Groei Momenten september 2023 – Spiritueel tegen eenzaamheid

Home » Groei Momenten » Groei Momenten september 2023 – Spiritueel tegen eenzaamheid

PG advies met het meeste groeipotentieel per vierkante pixel!!!

Redactioneel

Hallo Groeiers!,

Opgaan in de natuur - mindfulness en spiritualiteit

Het hoofdartikel van deze maand gaat over spiritualiteit. Niet over religie of woo-woo-rituelen, maar het Wow! van een persoonlijke ervaring wanneer je je klein voelt in een groter geheel maar er toch deel van bent. Daarmee bedoelen we niet het meehossen op een rock- of smartlappenconcert, hoewel dat een persoonlijke keuze is.

Spiritualiteit wordt vaak gezien als een uiting van religie, maar is meer universeel dan de dogmatische georganiseerde beleving. Je bent niet afhankelijk van de modellen van spiritualiteit van iemand anders, hoewel het prima is als je behoefte hebt aan een leidraad.

Je kan op elk moment dat je daar behoefte aan hebt, spirituele gevoelens hebben. Een moment van ontroering door iets wat je ziet kan al een aanleiding zijn, zoals de zorg van iemand voor een kind, een oudere of een zieke. Wellicht is dat laatste moeilijk te volgen maar dat maakt de spirituele ervaring juist zo eindeloos persoonlijk. Hoe je iets ziet en hoe je het interpreteert en eventueel een hogere waarde geeft zijn verschillende zaken.

#EvenContact

Dit is de nieuwsbrief voor september maar actueel is het goed om stil te staan bij de Week van de Eenzaamheid van 28 september t/m woensdag 4 oktober. De dagen worden korter en met vaker binnen zitten komt voor velen het gevoel van eenzaam te zijn. Voor hen zijn herfst en winter moeilijke tijden.

Het zijn niet alleen ouderen die lijden onder eenzaamheid. Ook jongeren, met name pubers – in een zich ontwikkelend lichaam en een onrustige geest op zoek naar een eigen identiteit – hebben het er moeilijk mee. Maar ook bij andere leeftijdsgroepen en levensfasen kan vooral de snelheid van verandering en de onzekerheid een gevoel van eenzaamheid met zich meebrengen.

Twee eenzamen zijn samen niet altijd minder eenzaam, maar het helpt wel!

Laat een oudere – al dan niet met rollator – met een paar boodschappen even voorgaan zodat die niet op jouw volle kar hoeft te wachten. Met een paar vriendelijke woorden erbij helpt het om de eenzaamheid een beetje te lenigen en te laten zien dat vriendelijkheid en hartelijkheid nog steeds bestaan. Laat jezelf verrassen door de dankbaarheid die je ervoor terugkrijgt, al doe je het daar niet voor.

Neem regelmatig de tijd om verwondering te voelen voor de wereld om je heen, zowel mooie als droeve zaken. En leg verbinding met anderen die meer behoefte hebben aan menselijke contacten.

Blijf gezond, blijf groeien.

Redactie WellNed.nl


Rubrieken

  • PG Hack / Backward law – tegengesteld resultaat
    De achterstevoren wet van tegengesteld resultaat ( Backward Law ) is een principe dat verwoord is door de ietwat controversiële filosoof Alan Watts. Hij haalde veel van zijn Zen wijsheden uit de Oosterse mystiek.

Nieuwe artikelen

Over welk onderwerp zou je graag meer willen weten? Wij staan altijd open voor suggesties voor nieuwe artikelen.


Feedback

Wij horen heel graag over jouw ervaringen met het PG traject.
Wat zijn je doelstellingen, hoe onderneem je stappen om die te bereiken en welke problemen kom je tegen? Zijn er punten waarop je hulp wilt hebben en kan je die omschrijven?

Groei Momenten (zie Archief) is een uitgave van WellNed.nl.
Welzijn zit tussen je oren. Jouw online Gids voor serieuze Persoonlijke Groei.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

If we keep doing what we're doing, we're going to keep getting what we're getting.Stephen R. Covey

Plaats een reactie