Gezond ontbijt – de basis voor je dag

Gezond ontbijt = succes formule voor je dag

Veel mensen nemen ’s ochtends niet de tijd voor een gezond ontbijt. Alleen koffie of een zoete snack is snel en makkelijk. Het argument is vaak dat ze ’s morgens vroeg ‘geen trek’ hebben. Maar dat laatste is meestal een kwestie van gewoonte. Als je wel de tijd neemt om een gezond ontbijt te eten dan heb je tot de lunch energie genoeg om effectief je werk te doen.

Ook proberen af  te vallen door het ontbijt over te slaan heeft meestal een averechts effect. Maar al te vaak gebruik je dan een snack in de loop van de ochtend en dat is minder gezond. Maar als je eten uitstelt uit tot de lunch reken dan even de tijd na die je niet gegeten hebt. Stel dat je de avond ervoor om 7 uur gegeten hebt en je luncht pas om 1 uur, dan honger je jezelf 18 uur lang uit! Hoewel… de meeste mensen houden dat niet vol en zullen ’s avonds ook lekker snacken om de volgende dag de ochtend door te komen… en daarmee nog meer vet kweken. Je lichaam denkt bij de lunch dan “hoera, een einde aan de hongersnood… snel wat vet opslaan voor de volgende keer keer vasten”. Het gevolg, nog minder energie, nog meer snoepen tussendoor en nog meer vet opslaan. Een vicieuze cirkel!

Stop met vasten

Gezond ontbijt = niet snacken en snoepen

In het Engels is “Breakfast” letterlijk Break-your-fast. Beëindig je vasten! Dus niet na een avond en nacht niets eten het vasten volhouden met nog eens 6 uur of meer. Dat is geen gezonde aanpak maar steeds hard remmen (vasten) en dan weer vol gas (bunkeren).
Het Engelse gezegde is “Breakfast like a King, Lunch like a Burgher, and Dine like a Pauper.” Oftewel, ontbijt als een koning, lunch als een gewone burger en eet matig aan het einde van de dag.
Wat doen de meeste mensen? De grootste maaltijd aan het einde van de dag!
En dan uitbuiken op de bank omdat de spijsvertering druk aan de gang moet om de overvloed als vet op te slaan tijdens de nacht wanneer er minder energie nodig is.
Onrustige nacht? Zwaar getafeld?

Nu is een Engels ontbijt met gebakken eieren, gebakken spek, gebakken tomaten, baked beans en gebakken worstjes geen toonbeeld van matigheid. Het probleem zit hem uiteraard in de overmaat vet doordat veel gebakken is. Een Engels ontbijt café wordt niet voor niets een “greasy spoon” genoemd!

Een ei hoort er bij

Gezond ontbijt - een ei hoort er bij

Veel voedingsadviezen geven aan dat het belangrijk is om 30 tot 60 gram proteïne bij het ontbijt te gebruiken. Maar als je uitgaat van een ei met 6 gram proteïne, dan kom je met 6 eieren pas bij de ondergrens. Een proteïne poeder (plantaardig) in water is dan een gezondere optie.

De juiste balans

Bewust eten kan beginnen met een gezond ontbijt als start van je dag. Het geeft je genoeg energie tot de lunch en onderdrukt de behoefte aan snacken.

Maar over smaak valt niet te twisten en iedereen heeft voorkeuren en afkeuren. Om jouw voorkeuren te vinden kan je bv. beginnen met een zoektocht naar internationale ontbijten. Wat lijkt gezond – onderzoek of het inderdaad gezond is! – en wat vindt je lekker? Wat past bij jouw activiteiten en je levensstijl? Wat past bij je huisgenoten of pas je het ontbijt samen aan?

Gezond ontbijt - fruit en goede granen

De uitgangspunten voor een goed ontbijt zijn:

  • leg de beste basis voor jouw dag met echt voedsel voor gelijkmatige energie
  • maak het makkelijk om te doen… met een beetje voorbereiding de avond ervoor
  • geniet van een rustig begin van de dag, alleen of samen met je partner
  • maak er een goede gewoonte van
  • proteïne in je ontbijt is een aanrader
  • verse sapjes (puur!) en vers fruit (vezels) zijn altijd goed
  • altijd hetzelfde spreekt sommigen aan maar een beetje avonduur is leuk (per dag, week of maand variëren)
  • zet je ontbijt spullen voor het slapen gaan klaar (bordje, bakje, glas, fruitpers) om de drempel te verlagen
  • kies voor gezond zoals bv. havermout (’s avonds te weken zetten, ’s ochtends desgewenst melk toevoegen) i.p.v. ontbijtgranen met veel suiker
  • regelmaat is beter maar op de zondagochtend… mag je best eens ‘zondigen’ met bv. een croissant of pannenkoeken

Zie ook Nederlanders zijn te gehaast voor goed ontbijten.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

Obviously, there is little you can learn from doing nothing.

Plaats een reactie