Groei Momenten mei 2024 – Een actieve vakantie of creatief

Home » Groei Momenten » Groei Momenten mei 2024 – Een actieve vakantie of creatief

PG advies met het meeste groeipotentieel per vierkante pixel!!!

Redactioneel

Hallo Groeiers!,

Een creatief duwtje in de goede richting... op vakantie

Het vakantieseizoen is al deels losgebarsten. Veel mensen kijken ernaar uit om ‘lekker niets te doen’. Maar is dat wel de beste aanpak?

Welke vakantie je wilt is afhankelijk van je persoonlijkheid, en die van je partner. Wil je een ontspannen vakantie waarbij niets hoeft of is je droom juist een strakke planning wat je allemaal wilt zien en doen. Wanneer je niet alleen op vakantie gaat, dan zijn de wensen meestal een compromis.

Het is voorspelbaar dat de tijd vliegt als je geen plannen maakt. Zowel activiteiten als rust plannen lijkt de beste oplossing. Zo kunnen alle reis – of rust – genoten deels aan hun trekken komen.

De mooiste vakantie is degene waar je op terug kan kijken als ‘Mooi!’ en niet alleen maar ‘leuk’. Probeer in ieder geval te Ontstressen van de alledaagse beslommeringen.

Actieve vakantie

Gemakshalve nemen wij aan dat ‘groeiers’ niet tot de categorie horen die alleen wil ‘bakken op het strand’ of in Balkonia. Je gaat op reis of onderneemt uitstapjes om ervaringen op te doen.

Het mooiste resultaat van de diverse activiteiten is de gedeelde ervaring en de herinneringen die je er samen aan overhoudt. Dat bereik je makkelijker met een actieve vakantie dan een passieve (met rust maar zonder hoogtepunten).

Sommigen willen fysiek actief zijn. Dat kan je rustig doen (wandelen) of als ’thrill seeker’ (wildwatervaren), elk zijn meug. Je wilt meestal dingen doen die je in je normale woon-werkomgeving niet tegenkomt.

Je kan ook creatief zijn met bv. cursussen of lessen, van pottenbakken tot salsa dansen, schilderen tot verhalen schrijven, koken & bakken, weekend workshops, digitale detox, art & crafts, en nog veel meer. Zie o.a. Cobo & Co, Bleu et Vert, etc.

Of kies voor inspiratie door (een deel van) je vakantie of een aparte vakantie te wijden aan vrijwilligerswerk met inzet voor mensen die steun nodig hebben? Dat kan dicht bij huis of in landen waar mensen een helpende hand beter kunnen gebruiken dan een duit uit de collectebus. Zie o.a. Habitat for Humanity.

Groeivakantie

Werken aan jezelf is ook op vakantie goed mogelijk. Dat is geen must maar een gelegenheid omdat sommige routinezaken even wegvallen. Je kan jezelf onderdompelen in een uitdagende ervaring of tussen leuke activiteiten door in nieuwe informatie en inzichten duiken met literatuur of andere media. Afwisseling stimuleert.

Zo kan je je verdiepen in de cultuur van het land of de streek waar je verblijft en de taal oefenen met de inboorlingen. In de toeristische oorden is er vaak weinig gelegenheid toe, maar vaak is er net buiten het gebaande pad genoeg te vinden. Een goede en betrouwbare begeleiding kan in veel gevallen verstandig zijn want in het buitenland is het niet altijd zo relatief veilig als hier. Bovendien ben je niet altijd voldoende op de hoogte van lokale situaties en de gedragsnormen.

Terugkijken & nagenieten

Het is altijd fijn om na een vakantie terug te kunnen denken aan alles wat je hebt meegemaakt. Maak er een memorabele tijd van, in de goede zin.

En zit het even tegen met weer, problemen of ongemakken, schakel dan over naar alternatieve activiteiten. Afwachten tot het perfect wordt is verloren tijd.

Zie ook onze vakantie thema’s van 2023 (mindful) en 2022 (voorbereiden).

Blijf gezond, blijf groeien & geniet van een actieve vakantie.

Redactie WellNed


Korte Rubrieken

Verdieping

Over welk onderwerp zou je graag meer willen weten? Wij staan altijd open voor suggesties voor nieuwe artikelen.


Feedback

Wij horen heel graag over jouw ervaringen met het PG traject.
Wat zijn je doelstellingen, hoe onderneem je stappen om die te bereiken en welke problemen kom je tegen? Zijn er punten waarop je hulp wilt hebben en kan je die omschrijven?

Groei Momenten is een uitgave van WellNed.nl.
Welzijn zit tussen je oren. Jouw online Gids voor serieuze Persoonlijke Groei.

WellNed – Begeleiding voor Persoonlijke Groei, Pijlkruidstraat 19, 2215 GE Voorhout

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

Our attitude toward life determines life's attitude towards us.Earl Nightingale

Plaats een reactie