The obstacle is the way – Ryan Holiday

Home » Boekbespreking » The obstacle is the way – Ryan Holiday

Subtitel: The ancient art of turning adversity to advantage

Boekbespreking: The obstacle is the way - Ryan HolidayWat doe je wanneer je een obstakel tegenkomt tijdens het uitvoeren van je plannen. Je kan het opgeven, je kan proberen om er omheen te gaan… of je probeert om het obstakel te gebruiken om je doelen alsnog te bereiken. Als het nodig is om daarvoor je plannen wat bij te stellen dan moet dat maar.

Veel mensen zien beren op de weg als ze nadenken over wat ze eigenlijk willen doen. De meesten geven het op omdat ze iets niet kunnen (vaardigheden of onzekerheid), geen of niet de juiste middelen hebben, geen of niet de juiste kennis, etc. We maken makkelijk excuses en zoeken de oorzaak van ons falen bij voorkeur buiten onszelf. Je zou denken dat we liever fantaseren dan dat we er wat voor over hebben om onze dromen waar te maken.

Maar er zijn ook mensen die allerlei beperkingen, tegenslagen en tegenwerkingen overwonnen en hun doelen wel bereikten. ‘Succes’ is wat dat betreft dan nog subjectief. Het kan voldoende zijn dat ze iets hebben bereikt waar ze zelf tevreden mee zijn en waardering mee oogsten. Wat is hun geheim? Mazzel of doorzettingsvermogen of iets anders.

Stoïcisme

Het boek steunt behoorlijk op de Stoïcijnse filosofie en dat ook in andere boeken van Ryan terug komt. Ook in onze dynamische tijd – met het wegvallen van veel normen en waarden – is deze filosofie een praktische leidraad in het leven.

The mind adapts and converts to its own purposes the obstacle to our acting.
Marcus Aurelius (Stoïcijn en Romeins Keizer)

Instelling (mindset)

Bijzondere mensen zijn in staat om zichzelf te verbeteren door tegenslagen en zwakheden om te buigen in kracht. Of juist een beperkt talent optimaal in te zetten en hun zwakheden voor lief te nemen. Het zijn mensen die onstuitbaar zijn en die elk obstakel op één of andere manier overwinnen of in hun voordeel gebruiken. Hoe? Grotendeels door hun instelling of ‘mindset’ zoals dat tegenwoordig veel interessanter klinkt. Benjamin Franklin zei al “De dingen die ons pijn doen, onderwijzen ons”. We krijgen een les in flexibiliteit, inventiviteit en wilskracht in het overwinnen van de obstakels.

Obstakels moet je niet alleen verwachten, je moet ze omarmen als gelegenheden om te groeien en je een nieuwe impuls te geven.

Het boek kent drie delen

  1. Waarneming: hoe zien we de wereld en hoe zien we oplossingen voor de problemen die we tegen komen?
  2. Actie: welke actie onderneem je om obstakels te overwinnen? De juiste en gerichte actie met moed en creativiteit is beter dan brute kracht.
  3. Wilskracht: geen blind doorzettingsvermogen maar veerkracht, bescheidenheid en flexibiliteit.

Met deze drie uitgangspunten kan je:

  • Helder zien wat er speelt.
  • Daarna correct en beheerst handelen.
  • Uiteindelijk volhouden en de wereld accepteren voor wat het is en dat als basis gebruiken om toch je doelen te bereiken.

Vooral dat laatste is typisch Stoïcijns. We hebben geen absolute controle over de wereld om ons heen maar kunnen die wel tegemoet treden met de Stoïcinse kernwaarden van wijsheid, moed, rechtvaardigheid en matigheid (dat laatste incl. bescheidenheid).

Beoordeling van lezers op Goodreads.com.

Zie ook de andere boeken van Ryan Holiday Ego is the Enemy en The Daily Stoic.

Inkijken/Kopen op Amazon.com

Nog even het volgende…

Zoek jij een PG Gids/Begeleider? Vraag NU een gratis en vrijblijvende eerste inventarisatie aan voor begeleiding voor Persoonlijke Groei.

Stress - beheersen of loslaten

Het doel van deze cursus is niet om over benaderingen en technieken te lezen, maar om Gedragsverandering te bereiken.

Info / Bestellen

Inspiratie:

Sometimes adversity is what you need to face in order to be successful.Zig Ziglar

Plaats een reactie