Mentor Momenten maart 2020 – Investeer in jezelf!

Home » Groei Momenten Nieuwsbrief » Mentor Momenten maart 2020 – Investeer in jezelf!
Leestijd: 4 minuten

Uitgave MM/8

De WellNed nieuwsbrief met actualiteit en mentor tips

Redactioneel

Jouw persoonlijk systeem voor structuur

In deze moeilijke tijden met de beperkingen van de pandemie wordt het leven van bijna iedereen op zijn kop gezet. Gebruik de tijd die je niet kwijt bent met forenzen en vergaderen door eens grondig na te denken over wat je wil bereiken in het leven. Bedenk hoe je een positieve bijdrage aan de maatschappij kan leveren in grotere en kleinere activiteiten. Met persoonlijke groei investeer in jezelf voor de rest van je leven!

Neem de tijd om in jezelf te investeren. Om je verder te ontwikkelen tot de persoon die je wilt zijn. Ga eens na hoe je na de crisis beter in het leven kan staan met een positieve instelling en nieuwe of verbeterde vaardigheden.

Een nieuwe rubriek in de nieuwsbrieven zijn de ‘Food hacks’. Dit is een bonte en vooral smakelijke verzameling van tips en trucs om gezonder te eten. Doe er je voordeel mee en aarzel niet om jouw eigen bijdragen in te zenden!

Nieuwe artikelen

  • Momentum geeft motivatie. Wachten op motivatie is zinloos. Daarmee verspil je tijd en het is een excuus voor uitstelgedrag (Procrastinatie). Opvallend genoeg geeft het maken van voortgang, hoe gering ook, wel motivatie om door te blijven gaan.
  • De energie piramide. De verschillende vormen van energie om doelen te bereiken.
  • WTF should I eat?. Wars van alle food-hypes een gedegen advies van één van de voormannen van de Functionele Geneeskunde, Dr. Mark Hyman
    Over welk onderwerp zou je graag meer willen weten? Wij staan altijd open voor suggesties voor nieuwe artikelen.

Mentor Moment

Een mentor is geen ‘Yoda’ maar probeert inzichten over te brengen met nuchtere observaties. Dat zijn niet altijd feiten of antwoorden, maar ook vragen die je inzicht kunnen geven.

Reflectie is bewustwording en verantwoordelijkheid

Stug door blijven werken zonder terug te kijken stompt af. Het is beter om regelmatig even afstand te nemen om te evalueren, hoe je functioneert. Vaak wordt het advies te gegeven om in je avondroutine jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Wat deed ik goed vandaag? Vier je successen, ook de kleinere!
  • Waar kan ik mijzelf verder verbeteren? Pas op voor perfectionisme, maar laat geen kans voorbijgaan om met een kleine verandering beter of makkelijker te functioneren.
  • Wat moet ik doen om de beste versie van mijzelf te worden? Aan het uitdrukken van welke waarden die voor mij belangrijk zijn, kan ik nog meer aandacht geven.
Gerelateerde inhoud  Burn-out voorkomen is meer dan 'de juiste persoon op de juiste plaats'

Wees kritisch en realistisch t.o.v. je manier van werken. Een dagelijks journaal, met een korte reflectie op je dag in de avond, geeft je de gelegenheid om terug te kijken. Neem verantwoordelijkheid voor wat er de afgelopen dag passeerde, zowel voor wat betreft jouw acties als de zaken die je hebt laten gebeuren zonder te handelen.

Naast de avondroutine, kan je ook aan het einde van je (werk)week de afgelopen dagen kort evalueren.

  • Welke zaken heb je goed af kunnen handelen?
  • Aan welke taken ben je niet toegekomen en waarom? Neem altijd je verantwoordelijkheid, ook al hebben anderen tekort geschoten.
  • Lig je op het schema van je middellange termijn planning (maand)? Welke bijsturing is eventueel nodig? Kies altijd voor kwaliteit en lever wat snelheid in als dat nodig is.
  • Zijn er belemmeringen in je werkwijze die je kan aanpakken om je werk beter en makkelijker maken? Vermijd perfectionisme, goed gedaan (op tijd) is beter dan perfect (te laat).
  • Welke prioriteiten van de afgelopen week moeten bijgesteld worden?

Definieer voor jezelf soortgelijke vragen voor elke maand, kwartaal en jaar. Een week is de korte termijn, een maand is de middellange termijn en een kwartaal is de lange termijn. Een jaar is vaak te onzeker om vooruit te kunnen kijken in deze snelle tijden. Maar voor een jaar kan je wel een richting bepalen en de kwaliteit van het werk dwat je af wil leveren.

Food hack – Eet meer groenten!

Veel meer groenten!!!

Probeer 2/3 tot 3/4 van je bord met groenten te vullen. Eet jezelf gezond met vooral bladgroenten en veel verschillende kleuren op je bord.

Proteïne en snelle koolhydraten (aardappels, rijst, pasta, granen, etc.) zijn een bijgerecht. Ze behoren niet de hoofdmaaltijd te zijn met een prutje groenten er bij.

Groenten bevatten veel vezels die je maag vullen en goed zijn voor je darmen. Je haalt er veel goede voedingsstoffen uit en ook je darmbacteriën voelen zich er goed bij.

Gerelateerde inhoud  Haat tussen groepen is onpersoonlijk emotioneel vergif

Het is bijna onmogelijk om te veel groenten te eten!

  • De meeste groenten kan je rauw eten. Zo krijg je de meeste vitamines en andere voedingsstoffen binnen. Eet 2-3 keer per week een gevarieerde salade als hoofdmaaltijd of als lunch.
  • Kruisbloemige groenten zoals bloemkool, broccoli, boerenkool zijn goed voor je. Maar eet ze niet elke dag. Drie keer per week is optimaal.
  • Van vrijwel elke groente kan je soep maken. Kort koken, net aan beetgaar en dan pureren. Om wat structuur te houden – belangrijk voor het mondgevoel – kan je een paar scheppen uit de pan halen voor het pureren. Daarna weer toevoegen. Een lepel yoghurt door een koude of warme soep zorgt voor wat zuur dat de smaken kan versterken of juist milder maken. Het is romigheid zonder schuldgevoel :-).
  • Kruiden en specerijen maken van elke groente een lekkernij. Tussen een paar ‘blote’ blaadjes sla en een salade met verse tuinkruiden (een bakje op balkon) ligt een wereld van verschil.
  • Voeg zaden en pitten aan je salade van rauwe groenten toe. Gedroogde pompoenzaden of een pittenmix geven een andere dimensie aan je salade door het knapperige mondgevoel.

Maar vooral… Eet Smakelijk!!!

Wat is jouw favoriete Food Hack? Afgezien van de pizzaboer bellen, zijn alle andere constructieve bijdragen welkom!

Feedback

Heel graag horen we over jouw ervaringen met je PG traject.
Wat zijn je doelstellingen, hoe onderneem je stappen om die te bereiken en welke problemen kom je tegen. Zijn er punten waarop je hulp wilt hebben en kan je die omschrijven.

Mentor Momenten is een uitgave van WellNed.nl.
Welzijn zit tussen je oren. Jouw online Mentor voor serieuze Persoonlijke Groei.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Het doel van deze cursus is om met Gedragsverandering stress-bestendig te worden.

Info / Bestellen

Plaats een reactie