Van Irritant naar Fascinerend !? – Dan Sullivan

Home » Boekbespreking » Van Irritant naar Fascinerend !? – Dan Sullivan
Betekenis geeft je energie en is fascinerend

Het boekje The ABC model (79 blz) van entrepreneurscoach Dan Sullivan is een oefening in KISS (Keep It Simple Stupid). Zijn uitgangspunt is dat je niet effectief bezig kan zijn als je teveel dingen moet doen die je irritant vindt. Dat vreet aan je en is een belemmering voor je werkplezier, motivatie, creativiteit en productiviteit.

Hij deelt activiteiten op in zaken die je als Irritant ervaart, dingen die je (marginaal) ‘OK’ vindt en zaken die voor jou Fascinerend (heel interessant) zijn. Sullivan’s advies is bedoeld voor entrepreneurs maar goed om te overwegen voor persoonlijke groei.

Irritant

Veel verplichtingen zijn irritant tenzij je ze om een goede reden vrijwillig op je genomen hebt. Activiteiten die je Irritant vindt kan je beter aan anderen overlaten die het OK vinden (of zelfs fascinerend) en het naar alle waarschijnlijkheid beter en sneller doen. Denk aan taken zoals administratie en belastingen. Niet uit gebrek aan respect voor boekhouders en belastingconsulenten, maar de meeste mensen vinden dat soort noodzakelijke kwaden nu eenmaal NIET LEUK.

Dus besteed deze zaken uit of automatiseer ze. Stel het onderhouden van irritante zaken niet uit want dat lost het probleem niet op, je blijft er tegenop zien en dat irriteert je alleen maar meer. Uitstelgedrag komt meestal voort uit frustratie (angst, gebrek aan vaardigheden, onvrede, etc.) en dat verbetert de kwaliteit van je leven niet.

Irritatie voelen is niet inhoudelijk

Realiseer je wel dat uiteindelijk ‘irritatie’ enkel een gevoel is, een mentale en emotionele toestand. Het gevoel is niet het ding zelf! De oorzaken van het gevoel kan je uitpluizen en er wat aan doen zoals hieronder verder is uitgewerkt.

En waarom gaan we elke uitdaging uit de weg omdat het ‘niet goed voelt’? Moet alles dan zacht en donzig gemaakt worden? Weerstand is er om overwonnen te worden en jezelf te verbeteren. Noodzaak en verplichtingen horen nu eenmaal bij het leven. Je kan ze niet zomaar weg wensen zonder consequenties.

Uitbesteden

Maar in plaats van je over het onplezierige heen te zetten, kan je ook een kennis, collega of een externe specialist vragen om jou het werk uit handen te nemen. Het is voor velen een enorme opluchting als je zaken als administratie of belastingen aan iemand anders over kan laten. Soms tegen betaling maar het kan ook met een andere tegenprestatie als jij vaardigheden hebt die de ander goed kan gebruiken.

Het is ook een kwestie van rekenen. Als je zelf 4 uur bezig bent met irritant geneuzel tegen een eigen uurtarief van X euro terwijl een specialist het veel sneller doet (met een half uurtje inbreng van jezelf), dan ben je een dief van je eigen zak als je het niet uitbesteedt!
“Maar het zijn externe kosten die ik moet betalen!”. Ja, beste… maar als je die tijd nu eens besteedt aan zaken die effectief bijdragen aan je functioneren, dan verdien je het echt wel terug en mogelijk in veelvoud. Bovendien neemt de kwaliteit van je leven toe.

Als je liever de uitgespaarde tijd op je luie rug ligt dan wordt je daar hopelijk ook gelukkiger van dan uren lang zwoegen. Maar een aantal uren… gefascineerd … werken aan je toekomst (onderzoek, contacten leggen, studeren, etc.) is een investering die meer kansen biedt. Maak gebruik van de kans om te groeien.

Automatiseren

Veel zaken zijn effectief te automatiseren of zodanig te organiseren dat het makkelijk af te handelen is. Email met rekeningen kan je in een map of onder een label bij elkaar zetten en wekelijks of maandelijks zo efficiënt mogelijk verwerken. Door betalingen in te plannen betaal je nooit te laat en met een minimale investering aan tijd.

Zorg voor minder afleiding, minder zorg en frustratie, meer focus over om je te richten op zaken die je zelf belangrijk en interessant vindt.

Leuk maken?

Sullivan laat onbesproken dat je ook kan proberen om irritante zaken leuk te maken of in ieder geval makkelijker en daardoor minder irritant. Sommige taken zijn irritant door een gebrek aan kennis, ervaring, saaiheid, etc. Dan staan ze je tegen door onzekerheid of onvermogen. Investeer wat tijd of vraag advies om het beter onder de knie te krijgen en daarmee je irritatie aanzienlijk te verminderen.

Door een spelelement (competitie met anderen of jezelf) te introduceren, kan je zaken die voorheen irritant waren als minder storend ervaren. Als je het kunstje eenmaal door hebt, kan je proberen om er snel – maar wel met voldoende kwaliteit – van af te zijn. Steeds sneller en makkelijker waardoor het steeds minder irritant lijkt.

‘OK’ is middelmaat

Kwetsbaar.. alleen van binnen, niet fascinerend

Veel zaken laten je min of meer onverschillig of neutraal als een noodzakelijkheid. Sommigen hebben geen hekel aan administratie maar doen het ook niet met plezier. Maar de zaken die ‘onvermijdelijk’ zijn, dragen helaas niet bij aan je welzijn en goed functioneren.

Als je werk gewoon een baan is zonder betrokkenheid, plezier en uitdagingen, zoek dan naar manieren om je ‘activiteiten voor inkomsten’ naar een hoger plan te tillen. Durf nee te zeggen tegen een baan die irritant of ‘OK’ is maar je niet bevredigt. Leg contacten en investeer wat tijd (dagelijkse routine) voor zaken die je wel graag wilt doen, die je interesseren en inspireren en waarmee je een kwalitatief betere bijdrage kan leveren. Ga niet uit van wat je niet wil doen.

Omschakelen

En lukt dat niet bij je huidige werkgever of als zelfstandige met je huidige klanten, anno 2022 is er heel veel behoefte aan werkwillige mensen. Maak daar gebruik van! Zoek naar mogelijkheden en zorg dat je vindbaar bent. En laat vooral merken wat je boeit en waarvoor je graag een enthousiaste bijdrage levert.

Neem geen genoegen met middelmaat. Zoek naar activiteiten die je met veel meer plezier kan en wil doen. Daag jezelf uit, probeer dingen uit, investeer in jezelf voor meer appeal op de arbeidsmarkt en voor klanten. Leren is investeren, lees en studeer regelmatig. Jaren achtereen investeren in standaard opleidingen is niet meer zo actueel, leer zaken waar op het moment interesse in is en die passen bij je eigen interesses. Ervaring en de fijne kneepjes leer je meestal in de praktijk pas. Blijf leren want stilstand is achteruitgang.

Fascinerend

Verwerking door conversatie

Passie is overgewaardeerd maar kan wel bijdragen in het plezier waarmee je functioneert. Het is voor de meeste mensen al een droom om gewoon goed werk te kunnen doen met prettige collega’s waarbij ze goede ondersteuning en mogelijkheden hebben.

Interesses die je niet kunt uiten maken je ongelukkig, vooral wanneer ze een diepe betrokkenheid hebben. Als compensatie voor niet inspirerend werk zie je veel mensen na hun werk hun ziel en zaligheid in andere activiteiten storten. In hun werk vervullen ze functies zonder zich optimaal in te zetten. De ‘saaie’ boekhouder (sorry een stereotiep) is de drijvende motor in het verenigingsleven en toont daarin de betrokkenheid en creativiteit die hij/zij volgens het management op het werk mist.

Betrokkenheid en een diepe interesse (tot fascinatie) zorgen voor een hoog niveau aan inzet. Dan voelen je taken niet als hard werk aan, maar als een stimulerende uiting van je kennis en vaardigheden. Je put plezier uit het werk, de contacten en de omgeving. Een omgeving waarin je kan groeien en tot je recht kan komen. Dat is niet ‘mooi’ maar prachtig! En als je de kans hebt of kan creëren om dit soort werk te doen, waarom zou je daar dan niet voor kiezen?

Wat fascineert jou?

Is dat:

  • Interesse in mensen, contacten, ideeën uitwisselen?
  • Techniek uitvogelen om te zien hoe het ingezet kan worden?
  • Kennis over specifieke zaken die je effectief kan inzetten om anderen te helpen (werk en/of privé)?
  • Contacten met andere culturen, begrijpen en begrip kweken?
  • Werken met kinderen, ze helpen te groeien en de wereld te begrijpen?
  • Werken met dieren of het milieu?
  • Of mensen helpen om de kwaliteit van hun leven te verbeteren?
  • Of… iets heel anders?

In organisaties waarin mensen kunnen groeien, hun sterke eigenschappen optimaal kunnen inzetten, werken ze met plezier. Daar zal de bereidheid om goed samen te werken en gezamenlijk verantwoordelijkheid te nemen voor het resultaat vele malen hoger zijn. Maar dan moet je niet teveel Irritant of OK werk doen. Dan moet je meer dingen zoeken die je met plezier doet en waarmee je een zinvolle bijdrage kan leveren.

Conclusies: Wat wil je veranderen?

Als de aanpak van Sullivan je aanspreekt, wat zou je dan willen veranderen aan de taken die je momenteel op je bord hebt?

Weg met irritant!

Welke irritante zaken wil en kan je afstoten? En wat heb je daar voor over? Wat wil je opgeven of welke kansen liggen er door het afstoten.
Probeer eens te doorgronden welke facetten van sommige activiteit ze irritant voor jou maken… en niet voor anderen? Ligt dat intrinsiek aan die activiteiten, de omgeving waarin ze plaatsvinden of zijn er andere factoren?
Is de irritatie een kwestie van gebrek aan kennis, vaardigheden, zelfvertrouwen? Liggen de oorzaken in jezelf of extern? Weeg je eigen verantwoordelijkheid zorgvuldig af. Wat kan je doen om ze OK of zelfs fascinerend te maken?

OK… meh…

Welke zaken die je onberoerd laten, zou je interessanter willen maken. Waarom voel je jezelf soms een radertje in een machine?
Hoe kan je meer betrokken zijn/voelen bij een totaal proces en een zinvolle bijdrage leveren in plaats van deeltaken routinematig uitvoeren? Kunnen zaken die nu slechts OK zijn aanzienlijk interessanter worden?
Hoe kan je werken aan je eigen mogelijkheden, groeien als mens en/of als werknemer/entrepreneur, zodat je werk extra dimensies krijgt?

Kies voor fascinerend en zoek het

Echte liefde is fascinerend en verdient het hele jaar door aandacht

Moeten we het hier nog over hebben? Misschien toch wel.
Meesterschap, autonomie en een groei-instelling maken zaken fascinerend.

Vraag je eens af waarin en waarom je gefascineerd bent?
Zijn er aspecten die je nog verder kan verbeteren of verdiepen? Fascinerend is meer dan alleen ‘leuk’, het is boeiend, uitdagend (en daardoor soms buiten je comfort zone) en betrokken zijn (en blijven).
Hoe lang blijven activiteiten die nu nog fascinerend voor je zijn boeiend genoeg om te blijven doen? Kies je voor duurzaamheid of wil je op termijn een nieuwe uitdaging zoeken (waarom)?

Het ABC model van Dan Sullivan is interessant – zo niet fascinerend – en stelt je in staat om de kwaliteit van wat je doet tegen het licht te houden. Het is geen zaak van minder irritant werk of ‘gewoon wat anders gaan doen’. Allereerst kan je de vraag stellen waarom je sommige activiteiten op het moment positief of negatief ervaart. Door helderheid te krijgen over je beweegredenen kan een alternatieve aanpak duidelijk worden.

Uiteraard is het model niet alleenzaligmakend, maar het is een verfrissende manier om naar je leven en je werk te kijken.

Veel succes met de bovenstaande vragen en overwegingen. Blijf zoeken naar interesses die wellicht een fascinatie – niet noodzakelijk een passie – kunnen worden. En blijf vooral Groeien als mens en in je werk.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

Our attitude toward life determines life's attitude towards us.Earl Nightingale

Plaats een reactie