Mentor Momenten maart 2021 – Groeistuipen

Home » Groei Momenten Nieuwsbrief » Mentor Momenten maart 2021 – Groeistuipen
Leestijd: 9 minuten

PG advies met het meeste groeipotentieel per vierkante pixel!!!

Redactioneel

Hallo Groeiers!,

De lente komt eraan. In het bos staan weer bordjes over het broedseizoen (vogels en ook reekalfjes). De jaarlijkse cyclus begint opnieuw. Voor de site Natuurwerkers.nl schreef ik deze maand ook een artikel Dood hout leeft. Dode bomen en valhout zijn naast bladeren een voedingsbron voor insecten en schimmels, vogels eten de insecten weer en het hout vergaat en voegt voedingsstoffen aan de bodem toe. Zo werkt de kringloop van de circulaire economie van de natuur nu eenmaal. De een zijn dood is de ander zijn brood.

Die cyclus geldt ook voor ons. Ik had vroeger een goede vriend die zei ‘Getver, over de dood wil ik het niet hebben!’, maar uiteindelijk verhelpt dat het probleem niet. Wij zijn nu eenmaal sterfelijke wezens met de beperkte houdbaarheidsdatum. Dat kan je gebruiken als motivatie om het beste te maken van je tijd op aarde, of in de toekomst Mars en verder weg. Een opstelling ‘ach het maakt toch allemaal niets uit’ is een minachting van het mysterie van het leven. Geniet van het leven en de mensen die voor jou betekenis hebben. Ontwikkel je om jouw beste bijdrage te leveren aan de maatschappij. Dat lijkt mij een gezonde en vervullende filosofie. Toch!?

De vraag is of jij, als lezer van deze nieuwsbrief, ook de knoppen al voelt uitlopen? Of heb je juist last van ‘voorjaarsmoeheid’. Wij zijn als mensheid inmiddels moe van het binnen zitten en de overige beperkingen onder het juk van de pandemie.
Maar of en hoe dat ons treft, hangt van onszelf af.

Geluk is een gevoel

Onze omstandigheden bepalen maar een deel van ons ‘geluksgevoel’, hoe tevreden of voldaan en hopelijk vervuld wij ons voelen. Dat laatste woord is ook belangrijk, want ‘voelen’ is een stemming, een tijdelijke emotie. Het is niet noodzakelijk wat wij Zijn, als wij wat objectiever – van een afstand – naar ons leven krijgen. Nederland staat niet voor niets in de top-10 van de ‘gelukkigste’ landen. Bovenaan staan, volgens de criteria van die meting, nota bene de Finnen. En die zitten het grootste deel van de winter in het donker!

Geluk is overigens niet iets dat je moet nastreven. Het is geen doel op zich, maar een gevolg van wat je doet en de drijfveren om hogere doelen na te streven. Wat je gelukkig maakt is de zin van je leven, de betekenis van wat je doet en de betrokkenheid met je omgeving. Als jij in dat kader waarde kan leveren aan anderen, dan krijg je daar genoeg voor terug. Maar niet door constant te turven hoe je ervoor staat, maar door het beste van jezelf aan anderen te geven, terwijl je ondertussen zorgt voor je eigen welzijn. Op die manier blijf je significant voor anderen, en dat is een soort voorschot op je erfenis. Iets waarvan je tijdens je leven mag genieten en voldoening in kan hebben.

Maar ondanks al deze diepe en wellicht wat sombere overwegingen, ben ik wel heel blij dat de lente voor de deur staat. Sommige overmoedige vogels bouwen al de eerste nestjes en de eerste struiken hebben dikke knoppen of zelfs al wat sporen van groen. Sla je vleugels uit en geniet van het leven!

Redactie WellNed.nl

Als ‘Mentor Moment’ deze maand aandacht voor ‘Zekerheid en Onzekerheid’. Leren leven met een ‘zekere onzekerheid’ helpt. Teveel zekerheid kan stagnatie betekenen. Onzekerheid kan een uitdaging zijn. Zonder uitdagingen geen groei!

In de rubriek ‘PG Hacks’ (Groei Tips) de volgende drie onderwerpen:

  • Richting zoeken
  • Evalueren
  • Nieuwsgierigheid

Nieuwe artikelen deze maand

Over welk onderwerp zou je graag meer willen weten? Wij staan altijd open voor suggesties voor nieuwe artikelen.

Mentor Moment

Een mentor is geen Yoda, maar probeert inzichten over te brengen met nuchtere observaties. Dat zijn niet altijd feiten of antwoorden, maar ook vragen die je inzicht kunnen geven.

Zekerheid en Onzekerheid

onzekerheid

Het leven zit vol onzekerheden. Onverwacht gebeuren er leuke dingen, maar ook vervelende en dramatische ontwikkelingen komen nu eenmaal voor. Een leven met alleen zekerheid is saai, maar beperkte zekerheid over belangrijke zaken is prettig.

Een andere instelling is ‘het leven zit vol met verrassingen’. Elke dag brengt weer nieuwe uitdagingen. Van sommige uitdagingen word je wellicht moedeloos, over andere maak je jezelf niet meer druk. Wat eerst stress oproept, kan uiteindelijk zonder spanning ervaren worden. De gebeurtenis op zich is meestal niet het probleem, wel hoe je er mee omgaat.

Ook bekend is de uitspraak “Het enige dat niet verandert is de verandering”. De toestand in het vriesvak is statisch, maar ook niet onbeperkt houdbaar. Het tempo van verandering lijkt de afgelopen eeuwen en decennia te versnellen. Allerlei zekerheden vervallen of veranderen op een manier, waardoor je vertrouwen erin afneemt. De oplossing is om het vertrouwen in jezelf toe te laten nemen

Het Chinese gezegde “May you live in interesting times” lijkt een plezierige wens, maar was sarcastisch bedoeld als een verwensing. De “interesting times” waar men op doelde waren onzekere tijden met oorlog. Oftewel ‘be careful what you wish for’, als het om ‘interessant’ gaat.

Gerelateerde inhoud  Groei Momenten augustus 2023 - Waar blijft de tijd?

Op veel zaken kan je inhoudelijk of mentaal voorbereid zijn. Je instelling maakt het verschil. Sommige mensen zijn door een wending van ‘het lot’ getekend voor het leven, terwijl anderen er overheen kunnen stappen. De één beschouwt zich als een slachtoffer van de omstandigheden en de ander accepteert het onvermijdelijke en besluit om er het beste van te maken. Het is makkelijk om iets buiten jezelf – en waar je geen controle over hebt – de schuld te geven, maar dat verandert niets aan de situatie.

Je instelling maakt het verschil

Een positieve instelling en een groeimentaliteit helpt wel!

  • “Ik kan dit niet” is een zichzelf bevestigende voorspelling.
  • Je hebt een groetere kans op succes met “Ik kan dit!”
  • “Ik wil dit (heel graag), omdat …” geeft je de inspiratie om eraan te beginnen. Dat woord ‘omdat’ kan een groot verschil maken, omdat (…) je zonder omdat alleen ‘bolletje’ wil hebben, zonder er veel voor te willen doen.
  • “Ik doe een serieuze poging” is een realistische instelling als je een goed plan maakt om er voldoende tijd en inspanning in te stoppen.
  • “Ik teken een contract met mijzelf om dit te bereiken, omdat …” is een goede manier om jezelf te motiveren. Je kan dat versterken door die beslissing met vertrouwenspersonen te delen (verantwoording afleggen, accountability).
  • “Dit wordt een taaie klus, maar met doorzetten kom ik er wel” is een goed begin, maar zorg voor doorlopende helderheid over je doelen en een planning van elke volgende stap om het spoor niet kwijt te raken.
  • “Ai… tegenslag, mislukking, pech, ongeluk! Feedback, ervan leren en doorgaan met ademhalen” is vertrouwen op je vermogen om je aan te kunnen passen.

Vertrouwen in jezelf maakt het verschil. Dat vertrouwen ontwikkelen en terugwinnen kan je bereiken met kleine stappen en overwinningen. Na een ernstige tegenslag kan je het beschouwen als onderdeel van je revalidatie. Trek dat laatste woord eens uit elkaar; ‘Re’ = Opnieuw, ‘Validatie’ = Waarderen en bevestigen. Herstel dat vertrouwen in jezelf. Vraag anderen om hulp als je dat nodig hebt, maar revalideer tot je weer de oude bent of liever nog iemand die weer een les wijzer is geworden. Beter en sterker. Weerbaarder. Wees je bewust van je eigen kwaliteiten en kwetsbaarheden.

Geven uitdagingen je stress (angst) of opwinding (nieuwsgierig)? Het is gebleken dat het emotioneel niet uitmaakt of je gespannen of opgewonden bent, je hersenen ervaren het op vrijwel dezelfde manier. Door onbekende (onzekere) zaken met nieuwsgierigheid naar een nieuwe ervaring te benaderen, geef je de ervaring en jezelf een betere kans om te slagen, of je er in ieder geval doorheen te slaan.

Conclusie

Socrates was een wijze filosoof omdat hij toe durfde te geven dat hij weinig of niets (zeker) wist.
Durf jij tegen jezelf te zeggen “Ik kan leven met (enige) onzekerheid en verandering, omdat ik weet dat ik op mezelf kan vertrouwen. Ik heb het vermogen en de flexibiliteit om de problemen te overkomen en er weer het beste van te maken”. Als je die instelling hebt en je gesteund voelt door de mensen die het dichtst bij je staan, dan kom je er wel. Kies voor groei en accepteer de keuzes die je maakt!

Heb je dat gevoel (nog) niet, werk er dan aan om je instelling en je capaciteiten te verbeteren. Heb je de steun van je omgeving niet, vraag dan of je naasten die steun wel of niet willen en kunnen leveren.
Maak je niet te druk over hun keuzes. Die zijn hun verantwoordelijkheid, niet de jouwe!
Ze hebben het beste met je voor of niet. Daar zal je mee moeten leven, of (voor jezelf) aan moeten werken door je waarde aan te tonen op een constructieve manier. Vraag wat ze van je verwachten en weeg af of je dat kan leveren.
Probeer in het ongunstigste geval een nieuwe omgeving te zoeken waar je de nodige steun wel kan krijgen. Maar wees altijd bereid om zelf te investeren in je groei en vaardigheden.

PG Hacks – Groei Tips

‘Hacks’ zijn trucjes om snel resultaat te scoren. Die passen in feite niet bij Persoonlijke Groei omdat gestage groei beter resultaat geeft op de lange termijn. Groei is al moeilijk genoeg en jezelf ontwikkelen in intensieve spurts kan nog pijnlijker zijn, te vergelijken met spierpijn na overmatige en ongewone inspanning.

Toch is de titel van deze rubriek ‘Hacks’ omdat er met de juiste focus snellere resultaten te behalen zijn.

Groeien en veranderen zijn moeilijk. Stagneren en achteruitgang zijn moeilijk. Kies je moeilijkheid!
W. Ellned

PG Hack 1: Richting zoeken

Onzekerheid - welke richting kiezen?

Bij veel ‘groei’cursussen, workshops en retraites wordt de vraag gesteld ‘Wie ben jij?’ Vervolgens krijg je de opdracht ‘Ga op zoek naar jezelf!’ Dat gaat er vanuit dat je jezelf of je richting in het leven ergens kwijtgeraakt bent. Is dat wel zo?

Gerelateerde inhoud  Mentor Momenten augustus/september 2022 - Goede gewoontes volhouden

Gevangen in de verplichtingen van het leven, zijn wij vaak de dromen uit onze jeugd kwijt. Of wij hebben inmiddels nieuwe verlangens ontwikkeld, maar nog niet gerealiseerd. Maar daardoor ben je ‘jezelf’ nog niet kwijt. Er is alleen een verschil tussen het leven dat je ‘verwacht’ en wat je (proactief) gedaan hebt om die wensen te realiseren. Tijdens die reis ben je de persoon geworden die je nu bent.

Je kan omstandigheden of anderen de schuld geven, maar daar schiet je weinig mee op. Uiteindelijk ben jij degene die akkoord gegaan is met wat er gebeurd is.

Je kan net zo lang terugkijken naar hoe je geworden bent wie je bent. Belangrijker is de vraag wie je wil worden of nog beter – vanaf NU – wil Zijn en wil Worden. Wat je ook besluit doen, je werkt uiteindelijk aan jezelf en hopelijk is dat je beste versie.

PG Hack 2: Evalueren

Meten is weten. Werk je ergens aan zonder een deadline, dan neemt het alle tijd die je er aan besteed. Er is geen druk. Ook al is je doel interessant genoeg, zonder een afgebakende tijd om een resultaat neer te zetten raak je de urgentie kwijt. Een beetje druk op de ketel met een gestelde datum kan geen kwaad.

Met een realistische datum voor ogen, werk je gericht. Je maakt een planning in stappen die concreet zijn en die kort genoeg zijn om het gevoel van voortgang erin te houden (momentum is motivatie). In grotere stappen terugwerken vanaf het doel naar nu en vervolgens voor de korte termijn (week/maand) details steeds verder uitwerken.
Vervolgens kan je wekelijks en maandelijks evalueren of je op koers bent. Dagelijks bekijk je of de gestelde doelen realistisch zijn en welke oorzaken er in jezelf en je werkmethoden zitten, waarom je de gestelde doelen wel of niet haalt. Evaluatie, reflectie en bijsturen is onderdeel van het proces.

Focus op Oorzaken i.p.v. Schuld

Wees niet al te streng voor jezelf. Er zijn redenen waarom je een planning niet haalt en die zijn zelden te vinden in verwijten als ‘gebrek aan discipline’ of ‘niet goed genoeg’. Zoek die redenen in jezelf en niet in vergelijk met anderen of in omstandigheden.
Let op je beweegredenen om iets te doen. Zijn die nog steeds voldoende helder? Bevestig ze zonodig dagelijks met een herhaling (desnoods ’s ochtends hardop voorlezen). Soms heb je een periode van herhaalde herinneringen nodig om helderheid te vinden.

Wat ook de oorzaak van het niet halen van de planning is, de evaluatie is een objectief doel om dat te achterhalen. Evaluaties zijn niet om ‘Eva’ op haar ’falie’ te geven (en in haar waarde aan te tasten) maar om te leren van wat er gebeurde! Maak van evaluaties leermomenten (feedback) en wees trots op wat je wel hebt bereikt. Als je x% van je doel hebt gehaald, dan heb je niet helemaal gefaald.

PG Hack #3: Blijf nieuwsgierig

Een groeimentaliteit vereist nieuwsgierigheid. Cultiveer een open belangstelling voor achtergronden, ontwikkelingen en inzichten. Sta open voor opinies die niet direct stroken met je eigen meningen. Toon interesse in zaken die niet direct met werk en privé te maken hebben. Met een instelling om te willen weten wat er net voorbij je horizon ligt, kijk je verder dan je neus lang is (zelfs voor Pinokkio). Groei is open staan voor het onbekende.

Onbekend maakt onbemind. Zet je omgeving zich af tegen andere culturen – en richt zich naar binnen – informeer je dan over dat onbekende. Begrijpen is nog niet accepteren, maar niet (willen) begrijpen is per definitie niet accepteren.
Voorbeeld: de muur tussen de VS en Mexico (gelukkig grotendeels incompleet en afgeblazen). Wie waren daarvoor? De mensen in de noordelijke staten, niet de brede bevolking in de grensstaten. Onbekend en ver weg! Gevaar!

Nieuwsgierige mensen zien oplossingen in andere domeinen, omdat ze zich blootgesteld hebben aan andere werelden en wereldbeelden. Ze zien parallellen tussen fysiek en mentaal, tussen biologisch en mechanisch, etc. Het maakt ze flexibel in het zien van patronen, het herkennen van structuren en het vinden van oplossingen.

Nieuwsgierigheid houdt je mentaal flexibel en is goed voor je algemene instelling in het nastreven van vervulling. Lees, kijk, luister, en trek je eigen plan.

Wat is jouw favoriete PG Hack? Afgezien van ‘chillen’, zijn alle andere constructieve bijdragen welkom!

Feedback

Wij horen heel graag over jouw ervaringen met het PG traject.
Wat zijn je doelstellingen, hoe onderneem je stappen om die te bereiken en welke problemen kom je tegen? Zijn er punten waarop je hulp wilt hebben en kan je die omschrijven?

Mentor Momenten (zie Archief) is een uitgave van WellNed.nl.
Welzijn zit tussen je oren. Jouw online Mentor voor serieuze Persoonlijke Groei.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Het doel van deze cursus is om met Gedragsverandering stress-bestendig te worden.

Info / Bestellen

Plaats een reactie