Groei Momenten oktober 2023 – Turbulente tijden

Home » Groei Momenten » Groei Momenten oktober 2023 – Turbulente tijden

PG advies met het meeste groeipotentieel per vierkante pixel!!!

Redactioneel

Hallo Groeiers!,

Spiritueel je licht opsteken - Vrede in turbulente tijden

Volgens meerdere deskundigen leven wij ondanks turbulente tijden in een relatief ‘vreedzaam en rustig’ tijdperk. Het aantal doden door geweld en vluchtelingen is mondiaal nog steeds minder dan decennia geleden. Toch staan de media bol van haat, geweld en verwoeste levens over de hele wereld.

Onrust is van alle tijden, maar soms krijgt het meer aandacht. Des te minder geweld, des te meer het opvalt. Geschiedenisboeken schilderen het Victoriaanse tijdperk als gezapig en hoffelijk. Maar in oude kranten is te lezen dat er complete veldslagen tussen bevolkingsgroepen in Engeland voorkwamen. De geschiedenis herhaalt zich helaas steeds weer en wij zijn vergeetachtig over ver-van-mijn-bed aangelegenheden. Is het dichter bij huis of zijn het persoonlijke ervaringen of die van vrienden, dan neemt de indruk toe..

Wat moet je ermee als berichtgeving van alle onrust en rottigheid steeds maar op je inbeukt? Wanneer de wereld op zijn kop lijkt te staan is het beter om je te concentreren op de zaken die je wel kan beheersen.

Hoe kan je geïnformeerd blijven in turbulente tijden zonder je te laten overweldigen?

  1. Realiseer je allereerst dat de stroom berichten je het gevoel geeft betrokken te zijn, maar niet noodzakelijk goed geïnformeerd. Elk medium heeft zijn filter en voorkeuren. Dat alles nog afgezien van het brute feit dat media aandacht willen, zodat er omheen reclames verkocht kunnen worden! Geen kijkers, geen inkomsten! Een select aantal betaalde media met kritisch gewogen informatie en meerdere perspectieven kunnen de moeite waard zijn, zolang je hun politieke achtergrond accepteert. Echte onafhankelijkheid is schaars!

  2. Informeer je selectief in plaats van ‘alles’ proberen te volgen. Wees je er van bewust dat sommige beelden psychologische schade achter kunnen laten. Zulke confrontaties kunnen je wel aanzetten tot constructieve bijdragen die verder gaan dan een donatie om je geweten te sussen.

  3. Let niet te veel op ‘deskundige commentatoren’, die uiteindelijk ook maar een (gekleurde) mening hebben. De integriteit en de agenda van de ‘experts’ is niet altijd zuiver. Toets feiten en uitspraken aan je eigen gevoel van waarden en integriteit.

Onze kinderen krijgen ook stressvolle indrukken van schokkende situaties. Luister goed en geduldig naar de vragen waar ze mee worstelen. Probeer ze voorzichtig uit te leggen welke waarden met voeten getreden worden en wat de consequenties zijn. Steun ze in positieve initiatieven die ze zelf in hun omgeving willen bijdragen, zoals inzamelingen voor de onschuldige mensen die in de knel zitten.

Dat laatste en andere steunbetuigingen zijn vaak het enige wat de meeste mensen kunnen opbrengen. De straat op om te protesteren is je recht, maar pas op met geweld tegen andere groepen want twee kwaden maken niets goed.

Ga uit van je eigen waarden en de prioriteiten die je eraan toekent. Wat geeft je hart je in? De gewetensvraag is: Hoe principieel ben je of weegt eigen gemak uiteindelijk zwaarder? Praat er met anderen over en respecteer elkaars meningen. Durf te zeggen, “Ik weet er niet alles van en ik begrijp het nog minder… maar ik heb compassie met alle slachtoffers”. Alleen ‘ach en wee’ uitwisselen zet geen zoden aan de dijk. Praat samen over constructieve acties om in nood een helpende hand te bieden.

Blijf gezond, blijf groeien.

Redactie WellNed.nl


Rubrieken

Nieuwe artikelen

Over welk onderwerp zou je graag meer willen weten? Wij staan altijd open voor suggesties voor nieuwe artikelen.


Feedback

Wij horen heel graag over jouw ervaringen met het PG traject.
Wat zijn je doelstellingen, hoe onderneem je stappen om die te bereiken en welke problemen kom je tegen? Zijn er punten waarop je hulp wilt hebben en kan je die omschrijven?

Groei Momenten (zie Archief) is een uitgave van WellNed.nl.
Welzijn zit tussen je oren. Jouw online Gids voor serieuze Persoonlijke Groei.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

God gave man a brain and a penis and only enough blood to operate one at a time.Robin Williams

Plaats een reactie