Groei Momenten maart 2024 – Lente! Mentale voorjaarsschoonmaak!

Home » Groei Momenten » Groei Momenten maart 2024 – Lente! Mentale voorjaarsschoonmaak!

PG advies met het meeste groeipotentieel per vierkante pixel!!!

Redactioneel

Hallo Groeiers!,

Groeistuipen, veranderen

In maart begint de lente en traditioneel is dat het moment van de voorjaarsschoonmaak. Met een mentale variant kunnen wij de stofwebben uit onze bovenkamer halen en een doorstart maken.

Soms zit je in een sleur of de ingeslagen koers levert niet voldoende resultaat op. Dan is het tijd voor bezinning en een heroriëntatie.

De balans opmaken doe je vaak rond de jaarwisseling, maar er is niets mis mee om ook per kwartaal of seizoen stil te staan bij je visie, je missie, je doelen en je voortgang inclusief je groei.

De essentie van groei is niet ‘meer’, maar het beste uit jezelf proberen te halen! Soms is dat ‘beste’ veel meer dan je durfde dromen.

Potentieel

Waarom zou je je potentieel niet ontwikkelen? Potentieel is iets anders dan talent. Dat laatste kan je omschrijven als het vermogen om dingen makkelijker aan te leren en daarmee een begin van een ontwikkeling. Maar om talent te ontwikkelen is veel inzet nodig want resultaten komen niet zomaar aanwaaien. ‘Overnight success’ bestaat niet. Succes is meestal het resultaat van een lange weg van vallen en opstaan.

Werken aan je potentieel is het ontwikkelen van kennis en vaardigheden door interesse en discipline. Het is een inschatting van wat je mogelijk kan bereiken, geen zekerheid. Het is een richtpunt en doorgaans geen doel op zich maar een capaciteit die je wil ontwikkelen ter ondersteuning van je doelen.

De grenzen van je vermogens zijn voor de meeste mensen iets dat ‘onhaalbaar’ lijkt. Maar grenzen zijn geen absolute maatstaf. Door je volledig in te zetten voor waar je ‘heilig’ in gelooft, accepteer je geen grenzen en kan je het schier onmogelijke bereiken. Begin met geloven in jezelf.

What can be, must be!
Abe Maslow

Waarom zou je talent laten verwateren omdat het “te veel moeite kost”? Welke argumenten heb je om geen verdieping en verbreding zoeken? Waarom zou je niet willen groeien in hetgeen dat je diepe interesse heeft?

Verdieping en verbreding

Je potentieel nastreven is geen kwestie van een doel dat je ‘ooit’ wil bereiken. ‘Ooit’ is meestal ‘Nooit’! De beste groei is gestaag, met jaarringen. Een eikenboom groeit langzamer dan een kruidachtig gewas dat snel de grond uitschiet en aan het einde van het seizoen meestal het loodje legt. De duurzame boom groeit langzaam maar met kwaliteit.

Door te concentreren op de verbreding van je kennis en verdieping op sommige gebieden, werk je aan je potentieel. Soms gaat dat zonder dat je het doorhebt uit interesse voor je aandachtsgebieden. Je investeert tijd en inspanning in je ontwikkeling. Daarmee kan je kansen scheppen in plaats van te wachten op iets dat nooit ‘vanzelf’ komt. En je bent in staat om jezelf voor te bereiden op gelegenheden waar je gebruik van kan maken zonder dat ’toeval’ daar een rol in speelt.

Geniet van de lente en een nieuwe impuls voor je groei met een mentale voorjaarsschoonmaak.

Redactie WellNed.nl


Rubrieken


Nieuwe artikelen

Over welk onderwerp zou je graag meer willen weten? Wij staan altijd open voor suggesties voor nieuwe artikelen.

 

Feedback

Wij horen heel graag over jouw ervaringen met het PG traject. Wat zijn je doelstellingen, hoe onderneem je stappen om die te bereiken en welke problemen kom je tegen? Zijn er punten waarop je hulp wilt hebben en kan je die omschrijven? Groei Momenten is een uitgave van WellNed.nl. Welzijn zit tussen je oren. Jouw online Gids voor serieuze Persoonlijke Groei.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

Only a life lived for others is a life worthwhile.Albert Einstein

Plaats een reactie