De WellNed nieuwsbrief met actualiteit en mentor momenten
Redactioneel
Het is een schrikkeljaar, maar de extra dag geeft geen soelaas. Sinds het voorjaar kwakkelt Nederland met het weer, al zitten we niet te wachten op de verstikkende hittegolven van de afgelopen 2 jaar. Toch is er af en toe zon om de depressie over de existentiële problematiek wat te lenigen. Het lijkt veel op het kwakkelen met de voorzichtige herstart van de economie en het openbare leven. In dit mentor moment de oproep om er het beste van te maken.
Maar de pandemie is ook een gelegenheid om goed na te denken. Een tijd om problemen te zien als mogelijkheden om het roer om te gooien en om van obstakels oplossingen te maken. Om beter samen te werken en elkaar op te vangen waar het kan. Zowel op het persoonlijk als het zakelijke vlak. Als kennissen, contacten of klanten niet bij jou langs kunnen komen, dan zoek je ze toch zelf op? Met gepaste afstand of virtueel is er heel wat mogelijk.
Gewoon contacten leggen is al een mogelijkheid die te vaak onbenut wordt gelaten. Het is absoluut niet nodig om jezelf en/of je diensten te ‘verkopen’. Een commercieel contact behoeft geen opdringerig verkooppraatje te zijn. Gewoon eens navragen of alles goed gaat, of de aankoop of dienstverlening goed uitgepakt heeft. Vraag eens wat de actuele situatie is en met welke problemen men kampt of welke mogelijkheden niet benut kunnen worden.
Door interesse en begrip te tonen voor de problemen en behoeften van anderen, kan je op een natuurlijke manier deuren openen die anders gesloten zouden blijven. Samen zoeken naar oplossingen. Belangstellende vragen komen nooit slecht uit. Ook een gelegenheid als een persoonlijke verjaardag of een periode sinds het laatste contact kan een aanleiding zijn om het contact warm te houden. Deel zelf iets positiefs of een doe een vrijblijvende suggestie waar iemand anders zijn voordeel mee kan doen. Ga uit van ‘wie kan ik helpen’ in plaats van ‘wie helpt mij’. Zoek naar win-win situaties.
Interesse tonen in een ander wint het altijd van interessant doen over je eigen situatie of prestaties. Zie Dale Carnegie.
Het ‘nieuwe normaal’ kan positieve kanten hebben, als je bereid bent om het te zien als een glas dat halfvol is in plaats van half leeg.
Nieuwe artikelen deze maand
Over welk onderwerp zou je graag meer willen weten? Wij staan altijd open voor suggesties voor nieuwe artikelen.
Mentor Moment
Een mentor is geen Yoda maar probeert inzichten over te brengen met nuchtere observaties. Dat zijn niet altijd feiten of antwoorden, maar ook vragen die je inzicht kunnen geven.
Openhartigheid en vragen stellen
Spreek niet negatief over iemand achter zijn of haar rug. Ook niet als een enkele schampere opmerking. Het maakt een slechte indruk op anderen die mogelijk hetzelfde over jou zullen doen, of je zullen wantrouwen, omdat je wellicht net zo met anderen over hen zal spreken. De kans is groot dat je praatjes uiteindelijk bij het doelwit van je roddel terechtkomen en dan moet je met de billen bloot. Ga uit van je eigen integriteit en handel met respect.
Een roddelaar verlaagt alleen zichzelf, niet het doelwit van de praatjes.
Ga ook niet in op de roddel van anderen. Je kan vragen of de roddelaar het al eens besproken heeft met het doelwit van de praatjes, of het slachtoffer eigenlijk wel goed kent. Meestal moet men daar het antwoord op schuldig blijven!
Veel mensen willen een ‘confrontatie’ over ongewenst gedrag of uitlatingen het liefst uit de weg gaan. Maar het kan ook zonder een ‘frontale botsing’. Als iemand je dwars zit, stel dan eens op een rustige toon een vraag. Probeer te begrijpen waarom de ander zo reageert.
Bv. “Waarom zit die persoon of dat voorval jou zo dwars?” Of “Heb je daar eerder problemen mee gehad?” Of “Wat is er eerder gebeurd?” en vervolgens “Maar is dat toen niet goed uitgesproken?” en vervolgens “Is het daar dan niet eens tijd voor?” Zonder een stellingname kan je zo bemiddelen tussen conflictpartijen en aanzetten tot een dialoog.
Het is altijd mogelijk om te zeggen “Ik hoor wat je zegt en ik probeer te begrijpen, waarom je zo denkt en doet”. Daarmee hoef je het niet eens te zijn met de ander, maar begin met het respecteren van de mening van de ander, zonder direct een oordeel uit te spreken. Probeer zo veel mogelijk facetten van een situatie te begrijpen en probeer anderen te helpen om dat voor zichzelf te doen. Alleen al duidelijkheid verkrijgen over intenties kan veel problemen oplossen.
Doe een ander niets aan dat je zelf ook niet wilt ervaren. Blijf eerlijk en integer. Zo’n instelling betaalt zich terug in het respect dat je ermee verdient.
Food hack – Broodbeleg
Zie ook Mentor Momenten van mei 2020.
In vrijwel alle broodbeleg zit suiker, ook de vleeswaren (lees de verpakkingen maar eens). Maar het is heel makkelijk om je eigen beleg te maken. In huize WellNed staat er maar zelden iets uit de fabriek op tafel tijdens de broodmaaltijd. De discussie over granen en gluten zet het gebruik van brood ter discussie, maar als je gezondheid goed is, dan kan een sneetje nog wel.
Favoriet #3: Koko-Choco, gezond zoet
De meeste mensen zijn gek op zoete verwennerij. Te gek. Veel te gek. Maar suiker is slecht voor je. Het zorgt voor insuline-insensitiviteit en alle metabole problemen die daarmee samenhangen. Dus geniet met mate.
Chocoladepasta voor op brood of een toastje is lekker. En de pure-chocoladeversie uit de winkel lijkt gezonder, maar bevat nog steeds teveel suiker. Het is gelukkig niet zo moeilijk om zelf een redelijk gezonde variant te maken. En je kan het combineren met de lekkere smaak van kokos. Die combinatie hebben wij nog niet in het schap van de supermarkt zien staan (wel soms notenpasta met een vleugje kokos). Snel een patent aanvragen… of weet jij toevallig of en waar zoiets al verkrijgbaar is?
Je kan fijn gemalen kokosmeel gebruiken of iets grovere geraspte kokos (verschillende grootte korrels verkrijgbaar). Experimenteren met vers geraspte kokos uit een kokosnoot lijkt ook de moeite waard, laat ons weten of en hoe dat is gelukt.
De hoeveelheden en verhoudingen kan je het beste op het gevoel toepassen. Het gaat met name om de consistentie van de pasta en dat vereist enig experimenteren.
Bereiding
Maak een hoeveelheid die in 1 of meer oude jampotten past. De pasta blijft zeker een week goed in de koelkast, maar meestal haalt het die tijd niet, omdat het veel te lekker is op brood.
Een steelpan is het beste voor de bereiding, hoewel verhitting nauwelijks nodig is.
- doe 2 of 3 volle eetlepels kokosmeel of geraspte kokos in een steelpan, fijner geraspt materiaal neemt wat meer vocht op; de structuur maakt het verschil in het mondgevoel en ook de smaak. Wat bevalt jou het beste?
- voeg 1 volle eetlepel cacaopoeder toe, donkere cacaopoeder en geen hot chocolate (met veel suiker!), naar smaak, want niet iedereen houdt van de wat bittere smaak van ruwe cacao; cacao nibs zijn ook eens te proberen als aanvulling op de cacaopoeder
- voeg zoveel kokosmelk of kokosdrink (ongezoet) toe dat het een smeerbare substantie wordt (het stijft in de koelkast vanzelf nog wat op); je kan ook wat kokosvet (extra virgin) toevoegen als je dat wilt, maar als je wat meer gebruikt wordt de massa hard in de koelkast
- voeg eventueel een (halve) lepel honing toe of een (half) pakje vanillesuiker als je daar niet buiten kan (je went snel aan zo weinig mogelijk suiker)
- meng de ingrediënten goed door elkaar en blijf roeren tot het een gladde pasta vormt
- verwarm het mengsel een minuut of 2 met minimale warmte (vlamverdeler onder de pan), blijf doorlopend roeren want het kan snel aanzetten en spetterend gaan borrelen
- laat de pasta afkoelen en doe het in een oude jampot of een afsluitbaar bakje (bij voorkeur glas of geglazuurd aardewerk i.p.v. plastic)
Met grasboter of een likje kokosvet (extra virgin) op brood of toast niet te versmaden.
Smullen maar zonder schuldgevoelens over ‘zoet’!
—
Wat is jouw favoriete Food Hack? Afgezien van ‘de pizzaboer bellen’, zijn alle andere constructieve bijdragen welkom!
Feedback
Heel graag horen we over jouw ervaringen met je PG traject.
Wat zijn je doelstellingen, hoe onderneem je stappen om die te bereiken en welke problemen kom je tegen. Zijn er punten waarop je hulp wilt hebben en kan je die omschrijven.
Mentor Momenten is een uitgave van WellNed.nl.
Welzijn zit tussen je oren. Jouw online Mentor voor serieuze Persoonlijke Groei.
Je ontvangt deze nieuwsbrief door een inschrijving als abonnee. Indien je deze niet langer wilt ontvangen, dan kan je uitschrijven als abonnee.