Het intiemste sociale contact is de relatie die we hebben met de partner waar we mee samenleven.
Partners en romantiek
Iedereen wil een fijne relatie als dat kan. Afgezien van de wens naar een gezin en kinderen, is het fijn iemand in je leven te hebben waar je lief en leed mee kan delen. Emotionele intimiteit en geborgenheid is belangrijk voor je mentale gezondheid.
Hevige verliefdheid is meestal van redelijk korte duur tot de hormonen die het veroorzaken een beetje uitgewerkt zijn. Daarna kan je wat rustiger van elkaar genieten en ook seksueel heel actief zijn zonder dat de hormonen door je lijf gieren. Dat even los van de dopamine en andere natuurlijke stofjes waardoor je tijdens en na intimiteit heerlijk samen ontspannen kunt genieten… jarenlang.
Maatjes & fout advies
Maar hoe vindt je nu iemand die na de emotie van verliefdheid je maatje wordt en waar je lang van mag genieten. Rond de eeuwwisseling waren de meest populaire boeken over relatie advies de boeken “The Rules” (voor vrouwen) van Fein & Sherrie uit 1995 en “The Game” (voor mannen) van Strauss uit 2005.
Twee keer absoluut knudde! Vrouwen werd geadviseerd om “ongeïnteresseerd” te doen om zo een man aan het lijntje te houden. Mannen kregen het advies om onzekerheid te kweken bij potentiële partners om ze zo gewillige slachtoffers te maken. Dit soort benadering werkt niet bij mensen en is meer geschikt voor paddenstoelen, “hou ze in het donker, voer ze shit en zie ze groeien”.
Men are from Mars / Women are from Venus van John Gray heeft een hoog realiteitsgehalte. Zijn boek en de vervolgen geven inzicht in de essentiële verschillen in de mindset, verlangens en de manier van communiceren van vrouwen en mannen. In zijn praktijk als relatie therapeut en via zijn boeken heeft hij veel partnerschappen gered.
Wees allereerst vrienden
In feite is het ‘vrienden zijn’ old school dating advies. Waarheden die waarde blijven houden.
Hoe pak je het in de ‘dagelijkse praktijk’ aan? In feite zijn adviezen van een ouwe knar als Dale Carnegie (“How to win friends…“) nog het meest betrouwbaar. De elegantie van “toon interesse (in de ander, inleving, empathie) in plaats van interessant te zijn (egocentrisch)” is ongedwongen en vriendelijk en kan tot mooie dingen leiden als de klik er is. Vraag naar de wereld van de ander in plaats van respectievelijk stoer of sexy te doen. Gewoon interesse tonen met “waar kom jij vandaan, wat voor werk doe je, waar werk je, wat zijn je hobbies, doe je aan sport, kom je hier vaak”. Maar natuurlijk niet als een mitrailleur, stel een vraag, luister (!) naar het antwoord en geef een klein beetje info over jezelf om overeenkomsten te belichten. Heel gewoon “small talk” om de ander wat af te tasten en hem of haar de kans te geven iets van de persoonlijkheid te laten zien. Het soort gesprekken die je bij wijze van spreken met je moeder zou kunnen oefenen.
En is de andere een saaie droogdinges – ondanks het aantrekkelijke uiterlijk en/of karakter – dan ben je daar zonder schade achter gekomen. Het is voornamelijk een kwestie van LUISTEREN, een vergeten kunst. En krijg je vragen terug, beantwoord die dan gewoon zonder te veel tierelantijnen en stel een vraag terug op hetzelfde gebied. En als je geen vragen terug krijgt en de ander alleen maar over zichzelf wil praten dan weet je ook snel genoeg wat voor vlees je in de kuip hebt.
Heb je wel wat gemeenschappelijk en is het een leuk ping-pong spel met vragen over en weer om elkaar te leren kennen. Wordt het niets dan heb je in ieder geval een “prettig gesprek” gehad. En wie weet wordt het wat op de korte of langere termijn of heb je er een leuke kennis of zelfs een vriend bij.
Vriendelijk relatie advies
Een andere betrouwbare bron om potentiële partners te beoordelen zijn je (beste) vrienden. Je ouders zullen mogelijk minder snel tevreden zijn want niets is goed genoeg voor hun oogappels. Maar je vrienden hebben geen last van jouw gierende hormonen en kunnen een meer objectief oordeel geven.
Vraag ze om advies en luister goed naar ze! Het gaat niet om triviale uiterlijkheden maar om de indruk van de persoonlijkheid van de ander. Is zij of hij oprecht, eerlijk, betrouwbaar, hartelijk… of is het een facade?
Als je nieuwe liefje jou aan zijn pf haar vrienden voorstelt dan kan je na een introductie eens nonchalant vragen “Hoe is zij of hij nu meestal?” en dan krijg je een bruikbaar antwoord hoewel ongetwijfeld wat meer neigend naar de positieve kant.
Maar zien je vrienden – van één of beide zijden – zogenaamde “rode vlaggen” die aangeven dat jullie echt niet bij elkaar passen, luister daar dan goed naar.
Vraag desgewenst ook naar eerdere partners en waarom het misgelopen is of wat de ex denkt dat de oorzaak was. Is iemand erg negatief over een ex zonder steekhoudende redenen, dan is de kans groot dat hetzelfde jou kan overkomen. Je ziet vaak dat mensen met veel relaties achter elkaar steeds weer dezelfde fouten maken. Het is zoals Einstein zei, “steeds hetzelfde doen en andere resultaten verwachten is waanzin”. Het is maar dat je het weet, de man was een genie… alleen niet op het gebied van relaties.
Regels en gezond verstand
Kortom, relaties en sociale banden zijn niet makkelijk maar met eenvoudige regels, oprechte vrienden en gezond verstand kom je een heel eind. Belangrijk is ook dat als je uit bent op een lange termijn relatie er een basis van gemeenschappelijke waarden en onderling respect moet zijn. Anders haal je het niet.
Ben je alleen uit op een leuke tijdelijke relatie, geniet dan lekker maar vrij wel veilig!
The greatest gift we can give each other is our attention – Warren Buffett
Lezen over relaties? Zoek naar “popular relationship books”. In het Nederlands is de spoeling dun… wij zijn kennelijk niet zo’n romantisch volkje en vinden elkaar vanzelf wel achter de spruitjes. Zie ook het praktische artikel Relationship advice van een vooraanstaande blogger, zowel om bij elkaar te blijven als de kwaliteiten herkennen van een partner waar je op de lange termijn iets aan hebt.
Voordelen
Conclusie
In theorie lijkt het niet zo moeilijk:
- wees jezelf, open en eerlijk
- toon eerst interesse en doe niet interessant
- luister naar je vrienden
- let op rode vlaggen
- gedeelde waarden zijn belangrijk voor de lange termijn
En het belangrijkste… kijk elkaar diep in de ogen. Je hoeft niet bang te zijn want het verhaal dat vreemden die elkaar een paar minuten in de ogen kijken verliefd worden, is helaas een sprookje (maar wel mooi).
Relaties zijn vaak ‘moeilijk’ maar ook de moeite waard.