Mentor Momenten juli 2023 – Kwakkelweer is goed voor de groei

Home » Groei Momenten » Mentor Momenten juli 2023 – Kwakkelweer is goed voor de groei

PG advies met het meeste groeipotentieel per vierkante pixel!!!

Redactioneel

Hallo Groeiers!,

kwakkelen met weer, samenleving en economie

Het typisch Nederlandse kwakkelweer dat het einde van juli domineert is goed voor de natuur na de achterstand in neerslag. Het is goed voor de natuur. Zonneschijn is goed, maar zonder neerslag leef je in een woestijn.

Mensen zijn doorgaans wat minder gelukkig met het ‘slechte weer’. Wij willen graag zon en aangename temperaturen om vrije tijd buiten de deur door te brengen. Daarom trekken wij naar het zuiden in tegengestelde richting van veel trekvogels. Helaas kwam een deel van de mediterrane vakantiegangers terug met een trauma en zonder sommige bezittingen na beproevingen door vuur en water. Extremen behoren inmiddels bij de klimaatcrisis die zich steeds scherper af begint te tekenen.

Slecht weer bestaat niet, alleen slechte regenkleding…

Maar met ‘malse buitjes’ en zelfs kwakkelweer kunnen ook mensen groeien. Wij zitten even niet met een drankje rond de BBQ lekker Nederlands te ‘niksen’ maar schuilen binnen. Daar kunnen wij beter een goed boek pakken, en dat kan bijdragen aan onze persoonlijke groei. Dus daarom kan kwakkelweer goed zijn voor onze groei! Althans, het kan als je daarvoor kiest.

Actie-Reactie, van buiten en van binnen

Volgens PsychologyToday.com draait persoonlijke groei om ‘het afleren van onze tendens om snel en negatief (agressief/defensief) te reageren’. Alle ‘steekpartijen’ – een eufemisme voor pogingen tot moord en doodslag – geven weinig blijk van groei en volwassen ontwikkeling. Op zich is het afleren van instinctieve reacties een goed uitgangspunt, maar uiteindelijk is er meer dan mindful omgaan met prikkels nodig om tot serieuze groei te komen.

Bij re-ageren, zijn het de prikkels van buitenaf die ‘vanzelf’ de reactie lijken te genereren. Je leeft dan Outside-In als speelbal van de wereld om je heen.
Door lezen, studeren en oefenen kan je uiteindelijk je instinctieve reactie ombuigen naar een respons die Inside-Out is. Dan is het niet de prikkel, maar je karakter (niet je ego!), je persoonlijkheid en je volwassenheid die de respons bepalen. Dat laatste is gebaseerd op de overtuigingen en inzichten die je tijdens je groei hebt ontwikkeld. Dat alles functioneert als een filter dat de emotionele prikkels afvangt en tijd geeft voor het toepassen van cognitieve processen.

Essentieel aan het ombuigen van de reactie naar de respons is wat wij denken in het interval tussen de prikkel en onze actie in woord en daad. In dat interval bepalen wij de kwaliteit van ons leven en de waarde die wij kunnen bijdragen aan het leven van anderen.

Groei kenmerkt zich verder door een aantal eigenschappen en keuzes zoals Nieuwsgierigheid (en verwondering), Investeren in jezelf (studie, reflectie en gedragsverandering), en de kracht-eigenschappen als Dankbaarheid en Vrijgevigheid (tijd, kennis en inzichten delen). De keerzijde van dit alles is een doos van Pandora aan begrippen waar nog uren over te praten valt. En dat valt buiten het bereik van een kort redactioneel. Oeps… alweer iets uit de hand gelopen, zucht :-(.

Om nog even op het vakantiethema terug te komen, heb je leerzame boeken (fictie en non-fictie) gelezen tijdens de vakantie? Of heb je nog wat op je lijst staan voor de rest van de ‘zomer’ of echte kwakkelweer literatuur? Laat het ons weten!

Nieuwe rubriek korte artikelen

Op de WellNed homepage is aan de rechterzijde (in de kolom ‘In het kort’) een nieuwe rubriek verschenen met korte artikelen aan de hand van citaten (quote).
Uitspraken van bekende personen – en een enkel spreekwoord – worden vaak gebruikt om artikelen op te leuken of ze enige glans te geven. Maar je kan het ook omdraaien door een specifiek citaat in een artikel uit te diepen. Daarbij kan je de context van de uitspraak onderzoeken, de implicaties aangeven en de auteur en diens werk toelichten en aanverwante onderwerpen aanstippen. Veel plezier ermee! Alle feedback is welkom voor interessante discussies en aanvullingen, in het commentaar of via direct contact.

Blijf gezond, blijf groeien. Ook met kwakkelweer.

Redactie WellNed.nl


Rubrieken

Nieuwe artikelen

  • Mentaal duurzaam in het leven staan
    Je kan dit definiëren als “Je doelen op een mentaal evenwichtige en constructieve manier bereiken”. Met als kanttekening dat je doelen en middelen op een integere en moreel verdedigbare manier kiest.
  • En nog meer…

Over welk onderwerp zou je graag meer willen weten? Wij staan altijd open voor suggesties voor nieuwe artikelen.


Feedback

Wij horen heel graag over jouw ervaringen met het PG traject.
Wat zijn je doelstellingen, hoe onderneem je stappen om die te bereiken en welke problemen kom je tegen? Zijn er punten waarop je hulp wilt hebben en kan je die omschrijven?

Mentor Momenten (zie Archief) is een uitgave van WellNed.nl.
Welzijn zit tussen je oren. Jouw online Mentor voor serieuze Persoonlijke Groei.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

In order to grow you have to step outside your comfort zone.

Plaats een reactie