Mentor Momenten augustus 2019 – WellNed Live!

Home » Groei Momenten » Mentor Momenten augustus 2019 – WellNed Live!

Uitgave MM/1

Redactioneel

Logo WellNed.nl

WN gaat live op 15 augustus. Deze nieuwsbrief is opgezet als proef voor onze groep reviewers die in het voorstadium. Op en aanmerkingen graag melden via het contact formulier.

Er moet nog veel gebeuren en na de lancering zit de druk pas goed op de ketel om de site verder uit te bouwen.

Deze nieuwsbrief bevat twee soorten ‘momenten’. Een enkel ‘groot’ moment dat een belangrijk aspect van PG ter discussie stelt en een paar kleine momenten die praktische tips zijn.
De redactie hoort graag van de lezers welke elementen van de nieuwsbrief de meeste waarde hebben en welke onderdelen jullie aanvullend graag zien. Hetzelfde is uiteraard van toepassing voor de blog artikelen op de site.

Ik wens jullie alvast een prettige Kerst en een gezellig uiteinde.

Hartelijke groeten!

Namens de Redactie van WellNed

Hans – StoicRhino

Wat doet een mentor wel en niet?

Een Mentor is een vertrouwenspersoon die jouw belangen voorop heeft staan

Een mentor is een vertrouwenspersoon met wie je vragen over je ontwikkeling kan bespreken. De intentie is om sneller te kunnen groeien dan wanneer je alleen je weg zoekt. Mentoren weten meestal wat de valkuilen en de mogelijkheden zijn op het traject van Persoonlijke groei.

De mentor kan zowel een klankbord zijn als een inspiratie. Het is een kwestie van goed luisteren naar de verlangens en verwachtingen die jij hebt in je leven en daar samen met je ingangen voor te vinden. Soms is een luisterend oor en een enkele vingerwijzing voldoende maar in andere gevallen moet het perspectief van de mentee ter discussie gesteld worden.

Om misverstanden voor te zijn spreken de mentor en de mentee af wat het doel van de begeleiding is. Het is fijn om over ‘alles’ te kunnen praten maar zonder focus op een aantal hoofdzaken loop je kans dat het bij een prettig gesprek blijft. Een afbakening van de samenwerking kan helpen om de aandacht gericht te houden op de reden waarom je de mentor relatie aangaat. Maar dat ‘contract’ is niet in beton gegoten. Waar en wanneer nodig kan de afspraak aangepast worden. Op die manier ben je je bewust van het verzetten van de bakens.

Een mentor is geen coach of trainer die jou opdrachten geeft wat je moet doen om je vaardigheden te verbeteren. Een goede mentor zal je wel uitdagen om net iets meer te durven dan je lief is. Door je ervaringen ‘op te rekken’ groei je sneller dan door in je comfort zone te blijven zitten. Van een beetje buigen blijf je flexibel maar tot barsten moet het niet komen.

Vraag een vrijblijvend en gratis voorstel aan voor begeleiding in je Persoonlijke Groei.

Groot Moment

Denk eens rustig na over je levensdoelen, schrijf ze op en neem ze regelmatig door. Pas de formulering aan tot het goed voor je klinkt. Zonder een duidelijk geformuleerd doel voor de diverse aspecten van je leven loop je het risico om doelloos in een sleur te komen. Met levensdoelen, een missie en specifieke zaken die je wilt bereiken krijgt je leven richting en een bewuste zingeving.

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die hun doelen opschrijven en er blijvend aandacht aan schenken succesvoller zijn dan mensen die er alleen over nadenken. Formuleren en evalueren geeft je de rust en de focus om op koers te blijven. Het dwingt je ook om je eigen definitie van succes op te stellen wat het nastreven ervan veel duidelijker kan maken.

Ontwikkelingen op de site

Op WellNed.nl zijn inmiddels meer dan 35 boeken besproken. Daar zitten de ‘standaard’ PG boeken bij maar ook een aantal die minder bekend zijn. De recensies zijn een strikt persoonlijke visie op het betreffende boek en geen ‘standaard’ bespreking zoals de uitgever die opstelt. Enige pretentie van volledigheid ontbreekt. Meer commentaren kan je vinden op Goodreads.com. Niet zelden is daar een samenvatting van het boek of een aantal hoogtepunten te vinden. Aan de hand daarvan kan je zelf bepalen of het boek de moeite waard is.

Van alle besproken boeken zijn inmiddels links naar Kindle uitvoeringen op Amazon opgenomen. Daar kan je uiteraard ook de papieren uitvoering vinden als je die prefereert. Besproken worden hoofdzakelijk de oorspronkelijke Engels versies. Er wordt gewerkt aan Bol.com links naar Nederlandse vertalingen van de boeken.

Kleine Momenten

  • Zit je even vast? Deel het probleem of de taak op in kleine stukjes. Er is altijd wel iets waarmee je kan beginnen, al is het maar om een planning te maken en alvast de eerste kleine taak uit te voeren.
  • Wees je bewust van zaken die mis kunnen gaan en probeer die te voorkomen. Maar vermijd een ‘control freak’ te worden en voor alles voorspelbaarheid en beheersbaarheid af te dwingen. Wees flexibel.
  • Je planning is een beslissing van jezelf als CEO van jezelf. Trek je zelf niet later in twijfel omdat je geen zin hebt om een taak uit te voeren. Anders krijg je geheid ruzie met de baas. En je wilt dat je trots op jezelf kan zijn! Toch?

Feedback

Heel graag horen we over jouw ervaringen met je PG traject.
Wat zijn je doelstellingen, hoe onderneem je stappen om die te bereiken en welke problemen kom je tegen. Zijn er punten waarop je hulp wilt hebben en kan je die omschrijven.


Mentor Momenten is een uitgave van WellNed.nl

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

When you focus on problems, you get more problems. When you focus on possibilities, you have more opportunities.Zig Ziglar

Plaats een reactie