Mentor Momenten maart 2023 – Respect en tolerantie

Home » Groei Momenten » Mentor Momenten maart 2023 – Respect en tolerantie
Leestijd: 3 minuten

PG advies met het meeste groeipotentieel per vierkante pixel!!!

Redactioneel

Hallo Groeiers!,

Respect

Een commentaar op Goodreads.com bij het boek The power of positive thinking van Norman Vincent Peale gaf aan dat de religieuze achtergrond van de schrijver te veel ‘in de strot werd geduwd’, wat de criticus ‘walgelijk’ vond en wat geen respect verdiende. Tja, als de auteur een predikant van een paar eeuwen geleden is, verwacht je dan een ‘politically correct’ seculier boek!? Lees dan alleen boeken die geschreven zijn door (moderne) atheïsten, dan word je minder snel ‘verrast’ door ‘ongewenste reclame’. Maar dan beland je (nog sneller) in de ‘echo kamers’ van het internet waar je alleen bevestigingen hoort van je meningen.

Ook een bekend boek als Stephen Covey’s The 7 habits of highly effective people is niet vrij van religieuze invloeden. Covey was een Mormoon, een vorm van Protestantse religie in de USA. Veel van de ideeën in zijn boek had hij eerder geformuleerd als leringen voor zijn medegelovigen. Maar zijn meest bekende en succesvolle werk heeft een overwegend seculier karakter. Toch laat hij hier en daar zijn religieuze achtergrond niet onbesproken zonder dat het m.i. iets afdoet aan de waarde van zijn boodschap om te blijven proberen een beter mens te worden.

Wanneer je respect hebt voor een schrijver, dan accepteer je overtuigingen zoals spirituele boodschappen als een gegeven. Het feit dat zijn religie niet strookt met je eigen overtuigingen is geen reden om de rest van zijn wijsheid te verwerpen.

Volgens Franklin Covey, die het gedachtegoed van Stephen Covey promoot, is het boek nog steeds een bestseller omdat het destijds trends en populaire psychologie negeerde. Het focust op tijdloze principes van integriteit, eerlijkheid, rechtvaardigheid en menselijke waardigheid. Dat die waarden en principes ook een religieuze achtergrond hebben maakt m.i. niet uit voor de leringen in het boek. Tenzij je graag tegen heilige huisjes aanschopt omdat je intolerant bent…

Jouw realiteit = respect

Covey schrijft over paradigma’s, manieren om naar de realiteit te kijken. Maar ‘de realiteit’ is enkel ‘jouw realiteit’, want er is maar één persoon die echt door jouw ogen kijkt… hint… je bent het zelf! En jouw realiteit is gekleurd door jouw ervaringen, jouw omgeving en jouw verwachtingen (lees aannames) voor de toekomst. Uiteindelijk is alles subjectief maar over veel zaken zijn wij het genoeg eens om samen te kunnen werken. Uit respect kan dat zelfs met uiteenlopende visies op het leven zolang er gedeelde (overlappende) waarden en doelen zijn.

Het toppunt van respect en rationeel denken wordt aangegeven als: “Twee tegengestelde ideeën in gedachten houden zonder een oordeel te vellen.” Je hebt uiteraard een mening maar daarom verketter je nog niet mensen met een andere mening. Uiteraard zijn er morele grenzen, maar ook dan nog is er een verschil tussen wat mensen zeggen en wat ze doen.

Alles heeft zijn waarde, ook religieuze ideeën. Los daarvan maakt zelfs een dwaas af en toe een bruikbare opmerking. Luister dus goed naar wat anderen zeggen en probeer hun intenties te doorgronden. Begrijpen – zonder oordeel – is de basis voor zelf begrepen worden.

Blijf gezond, blijf groeien.

Redactie WellNed.nl


Rubrieken

  • Mentor Praktijk: Loopbaan begeleiding of mentoring voor persoonlijke groei.
    Het verschil tussen deze twee vormen van mentoring is dat de eerste gericht is op het begeleiden van iemand op een carrièrepad, de tweede op de ontwikkeling van de persoon als mens.
    Lees verder…

  • PG Hack: Het Benjamin Franklin effect
    Op het eerste gezicht ga je ervan uit dat we leuke dingen doen voor mensen die we graag mogen en degenen die we niet mogen, liever een hak zetten. Maar het tegengestelde van het laatste kan werken als sociale smeerolie.
    Lees verder…

Nieuwe artikelen

Over welk onderwerp zou je graag meer willen weten? Wij staan altijd open voor suggesties voor nieuwe artikelen.


Feedback

Wij horen heel graag over jouw ervaringen met het PG traject.
Wat zijn je doelstellingen, hoe onderneem je stappen om die te bereiken en welke problemen kom je tegen? Zijn er punten waarop je hulp wilt hebben en kan je die omschrijven?

Mentor Momenten (zie Archief) is een uitgave van WellNed.nl.
Welzijn zit tussen je oren. Jouw online Mentor voor serieuze Persoonlijke Groei.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om (passief) over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

Thousands of geniuses live and die undiscovered - either by themselves or by others.Mark Twain

Plaats een reactie