Boekbesprekingen

Een gebruikelijke manier om jezelf te ontwikkelen, algemeen of specifiek, is om de kennis en inzichten van mensen te bestuderen die goed nagedacht hebben over de onderwerpen waar jij interesse in hebt. Op deze pagina staat een overzicht van de boeken waar we zelf boekbesprekingen van hebben gemaakt maar ook tips over hoe te lezen en om te gaan met de informatie die op je af komt.

De bronnen van informatie kunnen divers zijn. Boeken, columns, podcasts, blogs, vlogs, etc. bevatten veel van de informatie die je kunt gebruiken voor je eigen ontwikkeling.

Van Irritant naar Fascinerend !? – Dan Sullivan

Het boekje The ABC model (79 blz) van coach Dan Sullivan is een oefening in KISS (Keep It Simple Stupid). Zijn uitgangspunt is dat je niet effectief bezig kan zijn als je teveel dingen moet doen die je irritant of marginaal OK vindt. Zoek naar dingen die fascinerend voor je zijn en waarmee je kan groeien.

De achtste eigenschap – Stephen Covey

De boodschap van ‘The 8th habit’ is om je ‘stem’ te vinden (find your voice) in het proces ‘van Effectiviteit naar Inspiratie’. Dit kan je het beste vertalen in het vinden van jouw stijl, jouw manier van denken en doen die voortkomt uit je karakter en je principes. Met authenticiteit…

Primary Greatness – Stephen Covey

NL titel: Primair Succes Primair: karakter en principes, 12 hefbomen naar succesSecundair: de valkuil van publiek ‘succes’, erkenning en bezit Samenvatting: wees een goed mens, werk aan je karakterOf zoals in de Pizza reclame, “Als de bodem goed is, dan is de hele pizza goed”. De oorspronkelijke titel van het…

De meeste mensen deugen – Rutger Bregman

Een belangrijke vraag is, of de mens van nature goed of slecht is. Als je de media volgt, dan denk je al snel aan het laatste. De gevestigde orde (politiek en grootbedrijf) denkt hetzelfde. Rutger Bregman toont aan dat de inborst van de mens van nature goed is in zijn…

The passion paradox van Brad Stulberg en Steve Magness

Over de onbalans die passie in je leven kan brengen en het feit dat gepassioneerd zijn geen absolute voorwaarde is voor succes. De schrijversduo Stulberg en Magness schreef eerder ‘Peak Performance’ over topprestaties in de atletiek Is passie nodig? Mensen die een passie hebben, besteden daar veel – soms te…

Tegengif voor positiviteit – Oliver Burkeman

Subtitel: Geluk voor mensen die een hekel hebben aan positiviteit Oliver Burkeman is een journalist die voornamelijk werkt voor de Engelse krant The Guardian. Zijn vaste column daar heeft de pakkende titel ‘This column will change your life’ over actuele problemen in het leven. Eerder schreef hij ‘Help!’ over de…

De 13 deugden van Benjamin Franklin

Benjamin Franklin (1706-1790) was een opmerkelijke en toonaangevende figuur in het Amerika van de 18 eeuw. Hij begon als creatieve zakenman (drukker) en ontwikkelde zich als schrijver, wetenschapper en politicus. Hij stond aan de wieg van veel Amerikaanse instituten. Zijn portret staat nog steeds op de 100-dollarbiljetten in de VS….


Hoeveel boeken moet je lezen?

Dat hangt af van je interesse. Als je bezig bent om je op een beperkt aantal specifieke gebieden te ontwikkelen of bekwamen, dan zal het leesvoer voor die onderwerpen beperkt van omvang zijn. Maar ligt je interesse algemener, maak dan een selectie uit de honderden ‘belangrijke’ boeken over ‘grote’ onderwerpen als filosofie en psychologie. Je kan je beperken tot de lijsten van de ”10 belangrijkste xyz boeken” die overal op internet te vinden zijn, vul voor xyz zelf maar in wat je meest interessant acht. Bv. Zelfontwikkeling (self-help), Gezond eten/leven/werken, Business (startup), Productiviteit, Psychologie, Filosofie, Spiritualiteit, Neurologie, Bewustzijn, etc.
Met 50-100 boeken maak je een aardig begin en daarna versnel je meestal omdat je interesse in aanverwante onderwerpen duidelijk wordt en waar je verdieping wilt zoeken. Maak je eigen aantekeningen (tip: digitaal kan je er makkelijker in zoeken) en zoek een structuur om de opgedane kennis in onder te brengen (index, sleutelwoorden, etc.).

Een mentor kan je veel informatie direct overdragen maar zal je ongetwijfeld ook verwijzen naar geschreven informatie, boeken, blogs, e.d. Er wordt wel gezegd dat een mentor even veel waard is als 100-200 boeken!

Een ‘luie’ manier van boeken lezen is om alleen de samenvatting te lezen (een oude studie truc). Van veel bestsellers (en andere echt belangrijke werken) zijn beknopte versies beschikbaar. Maar dan weet je eigenlijk net genoeg om bij de koffiemachine mee te kunnen praten en mis je meestal de diepte van de publicatie.

Niet iedereen leest even graag een boek. Gelukkig is er tegenwoordig een scala aan mogelijkheden. Sommigen prefereren een ‘echt’ boek van papier, anderen een ebook, sommigen luisteren liever naar een audio boek (voorgelezen door een persoon of de computer) of een podcast of kijken liever naar video’s (bv. de TED en TEDx video’s of andere presentaties van vooraanstaande sprekers).

Hoe kan je het beste lezen?

Je kan een boek gewoon van voor tot achteren lezen. De meeste boeken hebben een bepaalde opbouw waardoor de auteur je geleidelijk langs de onderwerpen meeneemt. Een boek op de traditionele manier lezen neemt tijd maar je kan de informatie dan rustig op je in laten werken. Soms kan je maar een kwartier of een half uur lezen op een ochtend of avond. Een enkel boek kan je in een paar uur achter elkaar verslinden maar dat komt bij non-fiction minder vaak voor.

Veel boeken kan je sneller lezen door een meer gestructureerde aanpak. Lees eerst de inhoudsopgave en let goed op welke onderwerpen aan de orde komen. Vervolgens kan je een paar interessante onderwerpen er uit pikken en eerst lezen. Daarna weet je of de rest van het boek waarschijnlijk ook de moeite waard is.
Je kan ook de intro of de samenvatting van elk hoofdstuk lezen, vooropgesteld dat de auteur de hoofdstukken die structuur heeft gegeven.

Research

Niet elk boek of elk hoofdstuk of zelfs maar paragraaf is te doorgronden en te snappen. Sommige informatie zal bij jou, met jouw specifieke achtergrond, weer de nodige vragen opwekken. En dat laatste kan je aanzetten om te gaan zoeken naar aanvullende informatie. Dat is kenmerkend voor het pad van de persoonlijke ontwikkeling, een ontdekkingsreis. Maak een lijst van de onderwerpen waar je research op wilt doen en ken hoofdrubrieken en prioriteiten toe aan de onderwerpen op die lijst. Zonder structuur loop je de kans dat je maar door blijft zoeken en voor die afleiding is internet al verslavend genoeg.

Een andere manier om de essentie van een boek te doorgronden, voordat je het leest (is het de moeite waard?) of juist nadat je het uit hebt (wat denken anderen er van?), is om de mening van andere lezers te bestuderen. Je kan hiervoor de Commenteren van andere lezers in de diverse online boekwinkels doornemen of op de Goodreads website de commentaren lezen. Een kritisch commentaar en een goede context (het beste of het slechtste van deze auteur, herhaald hij/zij zich, etc.) is vaak meer waard dan lovende commentaren dat het “het beste boek is dat ze ooit gelezen hebben”. Maar de commentaren van leken moet je soms met een korrel zout nemen. De commentaren van professionele boekbesprekers moet je soms met twee korrels zout nemen (erudiet, kritisch of blasé maar niet maatgevend voor jouw ervaring van het boek).

Uitdaging

Interessante boeken lezen is fijn. Maar voor je persoonlijke ontwikkeling is het goed om af en toe ook eens een boek te lezen dat je hersens doet kraken of dat je moeite kost om door te worstelen. Ga de uitdaging niet uit de weg en maak ook een moeilijk of saai lijkend boek af, met een paar bladzijden elke ochtend of avond of pauze kom je er doorheen. Je kunt alleen groeien door jezelf uit te dagen, niet door alleen de makkelijke informatie tot je te nemen.

Veel lees-, luister- en kijk plezier!

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

Lack of direction, not lack of time, is the problem. We all have twenty-four hour days.

Plaats een reactie