Sociaal

Samen & individueel bezig zijnNaast aandacht voor je Fysieke en Mentale aspecten is het ook belangrijk om Sociaal actief te zijn voor je Persoonlijke Ontwikkeling.

Hoe we als mensen met elkaar omgaan is heel fundamenteel voor je gezondheid. Dat kan zowel plezierig zijn, als veel stress opleveren en zelfs nog binnen dezelfde context; vreugde en frictie binnen een gezin, familie, woonplaats, land, groepen, etc.

De mens is het meest sociale dier, al schetsen de media graag het beeld van een gewelddadige en ongevoelige maatschappij. Dat is ‘marketing’ onder het motto ‘if it bleeds, it leads’ en ‘sensatie en seks’ trekken kijkers.
Maar gelukkig is onze maatschappij niet alleen wat de krantenkoppen, de roddelshows en de politiek aangeven. Goed met elkaar omgaan, begrip en respect tonen (niet eisen!), elkaar helpen en samen plezier hebben zijn de mooiste momenten in het leven. Jouw sociale instelling bepaalt of je goed kan functioneren in de maatschappij. En dat is meer van jou zelf afhankelijk dan van anderen!

In een tijd van veel alleenstaande mensen is gebleken dat eenzaamheid bijna net zo slecht voor je is als roken. Echt gebrek aan warme en belangstellende sociale contacten is schadelijk voor het sociale dier dat ‘mens’ heet.

Sociale contacten

Wees je bewust van de mens als super sociaal dier met veel contacten met soortgenoten. Mensen kunnen (overwegend) vreedzaam samenleven in groepen die vele malen groter zijn dan die van alle dieren m.u.v. insecten. Maar dat vergt wel een aanpassing van sommige instincten en een bewustwording van jouw rol als individu in de maatschappij.

Relaties

De meest intieme contacten – emotioneel en fysiek – zijn onze relaties met onze partners, familieleden, vrienden en kennissen. En daar zitten helaas ook vaak problemen die tot conflicten ‘in de relationele sfeer’ leiden. Hoe dichter we op elkaar zitten, des te heftiger kunnen de problemen zijn. Of zoals de Duitsers fijntjes zeggen “Was sich liebt, das neckt sich”.
De mensen die je het meest kunnen kwetsen, zijn de mensen die je vertrouwen geschonken hebt.

Maatschappij

Onze contacten met de maatschappij liggen veelal op een niveau waar we niet dagelijks mee te maken hebben. Slechts een beperkt aantal mensen houdt zich bezig met de lokale politiek, de regionale besturen en de landelijke politiek. Maar de betrokkenheid met andere maatschappelijke instellingen van verenigingen tot non-profitinstellingen en vrijwillige zorg voor anderen is des te groter. We willen wel een maatschappelijke rol spelen, zolang die niet al te formeel is.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

When the Why gets stronger the How gets easier.Jim Rohn

Plaats een reactie