Groei Momenten augustus 2023 – Waar blijft de tijd?

Home » Groei Momenten » Groei Momenten augustus 2023 – Waar blijft de tijd?

PG advies met het meeste groeipotentieel per vierkante pixel!!!

Redactioneel

Hallo Groeiers!,

Om met de deur in huis te vallen, is de naam van de nieuwsbrief vanaf deze maand aangepast van ‘Mentor Momenten’ naar ‘Groei Momenten’. De reden is dat de term ‘Mentor’ voor velen wat onduidelijk bleek ondanks herhaalde en niet geheel succesvolle toelichtingen waarvoor wij volledig de verantwoordelijkheid nemen. WellNed gaat gewoon door met het enthousiast begeleiden van ‘groeiers’ onder de meer neutrale naam Begeleider, Groei Begeleider of PG gids. Aanpassingen op diverse onderdelen van de site lopen ondertussen door. Zie het artikel Wat is Groei Begeleiding? voor een meer uitgebreide toelichting.
De oude nieuwsbrieven houden de oorspronkelijke benaming ‘Mentor Momenten’.

Waar blijft de tijd?

Persoonlijk systeem - papier, digitaal of in de cloud

De 8e maand zit er alweer op. En het was zowaar nog even zomer!

Denk jij ook weleens: ”Waar blijft de tijd!?”.
Newsflash: De tijd is NU. Gisteren en vorige week/maand/jaar zijn er niet meer. Wij herinneren ons alleen nog voorvallen en activiteiten van toen. Maar wij kunnen alleen NU leven. Of zoals Eckhart Tolle zegt “Nu, en nu, en nu, etc.”.

Toekomst

De meeste mensen gaan ervan uit dat je verleden je bepaalt, het totaal van je ervaringen. Maar een andere denkwijze is dat het jouw visie en wensen voor de toekomst zijn die je vormen en bepalen. Je doelen trekken je van de persoon die je nu bent naar de persoon die je over een dag, week, maand, etc. zal zijn. Die toekomstige persoon is per definitie ouder maar niet noodzakelijk wijzer. Wijsheid komt met de jaren… of helemaal niet :-(.
De basis voor welke persoon jij in de toekomst zal zijn, leg je nu, morgen, volgende week, etc. Je toekomstige identiteit is daarom geen noodzakelijk gevolg van degene die je voorheen was, maar van wie je wil zijn/worden.

Jouw toekomst zal het resultaat zijn van wat je vanaf nu doet en meemaakt. Vraag jezelf af of je toelaat dat je toekomstige ik (alleen) bepaald wordt door je ervaringen of door de visie, plannen en acties die je in gedachten hebt? Dit is een filosofische gewetensvraag die uiteindelijk terechtkomt op touwtrekken de ene of de andere kant op. En soms speelt het toeval een rol door al je plannen in één klap te verstoren.

Voor sommigen verandert hun leven niet in een dag, maar soms in een milliseconde van onachtzaamheid van henzelf of een ander. Een ongeluk zit in een klein hoekje. En sommigen tarten het noodlot met geestverruimende middelen en andere ‘mindless’ activiteiten en gedachten. Voor de ‘lol’ en zonder oog voor consequenties.

Volwassen en verantwoordelijk

Uiteindelijk heeft iedereen een eigen verantwoordelijkheid voor het huidige en toekomstige leven. En ook voor het leven van anderen die letterlijk of figuurlijk je pad kruisen. Veel van de ellende om je heen komt doordat (te) veel mensen die verantwoordelijkheid niet al te serieus nemen. Dat is een teken van onvolwassenheid en/of mentale achterstand waarbij morele vragen een grote rol kunnen spelen.

Grote en onverbiddelijke consequenties komen voor in het verkeer en op het werk. Maar ook min of meer subtiel de manier waarop je anderen behandelt met een sneer en een snauw of met een vriendelijk woord en wat humor. Woorden kunnen anderen net een duwtje in de goede of de verkeerde richting geven. Gebruik het besef van je subtiele invloed op anderen om je uitingen meer empathisch te maken.

Volwassen gedrag betekent dat je de consequenties van zowel je handelen als passief toekijken erkent. Stap 2 is de beslissing om verantwoordelijkheid te nemen voor alles wat je overkomt, al dan niet met je toestemming.
Bij passiviteit geldt, “Wie zwijgt stemt toe!”.

Maak je volwassen beslissingen die de koers van je leven bepalen? Of laat je emotie of anderen bepalen wie je bent of wordt. De eerste optie geeft je enige controle. Neem je die keus niet aan, dan maakt je stemming of iemand anders al snel de dienst uit en meestal niet in jouw voordeel.

Leef bewust van hier en nu, blijf gezond, blijf groeien.

Redactie WellNed.nl

Rubrieken

  • Groei Praktijk / Wat is Groei Begeleiding?
    Een mentor is iemand die je begeleiding geeft in het nastreven van je doelen. Omdat wij de afgelopen jaren persoonlijke begeleiding hebben geleverd – als maatwerk – lijkt het beter om Mentor te vervangen door Begeleider, Groei-Begeleider of PG gids. Neutraler en flexibel wat goed past bij de taken die er in onze dagelijkse praktijk onder vallen.

Nieuwe artikelen

  • Een definitie van welzijn
    Welzijn is hoe goed/prettig je in je vel zit gegeven je omstandigheden. Niet hoe ‘gelukkig’ je bent van moment tot moment.

Over welk onderwerp zou je graag meer willen weten? Wij staan altijd open voor suggesties voor nieuwe artikelen.

Feedback

Wij horen heel graag over jouw ervaringen met het PG traject.
Wat zijn je doelstellingen, hoe onderneem je stappen om die te bereiken en welke problemen kom je tegen? Zijn er punten waarop je hulp wilt hebben en kan je die omschrijven?

Groei Momenten (zie Archief is een uitgave van WellNed.nl.
Welzijn zit tussen je oren. Jouw online Gids voor serieuze Persoonlijke Groei.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

The source of learning is struggle, not memorization.Dan Koe

Plaats een reactie