Mentor Momenten januari 2020 – Leven volgens Covey’s 7 eigenschappen

Home » Groei Momenten » Mentor Momenten januari 2020 – Leven volgens Covey’s 7 eigenschappen

Uitgave MM/6

De WellNed nieuwsbrief met actualiteit en mentor momenten

Redactioneel

In deze maand is niet veel gepubliceerd, maar er is veel tijd besteed aan de voorbereiding van nieuwe activiteiten voor de site, o.a. cursussen die we de komende maanden willen vrijgeven.

Wel een belangrijk artikel over leven volgens de 7 gewoontes van Stephen Covey. Veel bloggers schrijven over zijn gezaghebbende boeken, maar wat doen ze ermee? In een uitgebreid artikel wordt aangegeven, hoe je de 7 gewoontes in je leven kan integreren door er elke dag even bij stil te staan.

Het artikel is ondersteund door twee werkboeken, die aangeven hoe je zelf de gewoontes kan aanleren. Aangeraden wordt, om elke dag een korte reflectie te schrijven, hoe je één van de gewoontes concreet kan toepassen. Je kan daarbij van maandag t/m vrijdag schrijven over de eerste 6 gewoontes of je kan een week lang bij elke gewoonte stilstaan en na 6 weken de cyclus herhalen. Beide aanpakken kan je desgewenst wisselend toepassen.
En de 7e gewoonte dan? Dat is ‘Sharpen the saw’, oftewel jezelf scherp houden en blijven leren en jezelf ontwikkelen. Dat is iets waaraan je elke dag wat tijd moet besteden, al is het maar door wat tijd vrij te maken om een leerzaam boek te lezen. Op deze manier hou je zondag vrij als een rustdag.

Groot Moment

Plannen is niet iets wat je eenmalig doet. De beste strategie is om cycli per week, maand en kwartaal (jaar) te gebruiken. Dit geeft je vaste momenten om je voortgang en de doelen te evalueren.

Kijk dagelijks naar je kortetermijndoelen. Neem kort door aan welke doelen je deze week werkt en plan de juiste prioriteit voor vandaag.

Neem wekelijks je kortetermijndoelen door om een plan te maken voor de komende week. Het beste moment is aan het einde van de week. Aan het begin van de week zit je meestal direct weer in je werk en kom je niet toe aan een rustig moment om prioriteiten te stellen.

Neem per maand of kwartaal je middellangetermijndoel door en ga goed na, of ze passen in je missie in het vervullen van je verlangens. Reflectie en realisme zijn nodig om je op koers te houden of bij te sturen, als de realiteit van de situaties verandert.

Als je tijd hebt besteed aan een gedegen en realistische planning, dan rest alleen nog de uitvoering. Gebruik gewoontes (regelmaat) in plaats van wilskracht om de nodige zelfdiscipline te kweken. Blijf flexibel zonder al te snel op te geven.

Kleine Momenten

  • Dankbaarheid voor wat je hebt, moet je nooit uit het oog verliezen. Vaak wordt geadviseerd om elke dag drie dingen te noteren waarvoor je dankbaar bent, maar pas op dat het dan geen oppervlakkige routine wordt. Gebruik als alternatief een wekelijkse uitgebreidere lijst van zaken waarvoor je dankbaar bent.
    Varieer deze registratie tussen het begin (vooruitzicht) en einde van de dag (reflectie). Probeer een evenwicht te vinden tussen Waardering (vooral zaken waar je naar vooruit kijkt) en Dankbaarheid (behoudend terugkijken).
  • Je smartphone kan je beter een eigen ‘bedje’ geven buiten de slaapkamer, bv. met de oplader. Het is beter om hem minimaal een uur voor bedtijd helemaal uit te schakelen, of in ieder geval niet te gebruiken. In de ochtend is het eerste half uur of langer ook rustiger zonder berichten of telefoontjes. Je contacten wennen er vanzelf aan, dat je voor half 8 of zo echt niet bereikbaar bent.
  • Wees effectief in de omgang met mensen en efficiënt in het gebruik van hardware en software. Let op het verschil! Zie o.a. de boekbespreking van Dale Carnegie’s boek How to win friends & influence people. Niet zelden wordt aangeraden, om dit boek eens per jaar te herlezen om jezelf scherp te houden.

Feedback

Heel graag horen we over jouw ervaringen met je PG traject.
Wat zijn je doelstellingen, hoe onderneem je stappen om die te bereiken en welke problemen kom je tegen. Zijn er punten waarop je hulp wilt hebben en kan je die omschrijven.

Mentor Momenten is een uitgave van WellNed.nl.
Welzijn zit tussen je oren. Jouw online Mentor voor serieuze Persoonlijke Groei.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

Never ask advice of someone with whom you wouldn't want to trade places.Darren Hardy, The Compound Effect

Plaats een reactie