The soulmate experience – Apple/Dunn

Home » Boekbespreking » The soulmate experience – Apple/Dunn

Subtitel: A practical guide to Creating Extraordinary Relationships (soulmate)

The soulmate experience / Mali Apple & Joe Dunn

Het is ruim 2 jaar geleden dat wij het artikel De mythe van een Soulmate of Maatje publiceerden. Dit boek van Mali Apple en Joe Dunn geeft een deskundige onderbouwing van onze originele stelling. Het is beter om zelf een soulmate te zijn of worden in plaats van de cliché oplossing om weigeren te veranderen en te proberen een passende soulmate te vinden.

De meeste mensen kiezen voor het laatste, omdat ze de romantische verwachting hebben dat er ergens op deze aardkloot iemand rondloopt die perfect bij hen past. Dat zou best het geval kunnen zijn, maar ga je daar de rest van je leven naar zoeken? Of kom je iemand tegen die je erg aanspreekt waarmee je soulmates wil worden? Is de ander bereid om samen met jou de heerlijke ervaring van een partnerschap op te bouwen.

De term ‘soulmates’ is romantisch maar niet hopeloos zweverig. In het Engels wordt ook de term ‘kindred spirits’ gebruikt, mensen die gevoelsmatig op dezelfde golflengte zitten. Niet noodzakelijk dezelfde persoonlijkheden of types, want omgaan met een kloon van jezelf is – tegen de verwachting in – van mateloos irritant tot stomvervelend. Diversiteit kan heel stimulerend zijn binnen een hartelijke relatie waarin je elkaar de ruimte gunt.

Maatje of soulmate

In ons kikkerlandje gebruiken we de term ‘maatjes’ of ‘vrienden voor het leven’, maar het gaat verder. Je kan heel veel gemeenschappelijke ervaringen en waarden hebben, en toch als stel ten onder gaan aan het niet accepteren van minder perfect aansluitende aspecten die tot sluimerende frictie kunnen leiden. In een andere context wordt ook het begrip gebruikt ‘love your imperfections’ maar het gaat nog een paar tandjes dieper.

Naadloos en probleemloos met elkaar omgaan in een relatie gaat zelden ‘vanzelf’. Je moet er wat voor doen en wat (veel) voor de relatie overhebben. De persoonlijkheid van mensen kent veel aspecten. In de ene context kunnen ze heerlijk zijn om mee op te trekken en bij andere gelegenheden zijn het… draken (groot, klein en al dan niet vuurspuwend). Daarnaast bouwt iedereen ervaringen en bagage op tijdens het leven en hoe ouder je bent, des te meer liggen de aspecten uit elkaar.

Aantrekkelijk

Fysieke aantrekkingskracht doet altijd een flinke duit in het zakje, maar je zoekt iemand uit om ervaringen mee te delen en niet, omdat hij of zij ‘bij het bankstel past’. Twee levens samenvoegen vraagt altijd om accepteren en aanpassen, en als je van het begin niet de bereidheid hebt om dat te willen, dan kan je lang op je soulmate wachten. Of de ander past zich geheel aan jou aan, jij bent gelukkig maar je partner niet.

Recent las ik een artikel over ‘vrouwen die te veel houden van hun partner’ en er alles voor over hebben om hun man in hun leven te houden. Dat gedrag zal ongetwijfeld bij mannen ook voorkomen, maar die hebben waarschijnlijk ook meer moeite om hun ego door het sleutelgat te krijgen. De bereidheid om er samen een mooie en stimulerende relatie van te maken moet van beide kanten komen. Dat is geen kwestie van plussen en minnen om te kijken of de inbreng gelijk is, de intentie moet gelijk zijn. Je past je bovendien aan op veel gebieden die moeilijk te kwantificeren zijn, want bv. bezoek aan de schoonfamilie is alleen al zelden van gelijke waarde of even gemakkelijk. Je moet erover praten, openstaan voor compromissen en leren te genieten van het plezier dat je partner ergens in heeft, los van je eigen voorkeuren.

Trekjes en gedrag als soulmate

Soulmates zitten ook niet per definitie ‘tegen elkaar geplakt’. Ze hebben binnen en naast de relatie ook omgang met andere mensen en doen sommige activiteiten solo of zonder de partner. Oude en nieuwe kennissen zullen altijd verschillen en het is goed om je partner de ruimte te geven, en vooral te gunnen.

Vooral vrouwen kijken nogal eens schouderophalend naar de ‘vreemde trekjes’ van hun ega en nuanceren het met de opmerking “Ach, maar hij is wel lief hoor…”. Mannen begrijpen aan de andere kant niet, waarom vrouwlief zoveel schoenen nodig heeft maar “Ach, ze heeft ook goede kanten”.

Nee, dat zijn zaken die je als soulmates heel anders aan moet pakken. Door open te staan voor het ‘afwijkende gedrag’ maak je het ook bespreekbaar. Je kan daardoor je partner volledig steunen in haar of zijn keuzes zonder dat het consequenties heeft voor de relatie. Constructief vragen kunnen stellen over elkaars voordelen en wensen, en accepteren dat je de andere de keuzes gunt, is een essentieel element van de ‘soulmate ervaring’.

Adviezen

Mali & Dunn geven tal van adviezen uit hun eigen relatietherapiepraktijken en grijpen veel terug op de wijze lessen van hun mentor Michael Naumer.

Ook op het gebied van Persoonlijke Groei kunnen soulmates elkaar steunen en stimuleren. De auteurs geven dat de naam ‘haasje over’. Ik help jou om je verder te ontwikkelen en jij doet dat voor mij, en samen werken we ook aan de ontwikkeling van de relatie.

Een relatie is niet statisch, dat kan alleen als je accepteert dat de ander toch niet te veranderen is. Je geeft het op om samen tot een betere oplossing te komen.

Jezelf binnen de relatie ontwikkelen door de andere steeds beter te begrijpen en te steunen is ten bate van beide partners. Samen maak je er letterlijk en figuurlijk iets moois van.

Technieken en leidraad

Deel 1 van het boek gaat over technieken om aan de relatie te werken. Hoe accepteer je je eigen lichaam (en geest) zonder van de ander te verwachten je eigenwaarde op te krikken. Je bagage verminderen en je potentieel als soulmate te verbeteren met de juiste instelling. Dit legt de basis voor een stimulerende relatie.

In deel 2 komen technieken aan bod om je relatie van dag tot dag sprankelend te houden en steeds verder te ontwikkelen.

Het boek is niet alleen een leidraad voor verse stelletjes en zoekende (dolende) vrijgezellen maar ook voor mensen die in de sleur van een ‘acceptabele’ relatie zitten. Je kan samen ook soms heel alleen zijn, maar met de juiste instelling van beide partners kan je de relatie (weer) mooi en sprankelend maken.

Samen ziel geven aan je relatie

De situatie binnen je relatie zoals die is op het moment, mag niet bepalen hoe jij je voelt. Je maakt zelf een keuze om er op een bepaalde manier op te reageren. Het is jouw reactie die de gevoelens en emoties bepalen. De context waarin je gebeurtenissen plaatst, dient je reactie te bepalen en niet de gebeurtenissen zelf. Benader dit in termen van ‘de kaart is niet het gebied, maar een abstractie die open is voor interpretatie’.

De persoon waar je al diepe gevoelens voor hebt, is de beste kandidaat om samen soulmates mee te worden en te blijven. Verlangen en zoeken naar perfectie maken onbedoeld meer kapot dan het waard is. Het is geen genoegen nemen met, maar de mindset om je samen te ontwikkelen tot een heerlijk stel. Mensen worden die elkaar vervulling schenken.

Verkrijgbaar bij Amazon en Bol.

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

The monotony and solitude of a quiet life stimulates the creative mindAlbert Einstein

Plaats een reactie