Groeimomenten juni 2024, Reizen vergroot je horizon en stimuleert je groei

Home » Groei Momenten » Groeimomenten juni 2024, Reizen vergroot je horizon en stimuleert je groei

Redactioneel

Hallo Groeiers!,

Excuses voor de late nieuwsbrief, verzending vanaf het vakantieadres en tijdens reizen lukte niet, meer door afleiding dan door inhoudelijke oorzaken.

Met reizen kom je comfortabel uit je comfortzone

Reizen en richtingen en ervaringen kiezen vergroot je horizon en is goed voor je groei

Wanneer je uit de comfortzone van je dagelijkse beslommeringen komt, dan zie je dingen die je aan het denken zetten over je wereldbeeld. Reizen is wat anders dan via schermen naar andere landen en culturen kijken. In die zin is reizen een ‘full contact sport’.

In plaats van ‘vreemd geklede’ mensen die een paar seconden over je beeldscherm schuiven, heb je contact met mensen zoals jezelf die bezig zijn met hun dagelijkse bestaan. In hun omgeving ben jij de vreemd geklede toerist in een omgekeerde camouflage van felgekleurde kleding waarin je jezelf thuis voor geen goud laat betrappen.

Aan de andere kant zijn er ‘inboorlingen’ ver van de ‘geciviliseerde’ wereld die t-shirts van Amerikaanse universiteiten of sportteams dragen. Is dat camouflage of een stille ambitie? Kleding en ornamenten representeren de groep waarmee de drager zich identificeert. Maar de daadwerkelijke betrokkenheid is soms ver te zoeken zoals de bedelaar met een Yankees t-shirt.

Reizen is dodelijk voor denkfouten

In ons kikkerlandje kijken we soms wat misprijzend naar buitenlands gedoe, met name in niet-westerse streken. Op afstand hebben wij vooroordelen, zijn onverdraagzaam en klein van geest.

Travel is fatal to prejudice, bigotry, and narrow-mindedness.
Mark Twain

Maar zoals Twain met een van zijn vele rake citaten aangeeft, kunnen onze instellingen sneuvelen als sneeuw voor de zon. Dat gaat bijna vanzelf wanneer wij face-to-face te maken krijgen met mensen en situaties ter plekke. Dan moeten wij concluderen, “Ahhh… daarom houden ze hier siesta, niet omdat ze lui zijn, maar omdat het veel te heet is om midden op de dag in de brandende zon te werken”. Ze werken hard als het nog uit te houden is en pauzeren wanneer dat de slimste optie is.

Only mad dogs and Englishmen go out in the midday sun.
Noel Coward (1955) of Charles Burney (1770)?

Het loslaten van ingesleten gedachten, oordelen, vooroordelen en aannames is een goede vorm van groeien. Het is toegeven dat je het mis hebt en open staat voor andere benaderingen en inzichten.

Leuk om weer terug te zijn

Wanneer je terug bent in eigen land, dan vallen sommige dingen je plotseling op. Zoals de overweldigend grijze en efficiënte betontegels waarmee wij te veel van onze leefomgeving bedekken. Dat is heel wat anders dan de veelheid aan vaak natuurlijke materialen zoals vulkanisch gesteente dat je elders ziet.

Je moet ook opeens weer bedacht zijn op de fietsen die je overal over de tenen dreigen te rijden. Om over fatbikes nog maar te zwijgen, hopelijk komt er regulering of een veiliger vervanger voor die hype.

Ahhh.. het is goed om weer thuis te zijn! Onze spruitjeslucht is toch heel vertrouwd en gezond. Die kunnen we de rest van het jaar weer opsnuiven.

Neem nog een laatste slok Sangria. Proost!

Blijf gezond, blijf groeien.

Redactie WellNed.nl


Rubrieken


Nieuwe artikelen

Over welk onderwerp zou je graag meer willen weten? Wij staan altijd open voor suggesties voor nieuwe artikelen.


Feedback

Wij horen heel graag over jouw ervaringen met het PG traject.
Wat zijn je doelstellingen, hoe onderneem je stappen om die te bereiken en welke problemen kom je tegen? Zijn er punten waarop je hulp wilt hebben en kan je die omschrijven?

Groei Momenten (zie Archief) is een uitgave van WellNed.nl.
Welzijn zit tussen je oren. Jouw online Gids voor serieuze Persoonlijke Groei.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

We are not here on earth to be everything to everyone. Stop putting that pressure on yourself.

Plaats een reactie