Mentor Momenten april 2021 – Tijd voor lente-flow

Home » Groei Momenten Nieuwsbrief » Mentor Momenten april 2021 – Tijd voor lente-flow
Leestijd: 10 minuten

PG advies met het meeste groeipotentieel per vierkante pixel!!!

Redactioneel

Hallo Groeiers!,

Het kost elke maand weer even moeite om in de juiste flow te komen om de nieuwsbrief af te ronden. Ook een mentor is uiteindelijk maar een mens. Alleen superman springt met twee benen tegelijk in zijn broek. Idem voor superwoman in haar broek. En dan ook nog allebei van die akelig strakke broekjes :-). Niet dat ik er jaloers van wordt…

Zoals bij veel activiteiten is het een kwestie van in de flow komen. Maar dat komt soms wat stroef op gang. Waar haal je de inspiratie en de motivatie vandaan?

Flow is het gebied tussen teveel en te weinig uitdaging. Van teveel krijg je stress en van te weinig wordt het saai. Het moet je uitdagen om steeds iets beter te presteren (door te groeien), goed gebruik te maken van je vaardigheden en ze te ontwikkelen, en niet teveel routine.

Maar waar vind je de inspiratie om ergens aan te beginnen? Een blik motivatie opentrekken is helaas geen oplossing en evenmin ‘geestverruimende’ middeltjes. Op Koningsdag heb ik de Oranjebitter maar laten staan om later zonder bonkend hoofd de laatste hand aan de nieuwsbrief te kunnen leggen. Het was evengoed gezellig genoeg tijdens de straatborrel in het lentezonnetje. Denk ook de komende tijd om de zonnebrand, want de zonnekracht is op het moment vergelijkbaar met de intensiteit in augustus, al is het nog fris!

Inspiratie om flow te starten

Oh ja, inspiratie (even teveel flow de verkeerde kant op)! Tja, kijk eens om je heen. Het vergt echt niet zoveel moeite om jezelf te realiseren wat voor geweldige prestaties sommige mensen leveren. Niet altijd de grote dingen maar ook ‘gewoon’ elke dag. Welke mooie voorbeelden er zijn van positieve zaken ondanks alle pandemiestress. Zelfs de manier waarop sommigen omgaan met dramatische gebeurtenissen kan een inspiratie zijn.
Als je even geen goede voorbeelden kan vinden, vraag dan aan iemand anders wat hen de laatste tijd geïnspireerd heeft of wie al langer hun rolmodellen zijn. Of ga terug naar je eigen rolmodellen en wat je van hen wil leren.

Goede voorbeelden kunnen je aanzetten om zelf ook een bijdrage te leveren en anderen daarmee weer een goed voorbeeld te stellen. Je kan heel veel verschillende impulsen gebruiken om je aan te zetten tot jouw eigen bijdrage. Laat je motiveren voor activiteiten en manieren van denken om te groeien als mens. Je groeit niet alleen met grote gebaren, maar ook in de kleine dingen zoals wat menselijke aandacht voor de problemen van een buur of een vriend. Probeer anderen te begrijpen net zoals je zelf begrepen wil worden.

Gebruik de mooie emoties die je voelt door inspiratie, als de motivatie om zelf in actie te komen. Maak een begin, hou goed voor ogen wat je wil en kan bereiken, zet door en ga ervoor. Het is lente, dus sla je vleugels uit!

Redactie WellNed.nl

Als ‘Mentor Moment’ deze maand aandacht voor ‘Effectief met mensen omgaan’.

In de rubriek ‘PG Hacks’ (Groei Tips) de volgende drie onderwerpen:
1: Gebruik je sterke eigenschappen
2: Harder werken is niet altijd de oplossing
3: Je instelling maakt het verschil

Nieuwe artikelen deze maand

Over welk onderwerp zou je graag meer willen weten? Wij staan altijd open voor suggesties voor nieuwe artikelen.

Mentor Moment

Een mentor is geen Yoda maar probeert inzichten over te brengen met nuchtere observaties. Dat zijn niet altijd feiten of antwoorden, maar ook vragen die je inzicht kunnen geven.

Effectief met mensen omgaan

Mentor voor persoonlijke groei feedback (Nik-Macmillan-280300 Unsplash)

Met mensen probeer je effectief om te gaan en met dingen efficiënt. Let op het verschil! Probeer je het omgekeerde, dan poeier je mensen af omdat ze je teveel tijd kosten en verspil je zorg aan voorwerpen die het niet waard zijn.

Met dingen kan je efficiënt zijn. Snel en met zo weinig mogelijke verspilling van tijd en energie. Mensen zijn geen grondstoffen of gebruiksvoorwerpen die je er snel even door kan jagen. Neem de tijd om ze op de juiste manier aan te sturen. Dat is maatwerk, omdat iedereen verschillend is, net zoals jijzelf uniek bent.

Om de status als Covey fanboy nog maar eens te etaleren, komen hierbij geheel voorspelbaar Stephen Covey’s ‘7 eigenschappen’ om de hoek kijken. Effectief met anderen omgaan is het tweede trio eigenschappen (4, 5 en 6) gericht op interpersoonlijk functioneren, de effectieve omgang en samenwerking met anderen.

Effectieve eigenschappen

Met eigenschap 4 – Win-Win – probeer je in de samenwerking met anderen zero-sum te vermijden. D.w.z. dat het doel of het gevolg van de samenwerking niet mag inhouden dat de een verliest en de ander wint. Dat zijn ego-spelletjes die je in de politiek al te vaak ziet als slechte voorbeelden. Stuurt iemand daarop aan, geef dan rustig aan dat je liever niet samenwerkt dan een eenzijdig of onevenwichtig resultaat te accepteren, ook al is het in jouw voordeel. Dat creëert vertrouwen en respect.
Samen de winst delen is al een goed begin, maar allebei winst maken is nog beter. Win-Win gaat uit van een principe van overvloed, er is genoeg voor iedereen. Wanneer je uitgaat van schaarste, dan is er competitie en strijd. Competitie kan aanzetten tot betere prestaties, maar als er competitie is binnen een team, dan kan het helemaal fout gaan. Bij goed teamwork weegt het gezamenlijke resultaat zwaarder dan de individuele eer.

Gerelateerde inhoud  Mentor Momenten december 2019 - Functioneren via de fundamenten

Over eigenschap 5 is al genoeg gezegd in het artikel Iedereen wil begrepen worden. Lees het en… probeer het principe te begrijpen. Stel meer vragen dan dat je antwoorden geeft (mea culpa!).

De eigenschap met het ‘moeilijkste’ begrip is nummer 6, Synergie. Het lijkt een abstract begrip maar laat zich redelijk inzichtelijk vertalen als ‘wij is belangrijker dan ik’. Het is een naadloze samenwerking aan een gemeenschappelijk doel. Iedereen draagt haar of zijn steentje bij, geen ego, leiding geven waar nodig en water dragen waar en wanneer dat nodig is. En samen terugkijken naar de prestatie en zeggen “Wow! Dat hebben we toch maar even samen voor elkaar gekregen”. Het geeft een prachtig gevoel van saamhorigheid, betrokkenheid en voldoening. Bij goede synergie kan 1+1 soms veel meer dan 2 zijn.
En toch… hebben sommige mensen ook bij perfect synergetische activiteiten meer behoefte aan erkenning van hun inbreng dan anderen. Ook mensen die zeggen ‘niets bijzonders toch?’ kan je laten weten dat je hun inbreng bijzonder op prijs stelt. Een welgemeend bedankje kweekt goodwill.

Flexibel communiceren

Bij effectiviteit komt meer kijken dan de 3 bovenstaande principes. Ook de manier van communiceren kan belangrijk zijn.

Een voorbeeld is dat mensen bij voorkeur visueel of auditief ingesteld zijn. De ene persoon krijgt graag mondelijke instructie met de gelegenheid om vragen te stellen. De ander leest graag een handleiding. Weer anderen willen graag dat het een keer voorgedaan wordt. Sommigen willen dat je regelmatig komt kijken hoe het gaat en belangstelling toont, anderen worden korzelig van regelmatige ‘controle’. Vraag welke manier van werken de voorkeur heeft en probeer daar op in te springen. Geef mensen wat vrijheid (autonomie) binnen het kader van afspraken en hou beide partijen daaraan.

Bij verschillende managementstijlen – of het gebrek daaraan – komt het voor dat iemand goed functioneert bij een hoofdzakelijk schriftelijke rapportage van de voortgang. Maar onder een andere manager – die mondelijke rapportage op prijs stelt en tijdens overleg snelle vragen afvuurt – komt dezelfde werknemer in de problemen. Als leidinggevende doe je er goed aan om niet teveel je eigen stijl op te dringen, maar te kijken hoe elk van je mensen het beste tot zijn of haar recht komt. Dan ben je effectiever in het aansturen van mensen.

Maar ook bij vrienden en kennissen kunnen er verschillen zijn in de manier van communiceren. De één vindt het leuk om af en toe te praten, via de telefoon, videobellen of in persoon. De ander stelt regelmatige korte berichten op social media op prijs om contact te houden, hoe oppervlakkig ook. Een derde communiceert graag via good-old email. Probeer jezelf aan te passen aan de preferentie van de mensen waarmee je communiceert. Alleen als een bepaalde manier van contact houden niet lekker werkt voor jou, kan je vragen welk ander medium de ander liever gebruikt.

PG Hacks – Groei Tips

‘Hacks’ zijn trucjes om snel resultaat te scoren. Die passen in feite niet bij Persoonlijke Groei omdat gestage groei beter resultaat geeft op de lange termijn. Groei is al moeilijk genoeg en jezelf ontwikkelen in intensieve spurts kan nog pijnlijker zijn, te vergelijken met spierpijn na overmatige en ongewone inspanning.

Toch is de titel van deze rubriek ‘Hacks’ omdat er met de juiste focus snellere resultaten te behalen zijn.

Quote:
Whether you think you can, or think you can’t, you are right. Henry Ford

PG Hack #1: Gebruik je sterke eigenschappen

Wanneer je een inventarisatie maakt van je persoonlijke eigenschappen dan kom je sterke en zwakke punten tegen. Veel mensen die zichzelf willen verbeteren denken dat ze het beste kunnen werken aan hun zwakke punten. Maar dat is een verkeerde inschatting.

In de praktijk is het veel beter om je sterke punten te gebruiken om resultaten te bereiken. Bewustwording van je zwakke kanten helpt om fouten te vermijden. Je kan tekortkomingen compenseren door zaken uit te besteden, hulp te vragen en je sterke eigenschappen optimaal in te zetten.

Ga dus uit van de vraag “Waar ben ik goed in?”. Vaak is dit iets wat je bovendien prettig vindt of in ieder geval geeft het je voldoening. Gebruik dat als motivatie om je sterke punten verder uit te bouwen en er nog beter in te worden.

Nog mooier is het als je meerdere sterke eigenschappen hebt. Je kan ze dan combineren op een unieke manier waardoor je waarde kan leveren met minder concurrentie. Met drie of meer sterke eigenschappen heb je de potentie van een ‘wereldwonder’. Maar hopelijk iets meer dan een geweldige stofzuiger die klopt, veegt en zuigt :-).

Let wel op dat talent iets anders is dan een sterke eigenschap. Talent is een aanleg, maar vergt nog steeds hard werk om goed te benutten. Als je denkt dat succes verzekerd is als je als talentvol wordt aangemerkt, dan is mislukking voorgeprogrammeerd. In de praktijk zullen harde werkers die zich op de juiste productieve doelen richten in staat zijn talentvolle (en daardoor mogelijk gemakzuchtige) mensen voorbij te streven.

PG Hack #2: Harder werken is niet altijd de oplossing

Boekbespreking: Stephen Pressfield: Do the work

Hard werken leek vroeger de beste oplossing als je vooruit wilde komen. Maar meer uren (per dag) ergens aan besteden is niet altijd de juiste oplossing. Op een gegeven moment ben je bezig om het kaarsje aan beide kanten op te branden en kan je niet verder.

Gerelateerde inhoud  Mentor Momenten augustus 2019 - WellNed Live!

Bij een groot consultancy bedrijf werd een onderzoek gedaan naar het effect van veel uren t.o.v. een beperkt aantal uren gericht werken. Het bleek dat de werknemers die een paar uur per dag geconcentreerd werkten beter presteerden dan degenen die lange uren maakten. Om goed werk te leveren heb je energie nodig. Na 10 uur werk ben je echt niet fris meer en lever je zeker niet je beste prestatie. Je gaat meer fouten maken, je hebt minder plezier van je werk, je sociale leven lijdt eronder, etc.

“Ja, maar programmeurs werken toch vaak nachten door om projecten af te krijgen”.
Dat is een uitzondering (de meesten werken redelijk normale uren) en heeft twee redenen. Ten eerste is er ‘s nachts minder afleiding, waardoor je ongestoord door kan werken. Ten tweede ben je moe, waardoor je minder snel afgeleid bent. Die twee zaken samen kunnen af en toe voor productiviteit zorgen, maar niet duurzaam. Bovendien doe je er goed aan om de volgende dag het resultaat van het nachtbraken grondig na te kijken. Vaak is dat deels bagger, omdat je door de vermoeidheid je fouten niet meer ziet.

Slimmer werken

  • De juiste focus. Goed begrijpen Waarom de taak of het resultaat belangrijk is. Dat geeft motivatie en focus. Als je weet welke waarde de klant of je baas – en beter nog jijzelf – aan het resultaat van jouw werk toekent, dan werk je met meer focus op de functionaliteit, kwaliteit, de tijdigheid, etc.
  • Werken aan de aspecten die belangrijk zijn, niet om ‘bezig’ te zijn of routinematig door te beulen. Slimmer werken i.p.v. harder. Je kan de wet van Pareto toepassen door te werken aan de 20% van de taak (van klanten tot problemen) die 80% van het resultaat bepaalt. Leg eerst de basis en besteed dan pas aandacht aan de details.
  • De wet van Parkinson beschrijft dat een taak de beschikbare tijd vult. Geef jezelf voor een activiteit een beperkte hoeveelheid tijd (deadlines en bv. Pomodoro blokken). Daarmee kan je sneller een goed resultaat leveren dan wanneer je er zonder limiet (te rustig) aan werkt. Deadlines geven een geplande druk (uitdaging) die beter is dan de urgentie die voortkomt uit de agenda van anderen die hun probleem jouw probleem proberen te maken (stress). Ook deze nieuwsbrief heeft een deadline… stressen dus. Err… een uitdaging.

PG Hack #3: Je instelling maakt het verschil

De uitspraak van Henry Ford aan het begin van deze Hacksrubriek wordt vaak aangehaald. De instelling waarmee je begint aan een activiteit, bepaalt in hoge mate zowel je succes als je falen. Des te meer je een afkeer hebt van de klus, des te groter de kans dat het niet lukt (ahem… belastingen… oeps… uitstel aanvragen).
Aan de andere kant hoef je er niet vanuit te gaan dat elke uitdaging per definitie een reeks (persoonlijke) mislukkingen vereist voordat je uiteindelijk succes hebt. Je kan je kansen aanzienlijk verbeteren met de ervaringen van anderen. Vraag om advies aan degene die jou de opdracht of uitdaging gaf of aan anderen die je op weg kunnen helpen. Zoek naar oplossingen op internet. Lees een boek. Probeer niet steeds het wiel uit te vinden.

De valkuil van een positieve instelling is uiteraard de arrogantie van “I’ve got this!”. Laat mij dat varkentje maar even wassen! Opzij, hier komt de beste varkenswasser ooit! Oh ja? Heb je het wel eens eerder gedaan? Nee, maar hoe moeilijk kan het zijn!
Tja, veel varkens willen nu eenmaal niet gewassen worden en schreeuwen moord en brand als je ze probeert schoon te krijgen. Als je niet weet waar je aan begint, toon dan enige bescheidenheid.

Open mind

Wat is dan wel de juiste instelling? De meeste deskundigen (psychologen, etc.) komen tot de conclusie dat de wil om te leren bepalend is. Door die bereidheid sta je open voor nieuwe informatie en manieren van denken. Als je bovendien realistisch bent, dan weet je dat alle begin moeilijk is, maar dat je kan leren van je fouten. Doe je dat laatste niet, dan blijf je dezelfde miskleunen maken en leer je het nooit.
Maar het kost even goed moed om uit je comfortzone te komen.

In alles wat je doet kan je ‘op de schouders van giganten’ staan. Er zijn mensen die je voorgegaan zijn. Wellicht niet op exact dezelfde manier, maar met ervaringen en pogingen die je eigen creativiteit kunnen stimuleren. Zoek over de grenzen van disciplines naar vergelijkbare (creatieve) oplossingen en maak er het beste van. Met de juiste instelling heb je een goed begin.

Wat is jouw favoriete PG Hack? Afgezien van ‘chillen’, zijn alle andere constructieve bijdragen welkom!

Feedback

Wij horen heel graag over jouw ervaringen met het PG traject.
Wat zijn je doelstellingen, hoe onderneem je stappen om die te bereiken en welke problemen kom je tegen? Zijn er punten waarop je hulp wilt hebben en kan je die omschrijven?

Mentor Momenten (zie Archief) is een uitgave van WellNed.nl.
Welzijn zit tussen je oren. Jouw online Mentor voor serieuze Persoonlijke Groei.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Het doel van deze cursus is om met Gedragsverandering stress-bestendig te worden.

Info / Bestellen

Plaats een reactie