Uitgave MM/9
De WellNed nieuwsbrief met actualiteit en mentor tips
Redactioneel
De lente is de tijd van de groei. De natuur roert zich weer en de temperaturen worden aangenamer. Maar juist op dit moment, moeten we vanwege besmettingsgevaar thuis blijven. Natuurgebieden zijn afgesloten om de kans op overdracht te verkleinen.
Probeer toch regelmatig tijd buiten door te brengen. Maak er het beste van in je tuin of op het balkon. Gebruik ook rustige momenten door de dag om een park in je omgeving te bezoeken. Tijdens de lunch en het avondeten is het daar vaak minder druk.
Mediteren en nieuwe routines voor de ochtend en de avond kunnen in dit seizoen houvast bieden. Regelmaat in je leven en een nieuw ritme moet je de tijd geven om aan te leren. Pas steeds wat aan en maak nieuwe gewoontes een onderdeel van je dag.
Groei met de natuur in deze lente naar een nieuw evenwicht. Leg contacten – op afstand – en biedt hulp aan voor je netwerk. Geven is een mooi gebaar in deze tijd. Leg nu de basis voor een constructieve samenwerking in een post-pandemie wereld.
Nieuwe artikelen deze maand
- The end of Alzheimer over het ReCode protocol tegen deze verschrikkelike ziekte door een bevlogen wetenschapper die geen genoegen wil nemen met de traditionele benadering met uitgebreide testen van een enkel medicijn tegelijk testen.
- Meditatieve ademhaling en verbinden voelen. Mediteren op je ademhaling is fundamenteel. Wij geven ere een draai aan door mentaal en emotioneel contact met anderen te zoeken.
- The Community cure. Een ander model voor de gezondheidszorg. Groepsconsulten en zorg als een integratieve functie in de maatschappij.
Over welk onderwerp zou je graag meer willen weten? Wij staan altijd open voor suggesties voor nieuwe artikelen.
Mentor Moment
Een mentor is geen ‘Yoda’ maar probeert inzichten over te brengen met nuchtere observaties. Dat zijn niet altijd feiten of antwoorden, maar ook vragen die je inzicht kunnen geven.
Negatieve gedachten zijn heel normaal
Van de tienduizenden gedachten die wij op een dag hebben, zijn de meesten een herhaling en bovendien negatief. Wij zijn evolutionair geprogrammeerd om op gevaar te letten. Daar zijn wij veel beter in dan positieve en constructieve gedachten. Zelfs bij die laatste speelt frequent in het achterhoofd de zorg mee, wat de consequenties zijn van wat wij doen. Wat anderen ervan zullen vinden speelt ook meestal een grote rol.
Maar laat negativiteit niet overheersen. Prestatie stress is gezond, maar stressen omdat je spoken ziet, of niet weet waarom je overbezorgd bent, is niet gezond. Relativeer en zet de positieve en negatieve aspecten naast elkaar. Probeer naar anderen toe ook altijd zowel de positieve als negatieve effecten van een situatie te zien.
Omgaan met je negatieve gedachten is allereerst een bewustwording. Betrap jezelf erop! Op het moment dat je ergens aan denkt en je begint je zorgen te maken, stop daar dan bewust mee. Verander je perspectief en kijk naar de positieve kanten van de zaak. Vaak dringt de negatieve impuls toch weer door, negeer die dan en probeer de positieve kanten te zien.
Als anderen negatief zijn en enkel bezwaren inbrengen, vraag ze dan naar de positieve aspecten die ze zien. Die blijken ze meestal wel degelijk te onderkennen. Mensen zijn er niet alleen maar op uit om jou en jouw ideeën onderuit te halen. Ze hebben vaak terecht bezwaren en daar kan jij je voordeel mee doen. Gebruik feedback om je idee of bijdrage te verbeteren en te versterken. Ook ‘falen’ is feedback en geeft je een kans om te leren van gemaakte fouten.
Een negatief zelfbeeld is schadelijk, met name als het een gewoonte is. Je altijd weer bewust te zijn van je tekortkomingen is een blokkade om een constructieve bijdrage te leveren. Probeer niet steeds te werken aan je minder goede eigenschappen, maar gebruik en versterk je positieve kanten. Je bent ‘Genoeg’ zoals je bent, maar gebruik dat als een basis om uit te groeien en niet om jezelf als middelmatig te zien.
Alleen positief en ‘happy’ zijn is op den duur niet vol te houden. Dan denken mensen op den duur dat je een pilletje hebt geslikt. En ook al ben je opgeruimd van aard, een kritische maar wel opbouwende bijdrage is beter dan alleen “Leuk joh!”.
Food hack – Vermijd suiker
Suiker zit in VRIJWEL ALLE (bewerkte) producten. Het wordt toegevoegd om de smaak op te peppen. Idem met zout hoewel dit andere problemen geeft dan suiker.
Teveel suiker maakt je ongevoelig voor de werking van insuline. Je cellen hebben insuline nodig om energie op te nemen. Gebeurt dat niet, dan blijft er teveel suiker in het bloed hangen dat vervolgens als vet wordt opgeslagen. Uiteindelijk kan het leiden tot diabetes met op termijn dramatische gevolgen (blindheid, verlies van ledematen, etc.)
Niet voor niets hebben een aantal landen een ‘suikertaks’ ingevoerd. In bv. Mexico probeert men hiermee de enorme consumptie van gezoete frisdranken in te dammen. Het overgewicht dat veel mensen hierdoor kregen werd een acuut probleem voor de volksgezondheid.
Je verlangen naar suiker heeft een aantal achtergronden:
- Je hebt helemaal geen toegevoegde suiker nodig! Af en toe wat natuurlijke suikers in fruit is meer dan voldoende. Door in stappen je suikerconsumptie af te bouwen, ben je in een maandje van je suikerverslaving af. Een van de redenen waarom zangeres Adele jarenlang zo dik was, bleek te liggen aan het feit dat ze dagelijks liters thee dronk met heel veel suiker. Daar is ze meer gestopt en het resultaat is dat ze superslank is geworden.
- Als je – zoals veel mensen – de candida bacterie in je maag en darmen hebt, dan zorgt die voor een hongergevoel. Het is soms niet je lichaam dat om voeding vraagt maar je verstekelingen. Als gevolg daarvan ga je snacken en vaak op suikerhoudende producten. En dat is nu net wat de candida lekker vindt. Dus lekkere trek is helemaal niet zo lekker.
Suikers en zoetstoffen in ‘light’ producten!
De voedingsindustrie houdt ons nog steeds voor de gek met ‘light’ producten. Als het gaat om ‘minder vet’ dan is er vaak wat suiker toegevoegd om de smaak te verbeteren. Bij ‘suikerarme’ producten wordt daarentegen zoetstof toegevoegd. Je denkt dan ‘gezond’ te eten met minder vet en suiker, maar wordt belazerd met verborgen toevoegingen.
Gebruik gewoon volvette en natuurlijke producten en niet de bewerkte ‘light’ producten van de industrie.
Gebruik geen zoetstoffen!
De meeste kunstmatige zoetstoffen hebben een nadelige invloed op je darmflora. Ook Stevia, al wordt dit aangeraden als ‘natuurlijk’! Er zijn verschillende conflicterende onderzoeken, maar het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Als er een kans is dat ze een negatieve invloed hebben op je darmbacteriën, dan kan je deze producten beter laten staan.
Onze behoefte aan zoet eten komt hoofdzakelijk uit onze kindertijd. Des te minder je zoete dingen eet, des te minder je er behoefte aan hebt. Het is voornamelijk een psychologische afhankelijkheid, voor de voedingswaarde heb je het niet nodig.
Wat is jouw favoriete Food Hack? Afgezien van de pizzaboer bellen, zijn alle andere constructieve bijdragen welkom.
Feedback
Heel graag horen we over jouw ervaringen met je PG traject.
Wat zijn je doelstellingen, hoe onderneem je stappen om die te bereiken en welke problemen kom je tegen. Zijn er punten waarop je hulp wilt hebben en kan je die omschrijven.
Mentor Momenten is een uitgave van WellNed.nl.
Welzijn zit tussen je oren. Jouw online Mentor voor serieuze Persoonlijke Groei.