Mentor Momenten februari 2023 – Knorrepotten en levensgenieters

Home » Groei Momenten » Mentor Momenten februari 2023 – Knorrepotten en levensgenieters

PG advies met het meeste groeipotentieel per vierkante pixel!!!

Redactioneel

Hallo Groeiers!,

Boosheid is als worstelen met een varken
Een ‘positief’ knorrepotje 🙂

Sommige mensen hebben een knorrige instelling in het leven. Niet noodzakelijk pessimistisch, maar kritisch en ontevreden over veel zaken. Vooral als het iemand op leeftijd is, valt al snel de benaming ‘knorrepot’ of ‘brombeer’. Soms is de oorzaak de last van de jaren of moeilijke omstandigheden. Je denk dan, “Ach, zo iemand heeft het één en ander meegemaakt en dan mag hij/zij wel wat mopperen”.

Maar aan de andere kant heb je mensen die het op hun manier knap moeilijk hebben maar er opvallend gelijkmoedig of zelfs vrolijk onder blijven. Soms is het verschil hoe groot of klein je wereld (nog) is.
Positieve mensen hebben doorgaans meer interesse in de wereld om zich heen. Pessi… ehhh ‘realisten’ zien hoofdzakelijk problemen.

Met een positieve instelling kijk je met je ogen en je geest – soms met verwondering – naar de buitenwereld (Inside Out) en haar mogelijkheden. Met een meer negatieve instelling zie je de dreigende schaduwen van de buitenwereld op je geestesoog geprojecteerd (Outside In).

Probeer met interesse naar informatie en kennis van hogere kwaliteit te kijken. Kijk ‘Inside Out’ naar wat je boeit en inspireert. Probeer bij te dragen in kleine en grotere zaken. Maar laat je stemming niet bepalen door de overvloed van invloeden van buitenaf.

Maak dichtbij huis het verschil

Onlangs had ik contact met een brombeer, althans zo werd hij door de meesten neergezet. Maar ik groet altijd vriendelijk en informeer hoe het met hem gaat en met name de gezondheid van zijn vrouw. Dan klaagt hij over artsen (die recepten niet doorsturen), apotheken (niet open of producten niet in huis), verzorgers (niet betrokken) en nog veel meer.

Maar ik merkte ook op dat hij bezig was om blad te harken naast zijn huis. Aangezien hij in de 80 is en nog een kruiwagen of 10 weg moest brengen, vroeg ik of ik ‘mocht’ helpen. Ja, dat werd bijzonder op prijs gesteld, hij vond het zelfs ‘lief’. Dus samen met een maat van de natuurwerkgroep gingen we een dik half uurtje met twee bladharken aan de slag. De komende weken zullen de sneeuwklokjes, krokussen en narcissen er mooi bij komen te staan en niet langer verscholen in het blad. Een mooi resultaat waar wij zelf de komende weken ook bij het passeren van mogen genieten. Daarna gingen we snel door met het werk waarvoor wij kwamen, nog een uurtje bramen rooien. Ter afsluiting met de ploeg gezellig thee drinken.

Je doet zoiets niet voor de waardering van de ‘brombeer’ maar vanuit je eigen positieve instelling. De voldoening voor jezelf dat je een helpende hand kon bieden is al genoeg. Een spontane daad met intrinsieke motivatie heeft geen beloning nodig.

Levensgenieter met een positieve instelling

Bij de thee was ook de buurman van de ‘knorrepot’ aanwezig. Nog een paar jaar ouder en met behoorlijk lekkende hartkleppen. Die komt – op expliciete uitnodiging – vaak een kopje thee drinken en gezellig kleppen. Hij heeft een onverwoestbare positieve instelling (“ik ben kerngezond afgezien van mijn hart, hoor!”) en leest nog steeds boeken over geschiedenis en wat hem verder interesseert. En als het weer wat beter is en zijn rug het toelaat, dan werkt hij in zijn eigen tempo ook af en toe met ons mee. Hoeveel hij doet is niet belangrijk, zijn instelling is al inspiratie genoeg om de rest van de groep aan te moedigen.

Het leven is yin en yang. Soms zit het mee en soms zit het tegen. Er zijn mensen met verschillende instellingen en overtuigingen. Maar het zijn allemaal medemensen met hun behoeften en aspiraties. De persoonlijke instelling kan een enorm verschil maken. Is je glas half vol of half leeg?
Het is een goede herinnering aan het Stoïcijnse principe dat je geen beheersing hebt over wat je meemaakt, maar wel over wat je reactie kan zijn. Maak een keuze waar je mee kan leven en bij voorkeur een keuze die de kwaliteit van jouw leven en dat van anderen verbetert.

Blijf gezond, blijf groeien.

Redactie WellNed.nl


Rubrieken

 • Mentor Praktijk: Verbroken voornemens en gewoontes
  Je hoeft maar een enkele keer vaker te slagen dan te falen om voortgang te maken en je doelen of je planning te halen. Regelmaat en zingeving zijn belangrijker dan dramatische gebaren om je leven om te gooien.
  Lees verder…

 • PG Hack: De wet van Sturgeon, Je kan niet iedereen tevreden stellen
  Weinig zaken worden universeel gewaardeerd. Er is altijd wel iemand die je werk (of jou persoonlijk) wil afzeiken. Haters will be haters. Hun probleem, niet jouw pakkie aan.
  Lees verder…

Nieuwe artikelen

 • Altijd motivatie?
  Het probleem is dat je altijd motivatie hebt om te doen wat op dat moment de snelste of grootste beloning oplevert. Dat geeft uitstelgedrag.
 • En nog meer…

Over welk onderwerp zou je graag meer willen weten? Wij staan altijd open voor suggesties voor nieuwe artikelen.


Feedback

Wij horen heel graag over jouw ervaringen met het PG traject.
Wat zijn je doelstellingen, hoe onderneem je stappen om die te bereiken en welke problemen kom je tegen? Zijn er punten waarop je hulp wilt hebben en kan je die omschrijven?

Mentor Momenten (zie Archief) is een uitgave van WellNed.nl.
Welzijn zit tussen je oren. Jouw online Mentor voor serieuze Persoonlijke Groei.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

Progress Equals HappinessTony Robbins

Plaats een reactie