The Tools – Stutz/Michels

Home » Boekbespreking » The Tools – Stutz/Michels

Boekbespreking: stutz/Michels - The ToolsSubtitel: 5 life-changing techniques to unlock your potential

De twee psychotherapeuten Phil Stutz en Barry Michels hebben de gecombineerde 60 jaar ervaring ingezet voor een aantal inzichten. Deze pasten ze met succes toe voor hun cliënten met psychische problemen en uiteindelijk werd de methode als een boek uitgegeven.

De meeste therapeuten proberen de oorzaken van de problemen van hun cliënten te doorgronden en daar vervolgens behandelingen op los te laten. En dat process duur vaak veel te lang. Soms weten de cliënten zelf al grotendeels wat het probleem is en ze willen graag een oplossing voor hun situatie. Ze willen gereedschap waar ze wat mee kunnen doen.

Find courage, inspiration, success and happiness

Phil Stuzt was ontevreden met de standaard therapieën die hij voor psychotherapie tere beschikking had. Hij kwam in contact met psychiater Barry Michels die wel in staat was om de patiënten antwoorden en oplossingen te geven en niet om de hete brei heen te draaien.
De samenwerking van dit duo gaf de aanzet tot de ontwikkeling van een methode om mensen met psychische problemen een handvat te geven om hun problemen zelf op te lossen of er in ieder geval zonder al te veel problemen mee te kunnen leven.

The Tools

De essentie van de aanpak van Stutz en Michels noemen ze “The tools”, het gereedschap waarmee je veel psychische problemen kunt oplossen door je manier van denken te veranderen.
Daarbij maken ze ook gebruik van ‘Hogere Krachten’ en ‘De Bron’. Het klinkt wat zweverig maar het helpt de patiënten die meewerkten aan de ontwikkeling van de methode.

De oefeningen zijn visualisaties die je heel intens zijn als je ze vol overgave doet. Sluit je ogen en Geloof in wat je meemaakt.
De details van de oefeningen zijn hieronder niet opgenomen omdat je ze beter kunt bestuderen in de context van het boek met voorbeelden en commentaren.

1. Het omdraaien van verlangen (Reversal of Desire)

Hogere kracht: Voorwaartse beweging (forward motion)

In plaats van ongemak of een pijn te vermijden, omarm je deze en zoekt de pijn op. Door het gevoel dat de stress situatie met zich mee brengt te confronteren conditioneer je jezelf er tegen. Daarna kan je de situatie veel beter aan zonder verlammende angst of uitstel gedrag.

2. Actieve liefde

Hogere kracht: Uitvloeiing (Outflow)

Je gebruikt dit om negatieve gevoelens tegenover andere mensen weg te werken of de invloed van toxische personen teniet te doen.

Hiermee zet je de negatieve invloed die iemand op je heeft om in een gevoel van vrijheid. Je bereikt dit door al de liefde die je in je hebt op ze te projecteren. Je houdt niet van die mensen maar van jouw perceptie van die mensen.

Dit is voor je gevoel een bizarre oefening en het moeilijkste instrument van de ‘Tools’. Maar het gevoel van vrijheid dat het je kan geven is overweldigend en bevrijdend.

3. Innerlijke autoriteit

Hogere kracht: Zelfexpressie

Twijfelen aan jezelf, aan je vermogen om iets te bereiken saboteert allerlei doelen die je graag nastreeft. Het beperkt je leven enorm.

Dit gereedschap spreekt de schaduw in je geest aan die je negatieve zelfbeeld voorstelt. Dit is de bron van veel innerlijke conflicten. Door je er van bewust te worden kan je er een relatie mee opbouwen. Je positieve zelf maakt een verbinding met de schaduw waardoor je de innerlijke kracht (autoriteit) opbouwt om je onzekerheid te overwinnen.
Ook hier confronteren we de oorzaak en de effecten van psychische problemen en zetten ze om in een positieve kracht.

4. Dankbare vloed

Hogere kracht: Dankbaarheid

Negatieve gedachten beperken je leven enorm en kunnen overweldigend zijn.
Door je te concentreren op zaken waarvoor je dankbaar bent – ook dingen die vanzelfsprekend lijken (ik adem en ik kan zien!) – kan je de zwarte wolk boven je hoofd wegbranden. Met 5 dingen waarvoor je intens dankbaar bent komt er een vloed van dankbaarheid uit je hart en zet je zorgen om in positieve energie.

5. Gevaar (Jeopardy)

Hogere kracht: Wilskracht

Stel jezelf voor op je doodsbed. Je toekomstige zelf schreeuwt je toe dat je geen kostbare tijd mag verliezen om te bereiken wat je wilt. Je loopt het gevaar dat je leven voorbij is terwijl je nog zo veel had willen doen en bereiken. Dit geeft je een gevoel van urgentie en de wilskracht om niet langer zaken uit te stellen maar Actie te ondernemen.

De urgentie om vandaag te doen wat je beter niet uit kan stellen tot morgen vergt wilskracht maar geeft je uiteindelijk de voldoening dat je wat bereikt in het leven.

Conclusie

Samen met een geloof in een ‘Hogere Macht’ en een ‘Bron van levenskracht’ kan je met de ‘Tools’ je leven een andere wending geven en jezelf verlossen van allerlei mentale problemen. Elk gereedschap heeft een andere Hogere Macht die de werking ondersteund.

Hoewel de methode in eerste instantie wat vreemd aandoet zijn het geen verzinselen. Deze principes worden al jarenlang door ervaren psychotherapeuten met succes toegepast worden. In Hollywood zijn de twee auteurs een begrip. Lees het boek om er gebruik van te kunnen maken.

De manier waarop de ‘Tools’ werken doet sterk denken aan NLP (Neuro Linguistic Programming) waarbij je via visualisatie de hersenen dwingt om een andere perceptie van zaken te accepteren. Dit verandert snel en ingrijpend wat je denkt en voelt. Als voorbeeld kunnen mensen in een paar minuten op deze manier verlost worden van angsten, fobieën en verslavingen.
Ook elementen uit de Stoïcijnse filosofie worden gebruikt en dat is een levenshouding die veel grote denkers door de eeuwen heen aangetrokken heeft. Praktisch en alledaags toepasbaar.

Beoordelingen van lezers op Goodreads.com.

Inkijken/Kopen op Amazon.com

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

He who has a why to live for can bear almost any how.Friedrich Nietzsche

Plaats een reactie