De WellNed nieuwsbrief met actualiteit en mentor momenten
Redactioneel
Dat krijg je van je geklaag over een kwakkelzomer en al blij zijn dat het niet zo warm was, direct een hittegolf voor je kiezen! Dan zit er niets anders op dan je aan te passen. Persoonlijke Groei bereik je met een open mindset en aanpassingsvermogen.
Sommigen hebben het weer moeilijk met de hitte. Met name mensen die kampen met ziekte of een minder goede gezondheid. Het is een gelegenheid voor goede sociale contacten door bv. te helpen met boodschappen of een klusje. Goed voor je betrokkenheid bij anderen en goed voor je karma.
Aanpassingsvermogen
Voor het derde jaar op rij een hittegolf! Wie twijfelt er nog aan de verandering van het klimaat? Maar wat doe je er aan? Aanpassen!
- luchtig kleden, ‘s nachts het huis ventileren (pas op voor insluipers)
- vroeger opstaan en in de (relatieve) ochtendkoelte werken en sporten
- siësta gedurende het heetste deel van de dag (siësta is letterlijk het 6e uur van de dag in de Mediterrane regio)
Kortom, doorgaan met ademhalen en… groeien.
Het weer is iets, waar je geen controle over hebt, dus er zit weinig anders op dan je aan te passen. Vandaar ook het gezegde “Slecht weer bestaat niet, alleen slechte regenkleding”. De flexibiliteit om je aan te passen, mentaal en fysiek, maakt uit hoeveel last je ondervindt van je omstandigheden. Shit happens, deal with it!
Elke fout en tegenslag is een gelegenheid om jezelf en je processen te verbeteren. Doen dezelfde tegenslagen zich steeds weer voor, dan wordt het tijd om je proces aan te passen. Of zoals Einstein zei “Doing the same thing and expecting different results is insanity”.
Groeien is veranderen en aanpassingsvermogen. Dat is een leerproces met vallen en opstaan. Verbeteren is een kwestie van blijven proberen, aanpassen, experimenteren. Perfectie bestaat niet, maar je kan wel idealen nastreven en voldoening trekken uit je inzet en voortgang.
Nieuwe artikelen deze maand
- The passion paradox van Brad Stulberg en Steve Magness
- ‘The Antidote’ (voor positiviteit) van Oliver Burkeman
- En nog meer…
Over welk onderwerp zou je graag meer willen weten? Wij staan altijd open voor suggesties voor nieuwe artikelen.
Mentor Moment
Een mentor is geen Yoda maar probeert inzichten over te brengen met nuchtere observaties. Dat zijn niet altijd feiten of antwoorden, maar ook vragen die je inzicht kunnen geven.
Lessen doorgeven
Geef de lessen die jouw mentoren je geleerd hebben door aan anderen. Door uit te leggen wat je hebt geleerd, verdiep je de inzichten die je hebt opgedaan. Door zelf een mentor te worden voor anderen groei je nog meer en sneller. Wees nooit te beroerd om tijd te besteden aan iemand die iets van jou wil leren. Op de lange termijn krijg je heel veel terug voor de steun aan anderen.
Omdat een goed boek een mentor voor je kan zijn, is het zinvol om met anderen te praten over wat je raakte in een boek. Vraag hen naar hun visie op de materie en geef de informatie van het boek in de context van anderen door.
Mensen vragen naar hun mening over ‘zware’ onderwerpen kan lastig zijn. Je kan zomaar met de deur in huis vallen, maar meestal is het beter om op de juiste context te wachten. In dat laatste geval geef je een opmerking van iemand anders de juiste aandacht en neem je de gelegenheid te baat om het onderwerp uit te diepen.
Een mentor voor iemand zijn is geen kwestie van iemand uitleggen, hoe de wereld in elkaar steekt. Informatie in de hersenpan van de ander proberen te gieten is een verkeerde benadering. Actieve begeleiding begint en eindigt met goed luisteren. Begin je de ander te begrijpen, stel dan open vragen. Daarna kan je eventueel met gerichte vragen onduidelijkheden uit de weg ruimen.
Op het moment dat je de indruk krijgt dat iemand verkeerde beslissingen neemt op basis van incorrecte informatie of aannames, is het geen zaak om daarop te wijzen. Stel de aanvullende vragen “Waarom denk je dat?” of “Op basis van welke informatie heb je die beslissing genomen?”. Een van de krachtigste vragen komt uit het boek Time to think van Nancy Klein, “Als je wist dat die aanname mogelijk niet correct is, wat zou je dan doen?”. Anderen de ruimte geven om zelf te denken is een moeilijke stap voor een mentor, maar kan een enorme vrijheid en inspiratie geven voor degene die je begeleid.
Het mooiste wat je als mentor kan geven is de vrijheid om creatief en vrij te denken over mogelijkheden en onmogelijkheden.
Food hacks
Zie ook Mentor Momenten van mei 2020.
Verantwoordelijkheid nemen voor wat je eet, kan je het beste uitvoeren door zelf te (leren) koken. Het hoeft niet direct een hobby te worden, maar met een paar elementaire vaardigheden kan je de routine van het koken makkelijker maken.
Zelf koken
Kan je zelf nog niet zo goed koken? Laat je zelfs het water aanbranden, omdat je steeds afgeleid bent door je smartphone. Dan lijkt het bijna magie als je de moeiteloze vaardigheid van anderen ziet om van basisingrediënten een smakelijke maaltijd te fabrieken.
Te vaak naar een makkelijke kant-en-klaar hap grijpen is funest voor je gezondheid, want in bewerkt voedsel zit van alles aan ingrediënten die de naam ‘voeding’ nauwelijks waard zijn. Zie o.a. Een pleidooi voor echt eten en WTF should I eat.
Toch is koken niet zo moeilijk. Extra motivatie voor jou kan zijn dat je liever die dingen eet waar je echt gelukkig van wordt (niet alleen ‘comfort food’). Afhankelijk zijn van anderen is op de lange termijn niet goed. Door zelf af en toe een maaltijd klaar te maken neem je verantwoordelijkheid voor wat je eet. Zo werk je op een directe manier aan je gezondheid.
Van het woord ‘koken’ krijgen veel mensen het al warm. Maar ook een eenvoudige salade bereiden is koken. Iedereen kan zakjes gesneden groenten leeggooien, maar dat is wat al te makkelijk. Ongesneden groenten zijn langer houdbaar en bevatten meestal meer vitamines dan producten die een dag of langer daarvoor schoongemaakt zijn. Maar op zich is er niets tegen een zakje verse bladspinazie, rocket (pittiger) of gemengde salade.
Kan je nog niet zo goed snijden? Leer het op Youtube, bv. met de chaotische Pierre Wind, Chef Jessica Roy van Food Network, Knife skills met Jamie Oliver of Gordon Ramsey, of zoek zelf een video van je favoriete kok. Tip: hou je andere hand dicht tegen de zijkant van het mes aan, maar niet er onder! En de eerste keren… pleisters bij de hand!
- Tip 1: Liever (nog) niet snijden? Gebruik een rasp, ook handig voor veel van de groenten in een wok-schotel (roerbakken).
- Tip 2: gebruik een grote schaal, dan mors je minder makkelijk wat bij het omscheppen.
Salade:
- blaadjes (spinazie, bladsla, rocket)
- een afgestreken lepel mayonaise (zie ook de eerdere MM voor zelfgemaakte mayo)
- geraspte wortels, appel, komkommer, courgette
- walnoten, zonnebloempitten, pijnappelpitten
- kruiden: verse peterselie, tijm, salie, etc.
- specerijen: himalayazout, snufje peper
- dressing: Extra virgin olijfolie, citroensap en/of balsamico, niet te veel, verzuip de salade niet
Zie ook Gezonde salade maken in 5 stappen.
Je moet de groenten hebben!
—
Wat is jouw favoriete Food Hack? Afgezien van ‘de pizzaboer bellen’, zijn alle andere constructieve bijdragen welkom!
Feedback
Heel graag horen we over jouw ervaringen met je PG traject.
Wat zijn je doelstellingen, hoe onderneem je stappen om die te bereiken en welke problemen kom je tegen. Zijn er punten waarop je hulp wilt hebben en kan je die omschrijven.
Mentor Momenten (zie Archief is een uitgave van WellNed.nl.
Welzijn zit tussen je oren. Jouw online Mentor voor serieuze Persoonlijke Groei.