Mentor Momenten juni 2022 – Vakantie!

Home » Groei Momenten » Mentor Momenten juni 2022 – Vakantie!

PG advies met het meeste groeipotentieel per vierkante pixel!!!

Redactioneel

Hallo Groeiers!,

Echte vriendschap door gedeelde ervaringen, samen op vakantie

Je zomervakantie is een gelegenheid om er even helemaal tussenuit te gaan. Dat geeft wel wat problemen voor je werk. Maar met wat voorbereiding moet je kunnen voorkomen dat er paniek uitbreekt. Je wilt geen stress in de laatste week of dagen voor je afwezigheid en te veel puinruimen bij terugkomst. Regel je dat niet tijdig en voldoende, dan loop je kans dat je uitgeput aan je vakantie begint en je erna over de kop moet werken om de achterstand in te halen.

Niemand is onmisbaar, maar sommige mensen maken zich graag onmisbaar door procedures niet te documenteren. Wees zelf niet zo’n persoon maar laat voor je vervangers bruikbare informatie achter. Dat geeft ook jezelf de nodige rust.

Privé

Ook privé onderbreek je met je vakantie allerlei routines en activiteiten (hobby, sport, PG, huishouden, etc.). Daar moet je mee om kunnen gaan. Geef je contacten op tijd aan voor welke periode je niet beschikbaar bent. Iemand vinden om de planten in leven te houden is vaak nog te doen, maar huisdieren die niet meekunnen zijn een groter probleem. Door alle dierlijke pandemiemaatjes zitten de asielen vol, afgezien van het feit dat zo’n omgeving niet prettig is voor de dieren. Beter is het om met vrienden of een aantal mensen in je omgeving afspraken te maken over het opvangen of verzorgen van elkaars veestapel.

Beperkt beschikbaar zijn is een probleem want de thuiswacht moet jou natuurlijk niet meerdere keren per dag lastig vallen met voor de hand liggende vragen.

Actieve of non-actieve vakantie?

Wat doe je zelf tijdens je vakantie? Helemaal ‘niets’, zonnen, reizen, cultuur, avontuur, etc.? Voor je groei is het goed om je horizon te verbreden en nieuwe indrukken op te doen. Of een deel van je vakantie schenken aan het goede doel met vrijwilligerswerk, een ‘niet zo willekeurige bijdrage’ (random act of kindness) waardoor je inspirerende contacten en ervaring op kan doen?

Maak zelf eens de afweging:

  • Werk je om te kunnen consumeren?
  • Of werk je voor de vrijheid om constructieve bijdragen te produceren?
    Welke opties geven je meer voldoening in je leven?

Blijf gezond, blijf groeien. En geniet van je vakantie samen met jouw significante mensen.

Redactie WellNed.nl


Als ‘Mentor Moment’ deze maand aandacht voor ‘Spanning of ontspanning?

De PG Hack: ‘Out of the box

Nieuwe artikelen deze maand

Over welk onderwerp zou je graag meer willen weten? Wij staan altijd open voor suggesties voor nieuwe artikelen.


Mentor Moment

Een mentor is geen Yoda maar probeert inzichten over te brengen met nuchtere observaties. Dat zijn niet altijd feiten of antwoorden, maar ook vragen die je inzicht kunnen geven.

Spanning of ontspanning?

Zorgeloze slaap

Binnen het vakantie thema zoeken sommigen ontspanning door hoofdzakelijk te ‘niksen’ terwijl anderen juist prettige spanning of inspanning zoeken.

Uitdagingen (groeimomenten) en thrillseeking (opwinding zoeken) zijn verschillende zaken. Sommigen zeggen dat ze spanning nodig hebben om te presteren maar dat kan een gebrek aan discipline zijn.

Voel je de behoefte om jezelf en je karakter te testen? Of wil je de sleur van je leven doorbreken met een flinke dosis adrenaline? Neem je uitdagingen aan of zoek je ervaringen die gevaarlijk overkomen maar inhoudelijk passief hedonisme zijn?

Het is goed om jezelf regelmatig met uitdagingen te testen. Daarmee kom je buiten je comfortzone en test je je karakter met doorzetten en afmaken waaraan je begonnen bent.

Trills

Wildwatervaren of parachutespringen zijn uitdagingen voor een hedonistische bucketlist. Niet om de keuze daarvoor te veroordelen maar wel om ter overweging te geven of het iets toevoegt aan je leven en dat van anderen. Een trektocht door de natuur is als alternatief een ervaring die je nederig maakt en je verantwoordelijkheid voor onze omgeving aanscherpt. Iedereen maakt een eigen keuze met een persoonlijke rechtvaardiging.

Afleiding

Tijdens je vakantie wil je met afleiding en prettige ervaringen weer energie opdoen. Dat is goed, maar je leeft ook buiten je vakanties en je vrije tijd. Door bewust te balanceren tussen activiteiten die noodzakelijk zijn en hetgeen je echt inspireert behoef je niet alleen tijdens je vakantie ‘aan je trekken’ te komen. De weinigen die opgaan in de zingeving van hun werk, zien wat ze doen niet als ‘werk’. Wat is er mooier dan bezig te zijn binnen het kader van hogere doelen en zinvolle bijdragen.

Geniet van zowel je werk als je ontspanning. De mooiste ontspanning is wanneer je in flow kan produceren, wanneer de uitdaging en je capaciteit in een constructief evenwicht zijn.


PG Hacks – Groei Tips

‘Hacks’ zijn trucjes om snel resultaat te scoren. Die passen in feite niet bij Persoonlijke Groei omdat gestage groei een beter resultaat geeft op de lange termijn. Groei is al moeilijk genoeg en jezelf ontwikkelen in intensieve spurts kan nog pijnlijker zijn, te vergelijken met spierpijn na overmatige en ongewone inspanning.

Toch is de titel van deze rubriek ‘Hacks’ omdat er met aandacht voor uitgangspunten en details snellere resultaten te behalen zijn.

Out of the box

Creativiteit lijkt een ongrijpbaar iets. Sommigen komen moeiteloos met allerlei oplossingen voor actuele problemen terwijl anderen zich stap voor stap naar een oplossing toe moeten zwoegen. Sommigen zitten vast in aangeleerde hulpeloosheid en wachten af tot anderen oplossingen aanreiken.

Het creatieve process is het vermogen om oplossingen te ‘zien’. Een goede aanpak is om jezelf verantwoordelijk te houden voor het probleem en de oplossing ervan. Door het niet op anderen af te schuiven geef je jezelf de ruimte (en de vrijheid!) om het onderwerp creatief te benaderen. Afhankelijkheid van anderen tijdens het creatieve proces beperkt je. Dat wil niet zeggen dat je alles zelf moet oplossen, want voor de uitvoering heb je meestal de steun van anderen nodig.

Trainen

Creativiteit en fantasie kan je oefenen door bv. De Idea Machine oefeningen. Daarbij maak je dagelijks lijsten met 10 (of meer) oplossingen voor allerlei problemen. De problemen en de kwaliteit van je oplossingen zijn minder van belang dan het proces van creatief denken hoewel je het niet te frivool moet benaderen.

Getrainde creativiteit kan je aanzetten om veranderingsprocessen binnen jezelf op gang te brengen. Doorzettingsvermogen blijft nodig maar het helpt als je dagelijks de inspiratie en de helderheid over wat je wilt bereiken duidelijk voor ogen houdt. Voor dat laatste is het goed om dagelijks je visie en je missie voor je leven door te nemen om scherp te blijven.

Brainstorming met een groep heeft z’n beperkingen. De luidruchtigste mensen overstemmen de stillere denkers en groepsdenken (kuddegedrag) ligt altijd op de loer. Zie Brainstorming op de juiste manier.

Logische puzzels kunnen helpen om Out of the box te denken. Er zijn nog steeds lessen te trekken uit het ‘Lateraal denken’ van Edward de Bono.

Hoofdzaken

Maar uiteindelijk komt het erop neer dat je de essentie van het probleem moet isoleren om hoofd- en bijzaken te onderscheiden. Wat is de kern? Wat is de beste verklaring voor het probleem en wat is is een effectieve oplossing? En met welke oplossingen kan je een win-win situatie voor zoveel mogelijk betrokkenheid creëren?

Maar… ideeën zijn goedkoop, de uitvoering is waar het telt. Probeer oplossingen uit en richt je op stapsgewijs verbeteren.

De Hack:
Train jezelf om onafhankelijk te denken. Breng problemen terug tot hun essentie en zoek structurele oplossingen i.p.v. alleen symptomen aan te pakken. En neem verantwoordelijkheid voor het probleem en de mogelijke oplossingen. Werk samen aan de implementatie van de oplossingen.


Wat is jouw favoriete PG Hack? Afgezien van ‘chillen’, zijn alle andere constructieve bijdragen welkom!

Feedback

Wij horen heel graag over jouw ervaringen met het PG traject.
Wat zijn je doelstellingen, hoe onderneem je stappen om die te bereiken en welke problemen kom je tegen? Zijn er punten waarop je hulp wilt hebben en kan je die omschrijven?

Mentor Momenten (zie Archief) is een uitgave van WellNed.nl.
Welzijn zit tussen je oren. Jouw online Mentor voor serieuze Persoonlijke Groei.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

You've got to be before you can do, and do before you can have.

Plaats een reactie