Mentor Momenten januari 2023 – Goede voornemens al opgegeven?

Home » Groei Momenten » Mentor Momenten januari 2023 – Goede voornemens al opgegeven?

PG advies met het meeste groeipotentieel per vierkante pixel!!!

Redactioneel

Hallo Groeiers!,

Ontspannen! Of toch maar goede voornemens uitvoeren?

Volgens Brian Johnson van Heroic.us geven (statistisch) veel mensen na 32 dagen (rond 1 februari) hun goede voornemens voor het nieuwe jaar op. Op dat moment constateren ze dat veranderen niet makkelijk is en gaan weer over tot de orde van de dag. Jammer, een gemiste kans.

De goede voornemens zijn in de meeste gevallen te groot en te vaag gedefinieerd. “Ik wil afvallen!” of “Ik wil stoppen met roken!” werken niet, tenzij je over een ijzeren zelfdiscipline beschikt… die je daarvoor (kennelijk) ook al niet had.

Het is beter om klein te beginnen en specifiek te zijn. “Ik ga elke dag tussen de middag een half uur stevig doorwandelen” of “Ik ga op mijn werk niet meer met collega’s roken”. Of je neemt een andere identiteit aan “Ik ben geen snoeper/roker meer!”.

Nog effectiever zijn de zogenaamde “Implementatie Intenties” waarbij je aangeeft wat je gaat doen in bepaalde situaties om je aan je goede voornemens te houden. Daarmee heb je al een beslissing genomen voor moeilijke situaties. Je besluit dan (bij voorkeur opschrijven): “Wanneer iemand mij een snoepje/sigaret aanbiedt dan zeg ik, ‘Dank je maar ik ben geen snoeper/roker meer want mijn gezondheid is belangrijk voor mij en mijn gezin”. Bij aandringen van anderen kan je opmerken dat je beslissing geen afwijzing van de ander is maar een noodzaak om je eigen gezondheid serieus te nemen. Hopelijk respecteert de ander dat, zo niet dan weet je welk gezelschap niet goed voor je is. Maak het jezelf makkelijker.

Woopie voor goede voornemens

De WOOP methode versterkt dit nog verder en bestaat uit de volgende stappen:

 1. Wat is mijn wens/doel? (W)ish/Goal.
 2. Wat is het beste resultaat? (O)utcome, best.
 3. Welke obstakels zijn er? (O)bstacles.
 4. Wat is je plan? (P)lan; ‘Als/Wanneer ……………….. Dan doe/zeg ik ………………..’!
  Er is zelfs een WOOP app! Voor Android (buggy!) en Apple. Maar in een aantekenboekje of in de notities op je telefoon of tablet kan het ook.

Nieuwe gewoontes leer je het beste aan in kleine stappen en met technieken zoals de Implementatie Intenties en WOOP.

Geef je goede voornemens niet op! Weerstand tegen verandering betekent dat je de kans hebt om te groeien, net zoals gewichtheffen goed is voor je spieren.

Aanpassing nieuwsbrief

Deze nieuwsbrief draait al een paar jaar. Dus is het hoog tijd om de stofkam er eens door te halen. Het kan altijd beter.

In principe blijven de rubrieken hetzelfde maar de focus wordt bijgesteld.

 • In dit redactioneel proberen we beter op de behoeften van de lezers i.p.v. wat ons zelf bezig houdt of actueel is in de wereld in te spelen.
 • De rubriek ‘Mentor Moment’ gaat concrete situaties uit de Mentoring Praktijk bespreken. Dit zijn de vragen en omstandigheden die wij als mentor voor PG krijgen en de aanpak die wij voorstaan.
 • Onder PG hacks meer aandacht voor de ‘wetmatigheden’ waarmee je je voordeel kan doen voor je eigen PG.
 • De beide voorgaande rubrieken krijgen een korte intro en worden als aparte korte artikelen geplaatst aan de rechterkant van de homepage.

Kortom, meer praktisch gericht, kort en to-the-point.

Blijf gezond, blijf groeien.

Redactie WellNed.nl


Rubrieken

 • Als ‘Mentor Moment’ deze maand: Onzekerheid begeleiden.
  Van een mentor verwacht men vaak dat die de onzekerheid over allerlei zaken kan wegnemen. Groei en verandering zijn niet eenvoudig en blijven maatwerk. Mentoren richten zich op helderheid over wensen en mogelijkheden. Zo kom je er meestal samen uit in een volwassen gesprek.
  Lees verder….

 • De PG Hack: De wet van Hick-Hyman, moeilijker kiezen door meer keuze.
  Het is moeilijker om te kiezen bij meer keuze. De inspanning die nodig is om beslissingen te nemen loopt op met het aantal opties.
  Lees verder….

Nieuwe artikelen

Over welk onderwerp zou je graag meer willen weten? Wij staan altijd open voor suggesties voor nieuwe artikelen.

Feedback

Wij horen heel graag over jouw ervaringen met het PG traject.
Wat zijn je doelstellingen, hoe onderneem je stappen om die te bereiken en welke problemen kom je tegen? Zijn er punten waarop je hulp wilt hebben en kan je die omschrijven?

Mentor Momenten (zie Archief) is een uitgave van WellNed.nl.
Welzijn zit tussen je oren. Jouw online Mentor voor serieuze Persoonlijke Groei.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

Ik ben niet bang voor iemand die 10.000 verschillende karate kicks eenmaal heeft geoefend, maar wel voor iemand die 1 kick 10.000 keer heeft getraind.Bruce Lee

Plaats een reactie