Mentor Momenten augustus/september 2022 – Goede gewoontes volhouden
PG advies met het meeste groeipotentieel per vierkante pixel!!!
Redactioneel
Hallo Groeiers!,
Door omstandigheden (niets dramatisch) bleef de nieuwsbrief voor augustus half afgemaakt op de plank liggen. Sorry! Maar het materiaal was bruikbaar als basis voor een gecombineerde augustus/september editie. Een keer overslaan is jammer maar het is beter om de goede gewoonte snel weer op te pakken om te voorkomen dat het in het slop raakt. Hoewel sommige lezers een maandje rust mogelijk op prijs stellen… :-).
‘Beter laat dan Nooit’, en ‘Beter Gedaan dan Perfect‘ lijkt een interessant tweeluik voor het redactioneel.
Meestal is het beter om een achterstand – liefst z.s.m. – in te halen dan de zaak helemaal te laten versloffen. Een keer een goede gewoonte overslaan is geen ramp, maar na meerdere keren achterstand wordt het steeds moeilijker om het weer op te pakken en vol te houden. Gewoontes zijn nu eenmaal meer betrouwbaar dan de wilskracht. Zelfdiscipline is een mooi principe, maar als je geen constructieve gewoontes kweekt en duurzame routines aanleert om zaken consistent te regelen, dan is wilskracht een wens maar veelal geen realiteit.
Perfectie is een vergelijkbare valkuil. Ergens aan blijven schaven tot je er helemaal tevreden mee bent is dodelijk voor het behalen van doelen. Laat anderen je onvolmaakte resultaten zien en vraag om feedback. Het kweekt wat eelt op je ziel als je het aandurft om een aantal vertrouwenspersonen of zelfs een breder publiek (testgroep) te laten zien wat nog niet perfect is. Wil je feedback, dan kan je beter je ego even opzij zetten. Kritiek kan hard zijn en met name van mensen die je vertrouwt. Als de kritiek ongenuanceerd en kwetsend is, dan weet je in het vervolg wat je aan de desbetreffende personen hebt. Aan jaknikkers heb je niet veel, die proberen je ego te strelen of durven niet eerlijk (hard but fair) te zijn en ondersteunen daarmee jouw zoektocht naar verbetering niet.
De uiteindelijke scherprechter voor je prioriteiten is wat je belangrijk vindt in het leven. Of in de woorden van Mark Manson, “The subtle art of giving a fuck”. Absolute waarden zijn een illusie. Alles heeft zijn belangrijkheid in de gegeven context. Als iets de moeite waard is en je had tijdelijk andere prioriteiten, dan haal je de achterstand in zonder al te veel (geveinsde) excuses. Pech, volgende keer beter en doorgaan. Het beste excuus is om de achterstand alsnog in te halen i.p.v. nooit meer iets van je te laten horen. Helaas is dat laatste tegenwoordig (Ghosting) ‘normaal’ met het excuus “ik had er geen zin meer in, dus Laat Maar”. Geef je beste inspanning zonder perfect te willen zijn, wees een mens met menselijke fouten i.p.v. proberen een foutloze robot te zijn.
Maar evengoed mijn welgemeende excuses voor de ontbrekende nieuwsbrief van augustus. Het is uiteraard een teken aan de wand dat er geen klachten over zijn geweest, maar daar moet de redactie mee leren leven :-(. Het is gratis… dus wat wil je :-).
Blijf gezond, blijf groeien.
Redactie WellNed.nl
—
Als ‘Mentor Moment’ deze maand aandacht voor ‘Geen advies geven!’.
De PG Hack: Nooit je superieur aftroeven (wet nr. 1 van Robert Greene ‘48 laws of power’)
Nieuwe artikelen deze maand
- Van Irritant naar Fascinerend, de ABC methode van Dan Sullivan
- Vertrouw niet op wilskracht van Benjamin Hardy
- En nog meer…
Over welk onderwerp zou je graag meer willen weten? Wij staan altijd open voor suggesties voor nieuwe artikelen.
—
Mentor Moment
Een mentor is geen Yoda maar probeert inzichten over te brengen met nuchtere observaties. Dat zijn niet altijd feiten of antwoorden, maar ook vragen die je inzicht kunnen geven.
Geen advies geven!
Een goede vriend(in) vraagt je ongetwijfeld wel eens om advies. “Ik zit met een probleem, wat denk jij dat ik moet doen?”. Dat is een levensgrote valkuil want elk advies is voor iemand met een onvergelijkbare situatie en een andere voorgeschiedenis.
“Moet ik ‘A’ of ’B’ doen?“ is een interessante test voor een emailactie (welke variant geeft de beste resultaten) maar als een persoonlijk advies kan je het beter vermijden.
Wat je wel kan doen is vragen stellen die het probleem voor met name de vraagsteller duidelijker maakt.
Empathie: “Dat is een lastige keuze. Waar zit voor jou de afweging?”.
Of: “Is ‘A’ belangrijker voor je dan ‘B’ en heb je nog andere keuzes?”
Daarmee leidt je iemand voorzichtig naar een redenering van de afwegingen waarbij diens eigen waarden en normen worden toegepast aan de hand van de eigen inschatting van de situatie.
Let wel dat anderen helpen om afgewogen beslissingen te maken lijkt op het gezegde: ‘Je kan een paard wel naar water leiden maar je kan het dier niet kan dwingen om te drinken’. Als een bepaalde keuze belangrijk is voor mensen, dan maken ze die keuze zelf en niet omdat jij een opinie hebt. Althans, als ze onafhankelijk kunnen en willen denken.
Als mensen je om advies vragen, zeg dan nooit “Oh simpel, gooi een muntje op” of “Doe ‘B’ maar want dat heb ik ook gedaan”. Optie 1 is te simpel, want het leven is geen kansspel naar een serie keuzes (zelfs als je geen keuze maakt). Optie 2 beschrijft jouw oplossing voor jouw probleem, waarmee je het risico loopt van een verkeerd advies voor iemand anders en bovendien voor iemand die jou vertrouwt.
Klassieke ’betweters’ (mensen die denken dat ze vrijwel alles beter weten) beginnen vaak met “Wat je moet doen is het volgende…”. Als je zo’n aanhef hoort dan kan je beter direct je vingers in je oren stoppen. Of je vraagt direct “voordat je verder gaat, heb je dat zelf ook gedaan en wat was het resultaat?“. Meestal is dan de reactie “Luister!”. Yeah right… doe dat eerst eens zelf… betweter … oeps stokpaardje.
Een schoolkameraad vroeg mij eens wat ik ervan dacht of hij beter een weekend met zijn vriendin kon ‘doorbrengen’ of met een vriend een roadtrip zou maken. Mijn tegenvraag was “wat is belangrijk voor je?”. Hij koos voor de roadtrip… en de relatie heeft niet lang meer stand gehouden. Het was een voorval in een patroon van keuzes voor het eigen gerief en dus zijn eigen verantwoordelijkheid.
Adviseer niet maar vraag met belangstelling naar het Waarom en de afwegingen die de vraagsteller zelf ziet. De enige kritische noot die je kan inbrengen is “Echt! En waarom?”. Daar krijg je minder vaak ruzie om en het leidt vaak tot het nuanceren van standpunten.
De mensen die na jouw vragen geïrriteerd roepen “Ja, zeg nu eens wat ik moet doen” zijn onvolwassen en afhankelijk. Uiteindelijk zijn ze een gevaarlijk voor zichzelf en hun omgeving.
—-
PG Hacks – Groei Tips
‘Hacks’ zijn trucjes om snel resultaat te scoren. Die passen in feite niet bij Persoonlijke Groei omdat gestage groei een beter resultaat geeft op de lange termijn. Groei is al moeilijk genoeg en jezelf ontwikkelen in intensieve spurts kan nog pijnlijker zijn, te vergelijken met spierpijn na overmatige en ongewone inspanning.
Toch is de titel van deze rubriek ‘Hacks’ omdat er met aandacht voor uitgangspunten en details snellere resultaten te behalen zijn.
Nooit je superieur overtroeven
Wet nr. 1 van Robert Greene’s ‘48 Laws of power’ is ‘Never Outshine the Master’.
Greene geeft in zijn boek aan wat – volgens hem – de ‘ware aard’ van mensen is als het om macht gaat. Als een moderne Machiavelli geeft hij zijn visie op de wetmatigheden van macht.
Je kan het boek gebruiken als je graag mensen manipuleert of je kan de lessen toepassen om te voorkomen dat je gemanipuleerd wordt. Het is nog beter om aan de hand van de ‘wetten’ te bepalen hoe je zelf integer met mensen en machtsverhoudingen om kan gaan.
Een aantal kritikasters van de ‘48 laws’ hebben alternatieve wetmatigheden over macht opgesteld waarbij integriteit en een constructieve benadering voorop staan.
Terug naar wet nr. 1. Het advies van Greene is dat je ervoor moet zorgen dat je superieuren zich superieur blijven voelen ook al kan je betere resultaten leveren. Streel hun ego en laat ze (nog) beter en slimmer overkomen. Maak gebruik van hun onzekerheid want mensen in een machtspositie menen vaak die positie/status te moeten verdedigen. Een onzekere baas kan feller reageren dan je inhoudelijk zou verwachten.
Als je omzichtig met je superieur om gaat dan wordt je zelf ook onzeker over de mensen onder je. Het is beter om aan je superieuren te laten merken dat je graag voortbouwt op hun ervaring en inzichten. Vraag ze naar hun ambities en kijk of je die integer kan ondersteunen.
Laat ze in jouw succes meedelen en geef blijk dat je hun bijdrage erkent en op waarde schat, ook al was jouw inbreng maatgevend (volgens jouw bescheiden mening). Neem persoonlijke verantwoordelijkheid voor fouten en mislukkingen i.p.v. hun bijdrage daarin te etaleren.
Openhartige samenwerking kan er voor zorgen dat je er allebei voordeel van hebt. Win-Win dus.
De Hack:
Geef je superieuren (en anderen) merken dat je van hen wil leren en steun ze in hun eigen integere doelen. Steek ze niet de loef af maar werk met ze samen en ken ze royaal (en loyaal) hun rol toe in jullie gezamenlijke succes.
—
Wat is jouw favoriete PG Hack? Afgezien van ‘chillen’, zijn alle andere constructieve bijdragen welkom!
Feedback
Wij horen heel graag over jouw ervaringen met het PG traject.
Wat zijn je doelstellingen, hoe onderneem je stappen om die te bereiken en welke problemen kom je tegen? Zijn er punten waarop je hulp wilt hebben en kan je die omschrijven?
Mentor Momenten (zie Archief) is een uitgave van WellNed.nl.
Welzijn zit tussen je oren. Jouw online Mentor voor serieuze Persoonlijke Groei.