Mentor Momenten februari 2020 – Doelgroepen

Home » Groei Momenten » Mentor Momenten februari 2020 – Doelgroepen

Uitgave MM/7

De WellNed nieuwsbrief met actualiteit en mentor momenten

Redactioneel

De afgelopen maanden hebben we ons intensief bezig gehouden met doelgroepen. WellNed is er voor ‘iedereen’ die interesse heeft in Persoonlijke Groei (PG), maar ‘alles voor iedereen’ willen zijn is zelden een formule voor succes. Het is beter om je met specifieke producten te richten op specifieke doelgroepen.

Op het moment hebben we de volgende doelgroepen gedefinieerd:

  • Pensionado’s: Nederland vergrijst snel. Ouderen zijn steeds vaker vitaal en willen wat anders dan achter de geraniums zitten. Ze hebben niet zelden een brede interesse of een passie voor zaken die ze in hun werkzame leven te weinig aandacht hebben gegeven door omstandigheden. Cursussen voor ouderen staan behoorlijk in de aandacht en WellNed kan daar op inspringen. De doelgroep is ook redelijk vertegenwoordigd in de redactie en PG is een uitstekende manier om je geest jong en flexibel te houden.
  • Subtoppers: In het bedrijfsleven krijgen mensen met ‘potentieel’ extra opleidingen aangeboden. De medewerkers die volgens het management te weinig ambitie of aanleg hebben, blijken echter buiten het werk ongekende talenten te hebben. Op het werk zijn ze niet tot matig gemotiveerd, maar daarbuiten zijn ze de motor van veel clubs en sociaal zeer actief. De redenen waarom ze niet scoren in hun baan zijn divers, maar met ‘werken aan jezelf’ kan je of een betere baan vinden, of wel opvallen binnen je huidige bedrijf.
  • Midlifecrisis en veranderingsmoe: De wereld verandert in een snel tempo. Allerlei processen in het bedrijfsleven en de maatschappelijke verhoudingen evolueren in een tempo dat sommigen teveel wordt. Sommigen willen het roer omgooien door een crisis in hun identiteit (nieuwe partner en een sportauto), terwijl anderen hun plaats willen vinden in het nieuwe ritme van de maatschappij (verdieping en verbreding).

Voor deze doelgroepen werken we aan een aantal cursussen. Deze zijn deels gratis als introductie voor PG en deels betaald als vervolg cursussen.

Groot Moment

Een plan, rapport of artikel schrijven begint wel met een leeg vel, maar zelden met een leeg hoofd. Zet de (werk)titel op papier, de inleiding (= samenvatting), een aantal punten voor de uitwerking en de conclusie waar je naar toe werkt. Denk deze ‘kapstok’ even goed door, maak aanpassingen en begin dan de onderdelen stuk voor stuk uit te werken.

Voor elk hoofdstuk of zelfs paragraaf kan je eerst subpunten opstellen, voordat je die uitwerkt. Zorg voor overzicht, voordat je met ‘schrijven’ begint, of denk over sommige onderwerpen hardop. Wat je schrijft is minder belangrijk dan het proces van het schrijven en het concreet formuleren van je gedachten.

Wees niet kritisch over je eerste versie. Gooi de concepten op papier zonder veel remmingen te voelen. Het proces van verbeteren, detailleren en redigeren komt in een aantal volgende stappen.

De kunst van het schrijven is het herschrijven. Je moet bereid zijn om zaken die niet goed over het voetlicht komen, te herschrijven of anders te formuleren. Al schrijvende kom je vaak tot inzichten die je in eerste instantie niet zomaar uit je mouw schudt.
Een klassiek voorbeeld is het Gettysburg address van Abraham Lincoln. Als jurist wist hij, hoe hij analytisch moest schrijven, maar deze toespraak was van strategisch belang en moest de mensen op meerdere niveaus aanspreken. Het staat bekend als een hoog staaltje van schrijfkunst. Minder bekend is, dat uit historische documenten bleek dat Lincoln de toespraak in de trein meerdere malen herschreef om tot het indrukwekkende resultaat te komen.

Schrijf altijd voor een heel persoonlijk publiek. Stel je iemand voor – zoals een goede vriend – voor wie je de tekst als een monoloog schrijft. Of stel je een dialoog met iemand anders voor en verzin zelf zowel de vragen als de antwoorden.

Om iets te produceren zal je moeten beginnen, door moeten zetten en de finesses aan kunnen brengen zonder in perfectionisme te verzanden. Laat je eerste concept of een latere versie aan anderen lezen en gebruik de feedback om je product te verbeteren.

Kleine Momenten

  • Volgens Dwight Eisenhower (Generaal en President) zijn plannen zinloos (op het moment dat het eerste schot valt), maar is het proces van plannen van fundamenteel belang. Bereid je goed voor maar wees flexibel in de uitvoering.
  • Je bereikt helderheid over je doelen met actie gericht op je toekomstige identiteit, wie je wilt worden en wat je wilt bereiken. Dat geeft ook energie aan je acties.
  • Een enkel goed idee heeft beperkte waarde, twee goede ideeën combineren is beter en drie of meer goede ideeën samen kunnen een ijzersterke combinatie vormen. Wees creatief in het combineren van succesvolle concepten.

Feedback

Heel graag horen we over jouw ervaringen met je PG traject.
Wat zijn je doelstellingen, hoe onderneem je stappen om die te bereiken en welke problemen kom je tegen. Zijn er punten waarop je hulp wilt hebben en kan je die omschrijven.

Mentor Momenten is een uitgave van WellNed.nl.
Welzijn zit tussen je oren. Jouw online Mentor voor serieuze Persoonlijke Groei.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

How long are you going to wait before you demand the best for yourself?Epictetus

Plaats een reactie