Groei Momenten november 2023 – Massatraagheid in verandering

Home » Groei Momenten » Groei Momenten november 2023 – Massatraagheid in verandering

PG advies met het meeste groeipotentieel per vierkante pixel!!!

Redactioneel

Hallo Groeiers!,

Massatraagheid, moeilijk veranderen

De media staan bol van obligate observaties over politieke aardverschuivingen. In Nederland gaat het roer om, maar ook andere landen maken een ‘ruk naar rechts’, Argentinië is een recent voorbeeld. Deze omwentelingen worden voor een belangrijk deel gedreven door de angst voor verandering waar partijen dankbaar op inspelen met retoriek over ‘de goede oude tijd’.

Elke wijziging in de status quo is als bedreigend te beschrijven. De meeste levende wezens zoeken naar veiligheid, betrouwbaarheid, geborgenheid. Wanneer verstoring van die verlangens dreigt, verzet men zich daartegen. De aantrekkingskracht van conservatieve politieke stromingen is dat men ‘vertrouwde waarden’ veilig wil stellen, waar meestal een aanzienlijk draagvlak voor te vinden is.

Traagheid

De realiteit is dat veranderingen van maatschappelijke trends onderhevig zijn aan massatraagheid. Je kan de koers van het ‘schip van staat’ niet zomaar omgooien. Het is eerder een kwestie van kleine aanpassingen die door de tijd invloed op het resultaat uitoefenen. Bovendien vereist de nieuwe koers ook steeds weer aanpassingen. Geen enkel object komt ‘vanzelf’ op bestemming uit na een ingestelde koers, zelfs een ongeleid projectiel niet.

Verkiezingsprogramma’s zijn er om op te vallen. In de uitvoering van de ‘wens van het volk’ is het typisch Nederlandse polderen de norm. Dat betekent dat iedereen water bij de wijn moet doen om voldoende stemmen te krijgen in de volksvertegenwoordiging. Of in ABN: “De soep wordt niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend.”

Rem op groei

Met persoonlijke groei is het niet anders. Een enkeling – zonder veel banden – kan het roer drastisch omgooien, maar meestal bestaat verandering uit het langzaam ombuigen van patronen (gewoontes). Alleen in een virtuele omgeving – zoals bv. de SF film TRON is het mogelijk om op hoge snelheid hoeken van 90 graden te maken. In fysieke en sociale omgevingen gaat verandering minder abrupt want plotselinge veranderingen zijn niet gezond voor het evenwicht. Bij ernstige verstoring van de maatschappelijke orde – zoals oorlog of pandemie – raakt alles ontregeld… tot er een nieuw evenwicht ontstaat.

Nieuw – tijdelijk – evenwicht

Van elke nieuwe situatie moet blijken of die duurzaam is. Sommige veranderingen zijn positief en dragen bij tot groei, terwijl andere aan een nieuwe onevenwichtige situatie bijdragen. Balans is meestal een illusie, balanceren als actief proces is vaker aan de orde. Elk dynamisch systeem heeft feedbackloops die ongewenste situaties voeden of afremmen.

Kortom, elke nieuwe ‘maatschappelijke orde’, is zelden stabiel en zal weer veranderen. Maar pas op voor cycli die bestaan uit negatieve terugkoppelingen in een enkele richting. Die kunnen resulteren in een tirannie zonder democratische tegenspraak of een anarchie zonder stabiele structuren. De structuur van ons staatsbestel heeft een aantal corrigerende principes die dergelijke ontwikkelingen moeten voorkomen. Maar onderschat niet de overredingskracht van volksmenners die actief zijn over het hele politieke spectrum!

Veranderingen zijn onderhevig aan massatraagheid en gedreven door een verstoring van een evenwicht totdat een nieuw evenwicht ontstaat. En zo herhaalt de geschiedenis zich meestal, zelfs wanneer alles uit elkaar lijkt te spatten door een onafwendbare klimaatcrisis.

Groei voorzichtig en blijf balanceren!

Blijf gezond, blijf groeien.

Redactie WellNed.nl


Rubrieken

  • PG Hack / Snel je stemming verbeteren
    In de meeste gevallen zijn de gedachten die een negatieve emotie of stemming oproepen een illusie. Negatieve gedachten weg, stemming beter!


Nieuwe artikelen

Over welk onderwerp zou je graag meer willen weten? Wij staan altijd open voor suggesties voor nieuwe artikelen.


Feedback

Wij horen heel graag over jouw ervaringen met het PG traject.
Wat zijn je doelstellingen, hoe onderneem je stappen om die te bereiken en welke problemen kom je tegen? Zijn er punten waarop je hulp wilt hebben en kan je die omschrijven?

Groei Momenten is een uitgave van WellNed.nl.
Welzijn zit tussen je oren. Jouw online Gids voor serieuze Persoonlijke Groei.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

Your choice of belief system is yours alone, but it’s one that profoundly ripples out to your future self.Benjamin Hardy

Plaats een reactie