Mentor Momenten mei 2021 – Mei maand = Groei maand

Home » Groei Momenten » Mentor Momenten mei 2021 – Mei maand = Groei maand

PG advies met het meeste groeipotentieel per vierkante pixel!!!

Redactioneel

Hallo Groeiers!,

Spel = leren en ontspannen, en toch groeien

Mei maand = Groei maand. In de natuur gaat dat vanzelf wanneer de dagen langer worden. Wij mensen moeten er moeite voor doen. Groei is een bewustwordingsproces dat door verschillende oorzaken op gang kan komen. We kiezen – wellicht ook onbewust – om bepaalde informatie tot ons te nemen en na te denken over zaken die ons bezighouden. Ontwikkelen is beter denken, voelen en handelen. Kiezen we voor constructieve verandering waarbij we verantwoordelijkheid nemen voor ons functioneren, dan leggen we de basis voor een beter mens.

Groei kost energie, zelfs veel energie. Alleen al om in beweging te komen (zie ook de Hacks van deze maand). Je vindt die energie in nieuwsgierigheid (de zoektocht naar nieuwe en interessante informatie), de zoektocht naar wijsheid (verklaringen voor de veelheid aan verwarrende zaken in jezelf en de buitenwereld) en voldoening in wat je doet en ervaart. Wij kunnen energie putten uit diverse bronnen van inspiratie die voortkomen uit onze principes en waarden, maar moeten oppassen dat wij er duurzaam mee omgaan, op=op. Zelfs spiritualiteit vergt energie om eerst tot rust te komen, contact te leggen met de natuur, het universum en hogere waarden, en daar uiteindelijk levensenergie uit te putten.

Om dat allemaal op te kunnen brengen zou je denken dat je harder en langer moet werken, maar de beste aanpak is soms tegengesteld. Slow down, be mindful. Observeer met geduld wat je waarneemt, wat je drijfveren zijn om iets te ondernemen of te laten. Overhaasten is dan niet verstandig, het is beter om stap voor stap dingen uit te proberen om te vinden wat het beste bevalt. Wild aan het stuur rukken is niet de beste oplossing wanneer je probeert een andere en hopelijk betere richting in te slaan.

Vraag je af of de doelen die je jezelf stelt realistisch zijn, zonder je dromen op te geven. Denk na over je opties en hun consequenties. Maar probeer niet alle ballen in je gedachten in de lucht te houden. Dat kan leiden tot piekeren over de toekomst en beperkende gedachten over eventuele mislukkingen in het verleden.

In plaats van ‘er over denken’ doe je er goed aan dingen op te schrijven. Dat kan alles zijn van eenvoudige lijstjes tot uitgebreide proza. Schrijf brieven aan jezelf in een journaal, brieven naar je jongere ik (“sorry, ik ga fouten goedmaken”), brieven naar je toekomstige ik (“we maken er een mooie toekomst van”) en naar je huidige ik (“houdt je doel voor ogen en werk dagelijks stap voor stap aan je toekomst, niet morgen maar vandaag!”). Je kan ver komen met een beetje geduld voor jezelf, een heldere blik op wat waarde heeft voor jou en constructieve activiteiten die je voldoening geven tijdens het ontwikkelingsproces.

Groei kost energie, maar geeft je uiteindelijk de kracht en het herstelvermogen om het leven aan te kunnen. Verandering gaat soms tegen de verdrukking in maar met de belofte van een beter resultaat. Een beter mens, telkens wat sterker, wat wijzer, wat weerbaarder, flexibeler en beter in staat om te functioneren.

Er zit ook eindelijk schot in het herstel van de pandemie. Daar mogen wij dankbaar voor zijn. Het was – en blijft – een moeilijke tijd, maar wij mogen ons gelukkig prijzen dat het veel beter gaat dan in sommige andere landen. Die verdienen onze steun, ook al hebben ze (net als wij) steken laten vallen. Achteraf weten veel mensen maar al te goed wat de beste oplossing is, maar op het moment in de toekomst kijken blijft onzeker.

Blijf gezond, blijf groeien.

Geniet van de komende verbetering van het weer. Het KNMI mag de kraan dichtdraaien, het is deze maand nat genoeg geweest :-).

Redactie WellNed.nl

Als ‘Mentor Moment’ deze maand aandacht voor ‘Yoda, de super mentor’.

In de rubriek ‘PG Hacks’ (Groei Tips) de volgende drie onderwerpen:
1: Groeien is weerstand overwinnen
2: Structuur en flexibiliteit
3: Omgaan met ouder worden

Nieuwe artikelen deze maand

Over welk onderwerp zou je graag meer willen weten? Wij staan altijd open voor suggesties voor nieuwe artikelen.

Mentor Moment

Een mentor is geen Yoda maar probeert inzichten over te brengen met nuchtere observaties. Dat zijn niet altijd feiten of antwoorden, maar ook vragen die je inzicht kunnen geven.

Yoda, de super mentor

Waarden en ethiek

Yo.. wie? Geen idee? Yoda is een cultureel icoon uit de filmwereld en wel de mentor van Luke Skywalker uit Star Wars. De grappige kleine alien deed cryptische uitspraken om Luke en anderen aan het denken te zetten. Maar hij bleek ook over bijzondere krachten te beschikken waar hij slechts bij uitzondering gebruik van maakte. Yoda was ook een guru die filosofie van de Jedi overdroeg op zijn pupillen.

Als mentor was zijn belangrijkste rol om anderen een spiegel voor te houden zoals met de opmerking “Judge me by my size, do you?” (iets meer dan een meter lang of kort?). Daarmee stelde hij de vraag of Luke zich liet misleiden door het gevaar van uiterlijkheden of veronderstellingen.

Yoda’s observatie “Wars not make one great” leerde dat er bij conflicten naast ‘winnaars’ meer verliezers zijn (zelfs in het ‘winnende’ kamp). Dat is ook van toepassing in de dagelijkse omgang met anderen. Kies je conflicten met zorg en hoofdzakelijk om je principes te verdedigen. Eeuwen geleden verkondigde Sun Tzu (The art of war) al dat het beter is om alleen een conflict te beginnen als je zeker weet dat je het kan winnen. En vooral, ken jezelf net zo goed als de tegenstander.

Typisch Yoda is ook “Do. Or do not. There is no try.” Als een dilettant iets proberen zonder je volledig in te zetten geeft zelden goede resultaten. Maak weloverwogen keuzes en ga ervoor.

Een mentor in het dagelijkse leven doet er verstandig aan om niet te cryptisch over te komen. Degene die je begeleid moet duidelijkheid krijgen. Meestal is dat niet door er nieuwe informatie in proberen te pompen met “Wat je moet doen is het volgende…”. Dat zegt een betweter, geen mentor. ‘Moet doen’ is zowel neerbuigend als dwingend. Het voorkauwen van een benadering ondergraaft zowel de keuzes als de eigen verantwoordelijkheid van degene die om begeleiding vraagt.

De beste benadering voor mentoren is om te vragen naar de basis van de problemen waar de mentee mee worstelt. Zonder dat te doorgronden kan je nauwelijks over oplossingen praten. Het is beter om door te blijven vragen naar achtergronden en oorzaken, aannames en meningen. Maar wel op een belangstellende manier en niet mechanisch achter elkaar “Waarom?” blijven vragen omdat je daarmee iemand op stang jaagt (a.j.b. niet misbruiken bij mensen die je irriteren, zie conflicten hierboven!).

Mentoring is een conversatie waarbij je samen helderheid over de oorzaak van problemen probeert te vinden. Vragen als “kan dit of dat een rol spelen?” kunnen duidelijkheid bij beiden geven. Ben je daar eenmaal uit (zelden in één keer), dan liggen meestal een aantal oplossingen voor de hand. Sommige zal de mentee bij voorbaat al uitsluiten bij gebrek aan ervaring en zelfvertrouwen. De mentor kan dan helpen met een verwijzing naar relevante informatie of naar anderen die soortgelijke ervaringen kunnen delen.

Alles wat de mentee zelf uitvindt aan de hand van het gesprek is van hogere waarde dan de inzichten die de mentor kant-en-klaar aandraagt. De beste inbreng is vaak in de vorm van een suggestie waarvan je mening van de mentee vraagt. Daarmee begeleid een mentor het proces van de ontwikkeling van de mentee.

Een mentor is geen Yoda en heeft (meestal) ook geen grote harige oren (uitzonderingen daargelaten). Mentoren hebben geen wijsheid in pacht, maar wel de levenswijsheid en de bescheidenheid om mensen de ruimte te geven om helderheid en oplossingen te laten vinden.

PG Hacks – Groei Tips

‘Hacks’ zijn trucjes om snel resultaat te scoren. Die passen in feite niet bij Persoonlijke Groei omdat gestage groei beter resultaat geeft op de lange termijn. Groei is al moeilijk genoeg en jezelf ontwikkelen in intensieve spurts kan nog pijnlijker zijn, te vergelijken met spierpijn na overmatige en ongewone inspanning.

Toch is de titel van deze rubriek ‘Hacks’ omdat er met de juiste focus snellere resultaten te behalen zijn.

PG Hack #1: Groeien is weerstand overwinnen

Spiritueel - verwondering over de natuur

Elke groei is een verandering van de status quo. Veilig blijven zitten waar je zit is alleen bij verstoppertje spelen een effectieve strategie. Om te verbeteren zal je uit je comfort zone moeten komen door een weerstand in jezelf te overwinnen. Net als een auto die je aan probeert te duwen, vergt het energie om die vanuit stilstand in beweging te krijgen. Eenmaal op gang gaat het makkelijker om in beweging te blijven (momentum).

Je omgeving kan ook (extra) weerstand veroorzaken, net als een steentje voor het wiel van de auto of wanneer je tegen een helling op moet duwen. Rij om het obstakel heen of een stukje met de helling mee om het jezelf makkelijker te maken. Zoek af en toe een andere omgeving waarin je groei activiteiten niet belemmerd worden of die je stimuleert en energie geeft om je groei een kans te geven. Geef jezelf de rust en de tijd om te groeien, al is het maar een kwartier of een half uur per dag.

Realiseer je dat groei individueel is, maar niet noodzakelijk een solo actie. Je staat er zelden helemaal alleen voor en het is geen schande als je er op eigen kracht niet uitkomt. Vraag om hulp en geef niet op als een paar mensen je niet direct kunnen helpen. Hou vol tot er iemand wel wil en kan helpen. “Nee” heb je en “Ja” kan je krijgen.

De Hack: Door het overwinnen van weerstand, in jezelf en in je omgeving, kan je alleen maar sterker worden. Groei kan optreden juist als het tegen de verdrukking in lijkt te gaan. Als veranderen ‘te’ makkelijk gaat, dan blijft het vaak slechter hangen. Daag jezelf uit maar overdrijf het niet.

PG Hack #2: Structuur en flexibiliteit

Je denk soms “als ik maar meer zelfdiscipline had.. dan was alles makkelijker”. Maar het is geen kwestie van een blik wilskracht open trekken. Belangrijker zijn helderheid over wat je wil bereiken en jezelf de vrijheid geven om keuzes te maken. Daarnaast is de haalbaarheid belangrijk, de inspanning die je wil en kan leveren en een goed plan om je doelen met consistente inzet te realiseren. Doelen stellen is makkelijk, een realistisch plan om ze stapsgewijs te bereiken is beter. Autonomie (vrijheid en zelfstandigheid) is fundamenteel in het kader van de psychologie van zelfbeschikking.

Een plan geeft je structuur. Maar de uitvoering vereist flexibiliteit want een plan voorziet zelden in alles wat er goed (naar of boven verwachting) en (onverwacht en onvoorspelbaar) mis kan gaan. Een vliegtuig dat van A naar B vliegt doet dat nooit zonder constante koerscorrecties om tegenwind, zijwind of rugwind te compenseren (meestal op de automatische piloot).
De observatie van Dwight Eisenhower (generaal en president) was dat ‘plannen zinloos zijn maar de ontwikkeling ervan essentieel is’. De voorbereiding tijdens het ontwikkelen van een plan identificeert de meeste opties en obstakels maar niet alle. Pas je plan aan als de omstandigheden dat vereisen.
Laat je ook niet verleiden door de tijd die je al ergens ingestoken hebt, de beruchte ‘sunk costs’ die je nog dieper in de problemen (bv. schulden) kunnen brengen. Doelen zijn de moeite waard of niet. Kies voorzichtig en maak af waar je aan begonnen bent!

De Hack: Plan maar wees flexibel tijdens de uitvoering. Werk met procesmatige regelmaat aan de invulling van je plan, niet met hollen of stilstaan. Realiseer je dat koerscorrecties soms verrassende voordelen kunnen opleveren maar probeer ‘zwalken’ te vermijden. Realisme en de waarde die je toekent aan het doel zijn belangrijker dan deadlines.

PG Hack #3: Omgaan met ouder worden

Ouder worden gaat vanzelf. Het overkomt ons allemaal, maar is daarom geen veroordeling tot de gebruikelijke negatieve connotaties. Het leven kent fasen die allemaal voor- en nadelen hebben.

Het gezegde is “Iedereen wil oud worden maar niemand wil oud zijn”. Oud worden is niet zo’n prestatie, gewoon oppassen met oversteken, verstandig leven en doorgaan met ademhalen, en een beetje mazzel. “Oud zijn” is meer een instelling. Je zal je aan moeten passen aan je fysieke en mentale vermogens, maar laat je daardoor niet te veel beperken. Pas je aan en leef je uit in de dingen die je voldoening geven, ongeacht je leeftijd. Je doel behoort niet te zijn om het zo lang mogelijk vol te houden, maar om (voor je eigen gevoel) zinvol en met voldoening bezig te blijven.

Soms ben je net zo oud als dat je je voelt. Na stevig werk in de tuin of op de sportschool lijk je de volgende ochtend bij het opstaan een paar jaar ouder dan de dag ervoor. Maar dat is tijdelijk en je lichaam hersteld zich. Idem van mentale belasting met rust en reflectie. Rust roest, gebruik wat je (nog) hebt en kan of je raakt het kwijt (use it or lose it)!

Je kan er ook voor kiezen om je zo jong te gedragen als je je voelt. Sommige ouderen kunnen zich opvallend ‘jong’ gedragen. Sportief en kleurig gekleed, actief en betrokken, opgewekt en energiek, ‘ondeugend’ als ze dat willen, maar hopelijk geen ‘Benidorm bastards’. Dat is hun keuze en is alleen maar toe te juichen. Wellicht betalen ze een dag later de prijs voor wat teveel inspanning, maar waarom zou je je ‘grijs’ gedragen vanwege een jaartal?

De Hack: Gedraag je zoals je je voelt, zoals je wilt zijn, niet conform het getal van je leeftijd. Des te vaker je gedrag vertoont dat – volgens anderen (!) – past bij je leeftijd, des te meer de jaren gaan tellen. Leef! i.p.v. alleen ‘ouder te worden’.

Wat is jouw favoriete PG Hack? Afgezien van ‘chillen’, zijn alle andere constructieve bijdragen welkom!

Feedback

Wij horen heel graag over jouw ervaringen met het PG traject.
Wat zijn je doelstellingen, hoe onderneem je stappen om die te bereiken en welke problemen kom je tegen? Zijn er punten waarop je hulp wilt hebben en kan je die omschrijven?

Mentor Momenten (zie Archief) is een uitgave van WellNed.nl.
Welzijn zit tussen je oren. Jouw online Mentor voor serieuze Persoonlijke Groei.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

Your most important work is always ahead of you, never behind you.Stephen R. Covey

Plaats een reactie