Fysieke gezondheid

Een goede fysieke gezondheid is van fundamenteel belang voor je functioneren als mens.

Maar dat betekent niet dat je met een beperking niet fysiek gezond kan zijn binnen de grenzen die je hebt. Iedereen – jong en oud, recht en krom, soepel of krakend – heeft mogelijkheden om zich fysiek te manifesteren. Voor de één zal dat rugby spelen zijn en voor de ander een wandeling in het park, en beide uitersten of een scala aan uitingen is ook goed.

Belangrijker is wat je jezelf toestaat om te bereiken. Het is niet iedereen gegeven om bergen te beklimmen – en heelhuids weer beneden te komen – maar sommigen lijken onverzettelijk. Ze zijn zo sterk van geest dat ze met kunstmatige ledematen vrijwel hetzelfde (of in feite meer) bereiken dan ‘gezonde’ mensen. Mensen die doorzetten ondanks aanzienlijke beperkingen maken je deemoedig om het kleine beetje wat je zelf bereikt met een veel ‘gezonder’ lijf. Dus daag jezelf eens uit en kijk wat je kan bereiken als je geest sterk genoeg is. Maar het liefst zonder jezelf te slopen!

De fundamenten van je fysieke gezondheid

  • Eten: Als je gezond wil leven binnen je fysieke mogelijkheden dan moet je je bewust zijn van de effecten van wat je eet. Het is niet alleen wat je eet maar wat dat met je lichaam en indirect je geest doet. Iedereen reageert net even anders. Door interesse te tonen voor wat je tot je neemt aan voedingsmiddelen verhoog je het bewustzijn voor de consequenties. Met kleine en grotere aanpassingen kan je een beter fundament leggen voor verdere ontwikkelingen.
  • Fysieke gezondheid - voor iedereen zijn er grenzen... om te doorbrekenBewegen: Regelmatige beweging is al even belangrijk als eten. Zitten (te lang en in de verkeerde houding) wordt al ‘het nieuwe roken’ genoemd. Het heeft belangrijke consequenties voor je algemene gezondheid.
    Het negatieve effect van lang zitten in een vliegtuig is o.a. een risico op trombose. Maar als je optelt hoe lang je tijdens een ‘normale’ dag zittend doorbrengt dan kom je er achter dat je dagelijks ‘te laag vliegt’. Elk uur en volgens sommigen zelf elke 20 minuten even bewegen kan veel negatieve gevolgen voorkomen.
  • Slapen: Eten en bewegen geven je energie maar je lichaam heeft ook rust nodig. Zonder een goede nachtrust kan je niet optimaal functioneren. Zonder voldoende slaap komt op en duur je algemene gezondheid (fysiek en mentaal) in het geding. Je hebt minimaal 7-8 uur rust nodig om je activiteiten van de dag te verwerken. Je lichaam heeft rust nodig maar je hersenen nog meer. Na een slapeloze nacht heeft je lichaam vaak wel rust gehad maar je geest niet met als gevolg dat je je voelt als iemand met jetlag. Films over zombies trekken publiek maar je wilt er zelf echt niet dag na dag één zijn.

Actief werken aan je fysieke gezondheid

Werken aan je fysieke gezondheid is een stap voor stap proces van bewustwording wat je gedrag binnen deze fundamenten met je doet. Door vast te leggen wat je hebt gedaan op deze punten kan je te weten komen hoe je aanpassingen kan maken. De som van alle aanpassingen is een stap het pad naar verbetering en persoonlijke ontwikkeling.
Experimenteer en bepaal je eigen balans. We wensen je veel plezier en veel succes!

 

Nog even het volgende…

Zoek jij een Mentor? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding door een Mentor voor Persoonlijke Groei.

Met een gratis abonnement op onze Mentor Momenten ontvang je maandelijks nuttige tips voor Persoonlijke Groei! Zie Archief.
Bovendien krijg je het ebook Bekentenissen van een Stephen Covey fanboy als abonnee op onze nieuwsbrief.

Inspiratie:

What one individual needs your dedication and devotion?Stephen R. Covey

Plaats een reactie