Voedingsmiddelen uit de industrie

Voedingsmiddelen - Koolhydraten - wuivend graan

Wil je weten wat we collectief en individueel allemaal verkeerd doen qua voedingsmiddelen? Lees dan het schokkende boek van Michael Pollan, “Een pleidooi voor echt eten”. We staan ver af van de bron van ons eten en vertrouwen de industrie om ons gezonde voeding te leveren in plaats van er zelf verantwoording voor te nemen.
Het advies van Pollan komt er kort gezegd op neer dat je “niets in je mond moet stoppen dat je grootmoeder of liever nog je overgrootmoeder niet als ‘voedsel’ zou herkennen”. Alles waar “gezond” op staat is per definitie verdacht en alles waar geen reclame op staat is een stuk eerlijker. Een appel is gezond (goed gewassen) maar veel appelsap staat stijf van god-mag-weten-wat-allemaal (uitzonderingen daargelaten).

Geraffineerd is niet beter

Het betoog van Pollan is dat we niet alleen te veel geraffineerde producten eten maar ook verkeerde combinaties. De voedingsindustrie haalt eerst bijna alles uit de basisproducten van natuurlijke voedingsmiddelen. Vervolgens voegt men dan ingrediënten toe met semi-wetenschappelijke formules. Uiteindelijk maakt men er tenslotte een ‘makkelijk’ product van dat als snel én gezond aangeprezen wordt. Helaas is verdient het resultaat meestal geen van de beide laatste kwalificaties.

Voedingsmiddelen - is een 'broodje gezond' wel zo gezond?

En zo zit het met het meeste wat we eten.
Geen lunch van huis meegenomen? De meeste bedrijfsrestaurants bieden aantrekkelijke lunch gerechten maar veel mensen kiezen toch voor de Oh zo Hollandse Frikandel of gaan naar de snackbar een blok verderop (met de auto). Maakt toch niet uit?
Nee hoor… maar 10 jaar later vraag je jezelf toch af waar die vetrol vandaan komt die over je broeksriem heen hangt. En je was vroeger zo sportief… ook maar even laten schieten omdat je door het overgewicht wat moeilijker in beweging te krijgen was.

Welvarend in de problemen

En zo welvaren we ons makkelijk de vernieling in.
We vreten ons klem en voortijdig het graf in.
Overdrijven we het met die harde opmerking?
Niet echt… helaas.

Het overgewicht van de NL inwoners gaat snel richting van de op fast-food (“fat food”) vetgemeste Amerikanen. Met als gevolg een epidemie aan ‘welvaart’ ziekten zoals suikerziekte, hartklachten, verkalking van de bloedvaten, darmklachten en kanker. We eten letterlijk en figuurlijk ons ZIEK!

Terug naar de basis

We moeten terug naar echt voedsel en gezonde voedingsmiddelen. We moeten de tijd nemen om verse en natuurlijke producten – indien mogelijk onbespoten met een biologisch keurmerk – uit te kiezen. En we moeten de tijd nemen om de producten goed klaar te maken met behoud van nutriënten. En we moeten van dat goede voedsel genieten samen met onze geliefden.

Door goed eten te ervaren en die ervaring te delen met anderen werk je aan je eigen gezondheid en die van de mensen om je heen. En door de waardering voor eten als een fundamenteel aspect van ons leven krijgen we mogelijk ook waardering voor andere fundamentele aspecten.

Wees nieuwsgierig en wordt je bewust hoe je anders met voedsel om kan gaan. Groei!

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

There are moments in our life where we are just waiting for someone to ask us the right question. And it activates everything.Scott Barry Kaufman

Plaats een reactie