Vertrouw niet op Wilskracht! – Ben Hardy

Home » Boekbespreking » Vertrouw niet op Wilskracht! – Ben Hardy
Je instelling maakt het verschil - wilskracht

Benjamin Hardy onderzocht wilskracht en schreef daarover het boek ‘Willpower Doesn’t Work: Discover the Hidden Keys to Success’. Veel van zijn bevindingen lopen parallel met Atomic Habits van James Clear maar gezien vanuit de tekortkomingen van wilskracht i.p.v. gewoontes. Ook Deep work van Cal Newport sluit aan bij de benadering van wilskracht.

Veel mensen denken alleen iets te kunnen bereiken als ze de wilskracht en de discipline maar op kunnen brengen om door te zetten. En vervolgens verzuchten ze dat het steeds niet lukt. Ze kunnen daardoor zelfs een hekel aan zichzelf krijgen. Niet goed!

Waarom wilskracht niet werkt

Wilskracht faalt ons omdat wij geen robots zijn maar feilbare menselijke wezens. Onze wilskracht wordt makkelijk uitgeput doordat we steeds beslissingen moeten maken over het volhouden van een ingeslagen koers. Slechts een enkeling lijkt op ‘pure wilskracht’ succes te bereiken. Succes in deze is het bereiken van je gestelde doelen, volgens jouw maatstaven (niet het traditionele model van geld en/of aanzien/macht).

Moderne inzichten in de neurologie leren dat onze hersenen ons proberen te beschermen tegen ‘pijn’, inclusief ongemak. Vergt iets moeite dan proberen ze om ons ‘gelukkiger’ te maken met afleidende activiteiten. Die geven ons vervolgens een dosis dopamine, één van de ‘feel good’ hormonen. Dat verklaard het succes van verslavende spelletjes (zoals Candy Crush).

Wat is wilskracht?

Wat is wilskracht? Wilskracht is pure focus op je doelen en het negeren van afleidingen. Het is de onverzettelijkheid om ongemak voor lief te nemen en stug door te werken aan de activiteiten die je doelen ondersteunen. Door afleidingen en andere verplichtingen (tijdelijk) uit te schakelen is dat op te brengen.

Wat men doorgaans wilskracht noemt is vaker de combinate van helderheid over doelen, weten of uitproberen wat de volgende stap is en de kracht van gewoontes. Iemand die de discipline opbrengt om een avondstudie te volgen, weet waarom dat belangrijk is en legt de basis ervoor door de gewoonte om elke dag op een vaste tijd te studeren. Het helpt als je dat kunt doen op een rustige werkplek met zo weinig mogelijk afleiding.
De ‘digital nomads’ die een artikel of delen van een boek schrijven in een coffeeshop, werken vrijwel altijd met een koptelefoon op of oortjes in met muziek die de afleiding uit de omgeving wegdrukt. Bovendien werken ze op een kale tafel met een laptop en een kop koffie. Hun afleiding is daardoor minimaal waardoor ze betere resultaten bereiken dan op een rommelige werkkamer.

De laatste delen van de Harry Potter serie werden geschreven in een hotelkamer, weg van alle afleiding van een huiselijke omgeving. Een omgeving waarin de focus op de taken voorgeprogrammeerd is, maakt discipline mogelijk door wilskracht te vervangen door goede gewoontes.

Programmeer je omgeving

Persoonlijk systeem - papier, digitaal of in de cloud

Wordt je woonkamer gedomineerd door een groot tv-scherm en ligt de afstandsbediening al klaar, dan is het moeilijk om discipline op te brengen. Is je buro/werkplek een rommeltje met te veel onafgemaakte projecten, dan is het moeilijk om taken af te ronden… op ‘wilskracht’. Idem als er 100 ‘leuke appjes’ op je telefoon staan of een paar waar je veel te veel tijd aan verspilt?

Dus beperk je (negatieve) keuzes: Trek de stekker van je TV eruit, koppel de modem los of schakel de Wifi tijdelijk uit, blokkeer de apps die je online tijd beperken, etc. Verwijder alle afleidende (verslavende) apps van je telefoon en beperk je het gebruik van social media tot een minuten een paar keer per dag. Ruim je buro op (briefjes en frutsels weg of in een map) en leg alle incomplete projecten in de kast. Out of sight, out of mind!

Vertrouw niet op wilskracht, maar:

  • Leg je spullen voor de sportschool klaar bij de deur zodat je alleen nog jezelf bij je nekvel behoeft te pakken om de deur uit te gaan.
  • Leg je studieboek klaar om er elke dag een stuk doorheen te werken (gewoonte).
  • Zet je wandelschoenen klaar als herinnering.
  • Koop gezonde producten i.p.v. je koelkast vol te proppen met snacks en drank.
  • Leg je telefoon in een andere ruimte als je bezig bent met positieve activiteiten, op de stille stand of helemaal uit.

Maak het jezelf makkelijk met duwtjes in de goede richting. Vermijd afleidingen en programmeer het naleven van goede gewoontes creatief voor.

Wij zijn het product van onze omgeving

Motivatie expert Jim Rohn zei “Je bent het gemiddelde van de 5 mensen waar je het meest mee omgaat”. Zijn dat 5 mensen slimmer dan jij dan wordt je doorgaans slimmer. Bepaal zelf met wie je de meeste tijd wil doorbrengen. Breng de tijd terug die je deelt met mensen die energie bij je wegzuigen en niet bijdragen aan je groei.

Maar zelfs van een negatieve invloed kan je wat leren. Of je neemt de negativiteit over of je leert dat het zo niet moet. Je instelling en je onderscheidend vermogen maken het verschil.

Probeer je omgeving – fysiek en mentaal – zo in te richten dat die geen belemmering is voor de doelen die je hebt gesteld. Zorg voor inspiratie door de zaken die je inspireren onder handbereik te hebben, zoals een foto van een mentor/idool of het resultaat dat je wil bereiken (hint: vision boards). Beperk afleidingen en kortetermijndenken. Ga voor kwaliteit op de lange termijn.

Wees niet te ‘streng’ voor jezelf bij ‘gebrek aan wilskracht’. Maak het jezelf makkelijk door tijdelijk ongemak te compenseren met kleine beloningen zoals een gezonde snack na een positieve actie. Train je brein om ongemak te accepteren omdat het plezier van bereikte doelen veel duurzamer is.

Conclusie

Wanneer je geen vorm geeft aan je omgeving, vormt je omgeving jou.

Denk aan de volgende vier principes:

  1. Wees geen slaaf van je omgeving – neem zelf de regie in handen
  2. Waar je op het moment bent, is een resultante – het product van je huidige omgeving
  3. Handel uit instinct en intuïtie (wat voelt goed en verantwoordelijk), niet impulsief en afhankelijkheid – gebruik je hersens, je hart en je onderbuikgevoel voor een afgewogen respons en vermijd snelle/makkelijke reacties
  4. Je hebt diepe menselijke contacten nodig om los te komen van ‘verslavingen’ – je hebt hulp nodig om los te komen uit je huidige situatie

Zonder afleiding van de omgeving en met dat ene project (studie, creatief, etc.) voor je neus schep je betere voorwaarden om echt vooruitgang te maken. Leer gewoontes en processen aan die consistente vooruitgang ondersteunen.

Pas je omgeving – mensen en dingen – waar mogelijk aan om je doelen te ondersteunen. Wordt onstuitbaar zonder op feilbare wilskracht te rekenen.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

Motivate others by raising their expectations of themselves.George J. Thompson

Plaats een reactie