Mentor Momenten juni 2023 – Mindful op vakantie

Home » Groei Momenten » Mentor Momenten juni 2023 – Mindful op vakantie

PG advies met het meeste groeipotentieel per vierkante pixel!!!

Redactioneel

Hallo Groeiers!,

Just be happy - positieve psychologie - altijd motivatie

Mindfulness is zelfs of juist tijdens je vakantie aan te raden. Het is heerlijk om met al je zintuigen je indrukken met volle teugen te beleven. Neem al je ervaringen bewust in je op. Geniet van alles dat er gebeurt zonder drang naar controle. Relax, go with the flow!

Gebruik al je zintuigen om indrukken in je op te nemen. Let op warmte of kou, de zonovergoten dagen en de koele/zwoele nachten, de dauw in de ochtend, mooie zonsondergangen en wellicht zelfs een keer een zonsopgang. Neem in je op de kleuren en de geuren, geluiden en stilte, de lichtval en de schaduwen, de mensen en de dieren, de natuur en de cultuur, hoe anderen genieten en wat ze plezier geeft. Probeer niet in je uppie te genieten en de dingen te doen die je zelf leuk vindt, maar ook samen met je partner, gezin of groep. Samen uit, samen thuis.

Maak foto’s en schrijf er notities bij (bv. op Instagram) of in je journaal. Sla vooral de indrukken en emoties voor je zelf op. Het helpt om ze tijdens je vakantie al met je reisgenoten te delen zodat je ook hun waarnemingen en gevoelens mee kan nemen.

Gaar van ‘bakken’ tijdens je vakantie?

Wanneer je aan het begin van je vakantie in een strandstoel neerploft om daar de laatste dag pas weer uit te rollen, dan laat je veel mogelijkheden liggen. Veel plezier met ‘bakken’, maar je blik verruimen en bewust indrukken laten inwerken geeft je op de lange termijn meer plezier. Alleen wat vakantiekiekjes terwijl je passief aan het ontspannen was, geeft weinig om aan terug te denken. Beperk passiviteit tot de eerste 1-2 dagen om bij te komen van de reis.

Je kan ook beide benaderingen proberen door bv. ‘s ochtends te luieren en ‘s middags actiever te zijn. Of met warmte juist andersom en een ontspannende siësta houden.

Doe op vakantie eens wat anders

Doe tijdens je vakantie de dingen waar je anders niet aan toekomt. Passiviteit is slecht voor je groei. Lees een interessant boek, in ieder geval één, fictie of non-fictie, een ander genre dan je normaal leest. Beweeg en geniet van lokale cultuur. Eet op verschillende locaties en proef verschillende dingen. Experimenteer met activiteiten waar je weinig ervaring mee hebt en laat je aangenaam verrassen.

De gemene deler is ‘open staan voor ervaringen’ in plaats van ‘ik ga x weken helemaal niets doen’. In het laatste geval kan je achteraf spijt hebben dat je allerlei potentieel leuke dingen heb laten liggen. Je hoeft niet ‘alles’ te zien en ‘overal’ geweest te zijn, maar zoek (samen) wat je boeit of kan boeien en laat het over je heen komen.

In evenwicht blijven

Soms hebben wij te gespannen verwachtingen van onze vakanties. Je gaat voor de zon, of de cultuur of de sport, etc. Maar wat doe je als het wat langer regent, de cultuur te toeristisch blijkt of de sneeuw tegenvalt? Is je hele vakantie dan naar de knoppen?

Net als in het leven van alledag is zelden alles zwart-wit. Sommige omstandigheden of gebeurtenissen voldoen aan je verwachtingen en andere niet. Dat ligt niet aan die zaken maar aan jouw interpretatie. Het is makkelijker om je eigen instelling aan te passen dan bv. het weer proberen te veranderen, afgezien van een plek met beter weer opzoeken.

Door alternatieven te zoeken, vooraf gepland of spontaan, kan je de lol erin houden. Willen afdwingen wat je op dag 4 ’wil doen’ (had willen doen), programmeert ontevredenheid in. Wees flexibel en maak er het beste van.

Soms denk je een ‘holiday from hell’ (in hell?) te hebben, maar achteraf blijken er toch de nodige lichtpuntjes en is alles min of meer goed afgelopen.

Vaak genoeg met vakantie?

Hebben we voldoende aan een enkele langere vakantie per jaar? Sommigen wel, maar regelmatig een (lang) weekend eruit geeft je meer gelegenheden voor ontspanning dan een enkele periode waar je lang naar uitkijkt en ook lang op moet teren.

Stress vermijden of afbouwen gaat beter in regelmatige doses en niet in grote stappen die perfect ontspannen moeten zijn. Tijdens je vakanties mag en kan veel. Maak er mooie ervaringen van!

Voor meer gedachten rond vakanties, zie de nieuwsbrieven van juni 2021 en juni 2022.

Blijf gezond, blijf groeien.

Redactie WellNed.nl


Rubrieken

  • PG Hack / De wet van Brandolini
    De hoeveelheid energie die nodig is om ‘bullshit’ te weerleggen of bestrijden is een orde groter dan de energie om het te produceren.

Nieuwe artikelen

  • Boekbespreking: Ungfited van psycholoog Scott Barry Kaufman, ‘Intelligence redefined’.
    Wat is intelligentie? Diverse benaderingen zijn mogelijk, evenals verschillende methoden om het te meten. Hoe helpen we mensen die achter lijken te blijven en wat is de beste aanmoediging voor getalenteerde mensen? Kaufman bespreekt veel onderzoek in detail en doorspekt het met autobiografische notities. Zijn alternatieve benadering is inspirerend maar vrij kort besproken.

  • Psychologische broodjes aap
    Er zijn veel experimenten en verhalen in de populaire psychologie die bij nader inzien slecht of helemaal niet blijken te kloppen. Het verhaal van het ‘broodje aap’ is een mythe. Een paar opvallende ‘broodjes’ passeren de revue.

Over welk onderwerp zou je graag meer willen weten? Wij staan altijd open voor suggesties voor nieuwe artikelen.


Feedback

Wij horen heel graag over jouw ervaringen met het PG traject.
Wat zijn je doelstellingen, hoe onderneem je stappen om die te bereiken en welke problemen kom je tegen? Zijn er punten waarop je hulp wilt hebben en kan je die omschrijven?

Mentor Momenten (zie Archief) is een uitgave van WellNed.nl.
Welzijn zit tussen je oren. Jouw online Mentor voor serieuze Persoonlijke Groei.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

If you want to make minor changes in your life, work on your behavior. If you want significant, quantum breakthroughs, work on your paradigms.Stephen R. Covey

Plaats een reactie