedurende de dag verbruikt. Dit wordt soms genoemd “Als eerste een ‘kikker’ opeten’… Bah! Maar je kan ook de kikker een kusje geven in de verwachting dat het resultaat een mooie prins of prinses is waar je trots op mag zijn.
- Even geen energie? Sta op en beweeg even. Ga naar een andere afdeling om wat weg te brengen of op te halen of ruim wat op. Opstaan, uitrekken, een paar ademhalingsoefeningen en je kan weer even door.
- Als je een tegenslag als een lekke band hebt, helpt het dan als je gaat schelden en tieren en de band een paar flinke schoppen geeft? Onderzoek heeft uitgewezen dat ‘afreageren’ weinig effect heeft of zelfs averechts kan werken. Shit happens, deal with it, en liefst op een beetje volwassen en beheerste wijze. Gebruik plan B en het leven gaat verder.
Feedback
Heel graag horen we over jouw ervaringen met je PG traject.
Wat zijn je doelstellingen, hoe onderneem je stappen om die te bereiken en welke problemen kom je tegen. Zijn er punten waarop je hulp wilt hebben en kan je die omschrijven.
Mentor Momenten is een uitgave van WellNed.nl.
Welzijn zit tussen je oren. Jouw online Mentor voor serieuze Persoonlijke Groei.